Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Smiljana Roguljić: Moj je stil odraz unutarnjeg samopouzdanja i smjelosti
Datum objave: 21. listopada, 2023.

Profesoricu fizike i tehničke kulture, food, fashion i lifestyle blogericu, mnogi prepoznaju po hrabrim odjevnim kombinacijama u kojima spaja naizgled nespojive odjevne predmete. Kombinacije koje nosi odraz su njezine osobnosti, energičnosti, odvažnosti, ali i iskustva. Tijekom godina Osječanku Smiljanu Roguljić proglašavaju jednom od najbolje odjevenih Hrvatica.Nosi ono što želišU uvodnom sam dijelu spomenuo da spajate nespojive odjevne predmete. Postoje li nespojivi komadi ili sam olako skliznuo u stereotipna promišljanja?


- Mislim da je to doista individualno… Za mene nema nespojivih odjevnih kombinacija i predmeta. Bitno da se onome tko to nosi - to sviđa, i da se u tome dobro osjeća. Dakako, smatram da za "nespojive" kombinacije treba imati razvijeno samopouzdanje i odvažnost.

Sudeći po onom što vidimo na ulicama, modnim pistama i u časopisima, čini se da, kada je riječ o uličnoj modi, pravila gotovo da ne postoje? Jesmo li danas spremniji prihvatiti drukčije i različito?

- Kako se sve s vremenom mijenja, tako i ulična moda, koja je, za razliku od nekadašnje monotonije trendovskih izdanja, danas ipak odvažnija te vjerna osobnom stilu pojedinca. Svjesni smo da je današnja ulična moda miks svega i pobornik sam mišljenja da svatko treba nositi ono što želi, bez zamaranja mišljenjima drugih ljudi. Hrabro naprijed u najboljoj modnoj kombinaciji, kakva god ona bila!

Kada smo kod pravila u odijevanju, držite li ih se u nekim formalnim situacijama ili i onda pronađete način biti svoji?

- Uvijek nastojim imati svoj autentični stil, pa čak i u formalnom pravilu odijevanja koje se proteže u svakodnevni život, ponekim detaljem koji može istaknuti cijelu kombinaciju. Pri tome mislim na radno okruženje, posjet nekim institucijama, kulturnim mjestima itd.

Kako biste opisali svoj stil, što ga odlikuje, po čemu ste prepoznatljivi?

- Moj je stil ponajprije odraz unutarnjeg samopouzdanja i smjelosti za naizgled nespojive kombinacije. Najjednostavnije rečeno - eklektičnost. Moj modni izričaj ne počiva samo na odjeći nego je to način na koji izražavam vlastitu osobnost i kreativnost. Stil je, za mene, način na koji nešto nosim uz stav, karakter, eleganciju, autentičnost, minimalizam...

Gdje pronalazite inspiraciju?

- Inspiraciju pronalazim posvuda… od casual street style do raznih modnih editorijala i online portala te društvenih mreža. Izdvojila bih The Blonde Salad - izvrstan izvor ne samo modne inspiracije nego općenito lifestylea, Who What Wear, Harper And Harley…

U koje odjevne predmete po vama vrijedi uložiti više novca, na kojima se može uštedjeti?

- U posljednjih nekoliko godina trudim se odabrati kvalitetne i pomno odabrane odjevne predmete koje mogu nositi još dugi niz sezona. Tako postoje neki modni klasici koji su, za mene, kultni, te je za njih isplativo izdvojiti nešto više novca, a sve s ciljem kvalitetnog modnog komada koji se može nositi na mnogo načina i uvijek izgledati jednako dobro. Izdvojila bih neke "must have" modne komade; klasičan kaput koji je okosnica svakog zimskog stylinga, zatim bijelu košulju, baloner, crnu haljinu kao neizostavni odjevni predmet, džemper od kašmira, oversized blejzer, traperice ravnog kroja… Što se tiče modnih detalja, svakako bih izdvojila kvalitetnu torbu i sunčane naočale, koje obožavam.

Imate li omiljene modne marke? Pratite li hrvatsku modu i dizajnere, izdvaja li se tko i zbog čega? Radovi kojih inozemnih dizajnera su vam najzanimljiviji?

- Imam nekoliko omiljenih modnih high street brendova koje najčešće i nosim, a to su: Loewe, Toteme, The Frankie Shop, Arket, COS, Acne Studios, Maje… Povremeno pratim i hrvatsku modnu scenu, koja je danas poprilično liberalnija, osvještenija i održivija. Ima doista odličnih i talentiranih mladih hrvatskih dizajnera poput Olje Luetić, Silvija Vujičića, Zorana Mrvoša i mnogih drugih koji svojim bezvremenskim modnim kreacijama obogaćuju domaću modnu scenu. Od inozemnih mi je dizajnera posebno zanimljiv libanonski dizajner Elie Saab, pratim i poljsku dizajnericu Magdu Butrym, brend sestara Olsen - The Row, modni brend Joseph, Jil Sander, Maison Margiela, Bik Bok i još mnogo, mnogo drugih…

Aktivni ste i na društvenim mrežama.

- Tako je, uživam u svome Instagram profilu kojemu sam posvećena. Nikada ne objavljujem fotografije samo radi objavljivanja, već to mora biti pomno osmišljeno i stilski uređeno te, ponajprije, meni prihvatljivo i dopadljivo. Na Instagramu objavljujem fotografije koje obuhvaćaju moj životni stil, putovanja, modu, estetiku, arhitekturu, dizajn… Osim profila @s_m_i_k_i također sam aktivna i na food stranici @smikikuks, gdje ponekad objavljujem svoje recepte hrane te menije iz raznih restorana, a povremeno pišem recenzije za njih.

Obitelj, putovanja, umjetnost...


Kako puno putujete, vjerujem da ulice svjetskih metropola nude više. Ističe li se neka vaša destinacija u zanimljivim odjevnim kombinacijama?

- Na svojim putovanjima doista vidim osebujan stil odijevanja i modnu različitost. Naročito mi se sviđa skandinavski stil, ležernost s dozom minimalizma i sveprihvatljivim modnim kombinacijama. Sofisticirano, opušteno i jednostavno, savršeni balans između trenda i klasike, kombiniraju funkcionalno uz luksuzno, ležerno i opušteno uz elegantno i statement. Uživaju u dizajnerskim komadima, no ne prate slijepo trendove, već radije pametno ulažu u kvalitetne predmete koji se smisleno uklapaju u njihovu garderobu. Dakako, sve navedeno vidjeh u Copenhagenu i Amsterdamu.

Zanimljivo mi je da ste uzeli jednogodišnji neplaćeni dopust koji ste iskoristili za putovanja i učenje arapskog jezika! Rekao bih, sjajna odluka, no kako je to toga došlo i zbog čega baš arapski?

- Tako je. Uvijek kažem najbolja odluka koju sam donijela u svom radnom stažu… (smijeh). To sam razdoblje maksimalno iskoristila posvetivši se obitelji, sebi i putovanjima. U to se vrijeme u Osijeku otvorio besplatni tečaj arapskog jezika te sam ga s oduševljenjem upisala. Sve se odlično poklopilo s mojim tadašnjim putovanjem u Maroko, gdje sam mogla primijeniti stečeno znanje arapskog. A znati reći "la mushkila" (u prijevodu, nema problema), kako kažu Arapi, trećina je arapskog jezika.

Uz modu, važna vam je i kultura - kazalište, muzeji, glazba i knjige. Idemo onda redom, što vas je u posljednje vrijeme oduševilo?

- Da, tako je. Uživam u svakoj od navedenih umjetnosti. Često idem u kazalište, osobito me, tj. najviše oduševila velika predstava The Lion King u londonskom Lyceum teatru, poseban doživljaj i spektakl. U HNK-u sam nedavno uživala u koncertu filmske glazbe La Vie En Rose. Također rado posjećujem zbivanja na Akademiji za umjetnost i kulturu te pratim rad tamošnjih mladih umjetnika kroz njihove izložbe i radove. Trudim se više čitati, što je prije bilo češće. Nedavno sam pročitala odličan roman Feđe Štukana Blank. Brod za Issu odličan mi je ekološko-povijesni roman o otoku Visu, a volim i časopis National Geographic te AD časopis za arhitekturu i dizajn. Mogla bih, dakako, izdvojiti još mnogo naslova, ali uglavnom me zanima tematiku o kojoj piše Yuval Harari, tj. sociobiologija. Od glazbe, koja mi je također važna, izdvojila bih, apsolutno i isključivo, rock (Stonesi, U2, Zeppelin, RHCP, Pink Floyd, Bob Dylan…), ne podilazim glazbenim trendovima, trenutno slušam američki rock-bend Greta Van Fleet i rock-blueserice Larkin Poe na čijem sam koncertu nedavno bila u Ljubljani.