Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Izvanzemaljskim se životom i misterijima bavim cijeli život
Datum objave: 13. svibnja, 2023.

Osječki pisac, lektor, urednik, prevoditelj te magistar hrvatskog jezika i književnosti i povijesti, Leontin Čapo Milenić dugi niz godina piše pjesme i priče raznovrsnih žanrova. Njegova su djela do sada objavljena u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji. Godine 1997. nagrađen je prvom nagradom na Festivalu poezije Ivica Kičmanović u Zaprešiću, a na natječaju ERATO 2001. godine dobitnik je priznanja Međunarodnog instituta za književnost za pjesmu. O žanrovima koje preferira i djelima koje stvara čitajte u današnjem intervjuu.



Pisac i genetski


Kako je počela vaša spisateljska priča, sjećate li se kada ste osjetili da bi pisanje i ljubav prema pisanoj riječi mogli biti vaš životni poziv?

- Pišem od svoje šeste godine i pisanje je svakako moj životni poziv. Vjerujem da je razlog tome i genetski, s obzirom na to da su mi majka, Hilda Čapo i otac, Žarko Milenić, književnici te mi je tako od malih nogu prenesena ljubav prema književnosti, umjetnosti i lijepoj riječi. Isprva sam kao mali, na početku osnovne škole, pisao haiku-pjesme, krajem osnovne i u srednjoj školi počeo sam pisati strukturalno i stilski složenije pjesme različite tematike, a krajem srednje i početkom faksa počeo sam pisati brojne horor, fantasy i SF priče te moj prvi roman Kordina šaka koji je uskoro našao svog izdavača te je objavljen 2011. godine.


Koje ste knjige do sada objavili, komu su namijenjene i o čemu govore?

- Dosad sam objavio, neke pod pravim imenom, neke pod autorskim pseudonimom Eric Johansson, ove knjige: Kordina šaka (pustolovni roman, Edicije Božičević, Zagreb, 2011., digitalno izdanje - Media Art Content, Novi Sad, 2017.), Izlet smrti (satirični horor roman, Udruga Krug knjiga, Zagreb, 2019.), Kraljevstvo nade (fantasy roman, Hangar 7, Zagreb, 2020.; izdanje na engleskom izlazi na Amazonu iste godine), Djeca crnih očiju (zbirka SF i horor priča, Planjax Komerc, Tešanj, 2021.), Posljednji princ Lire (SF roman za mlade, Planjax Komerc, Tešanj 2022.) i Kordine kronike: Magija alkohola (humoristični SF/fantasy roman, Zagrebačka naklada, Zagreb, 2022.). Moje su knjige namijenjene svim generacijama, mladima i starima, te one na humorističan i poučan način govore o vječnoj borbi dobra i zla te pojedincima, buntovnicima i otpadnicima koji se neprestano, uspješno ili nešto manje uspješno, bore protiv zločina, licemjerja i nepravdi koje donosi društvo, određene osobe i događaji oko nas.

Koliko vam je trebalo da napišete posljednji roman Magija alkohola? Kakvu priču roman donosi?

- Magija alkohola prvi je dio moje trilogije Kordine kronike te sam ga pisao posljednje tri godine. Roman je mješavina fantasy, SF i povijesnog romana s izraženim elementima parodije i satire te moja humoristična posveta brojnim avanturističkim stripovima i filmovima iz žanra fantastike, kao i posveta kineskoj kulturi i povijesti, a također i nesmiljena kritika nekadašnjeg i suvremenog društva. Od Kine i afričke zemlje kanibala do Sjeverne Koreje, Kube i SAD-a pa preko Jugoslavije i Japana, sve do Marsa, paralelnog svemira i planeta Terre, u ovom romanu pratimo zanimljive i uzbudljive avanture sina Majke Prirode, Korde Glavosjekača, učenika velikog kineskog čarobnjaka i kung-fu majstora Cha Poa.

Imate li u planu promocije vaših knjiga?

- Prošli sam mjesec na Facebooku imao prvu promociju romana koja je bila online te se njezina snimka može pogledati na mojoj službenoj facebook-stranici Eric Johansson - Fantasy Writer. Dana 14. travnja imao sam promociju Kordinih kronika u Osijeku, u Društvu ljubitelja književnosti Littera, zatim 21. travnja u Gradskoj knjižnici u Novoj Gradiški u sklopu Noći knjige, te 13. svibnja (danas, nap.a.). na konvenciji znanstvene fantastike SFeraKon u Zagrebu. U planu je još nekoliko promocija do kraja ove godine.

Vaša su djela inspirirala i druge umjetnike koji su ih pretočili u druge vizualne, ali i slušne forme. Kako dolazi do takvih suradnji?

- Američki metal bend Preludium Fury s kojim sam surađivao kao tekstopisac objavio je nekoliko albuma s pjesmama na engleskom jeziku inspiriranima mojim romanom Kraljevstvo nade koje su promovirane na radijskim postajama u Hrvatskoj, Americi, Portugalu i Španjolskoj. Također, nagrađivani i cijenjeni redatelj Dušan Popović s Akademije umetnosti u Beogradu snimio je kratkometražni film, psihološki horor Moje carstvo ispod, inspiriran istoimenom pričom iz moj zbirke Djeca crnih očiju te on ove godine dolazi u distribuciju. Do takvih je suradnji došlo i uglavnom dolazi sasvim slučajno, preko nenadanih, ali zanimljivih kontakata i razgovora na društvenim mrežama.

U vašim je djelima primjetna ljubav prema misterijima, paranormalnom, alternativnom i izvanzemaljskom životu. Kada su vas te teme zainteresirale, što je inspiracija i kroz što se sve ta ljubav manifestira?

- Izvanzemaljskim se životom, kao i općenito misterijima i paranormalnim, bavim cijeli život. Ta je ljubav počela vrlo rano, kada sam kao mali kupio prvi primjerak, nažalost ugaslog, časopisa o letećim tanjurima Dossier UFO. U kolekciji posjedujem više od stotinu knjiga, ali i DVD-ova s filmova o toj temi koji su mi bili inspiracija za pisanje, pa se moje veliko zanimanje za alternativno manifestiralo kroz moje knjige Djeca crnih očiju, Kordine kronike i Posljednji princ Lire. Također, na Facebooku vodim grupu - STARSEEDS BALKAN - BUĐENJE SVIJESTI koja je posvećena spiritualnosti i istraživanju misterija izvanzemaljskog života te ondje iznosim svoje misli i znanja o temi izvanzemaljskog života.

Vodite još jednu facebook-grupu koja vam je podjednako važna. O čemu se radi?

- Radi se o mojoj facebook-grupi KRALJEVSTVO KNJIŽEVNIH SNOVA koja je posvećena promoviranju mojih, ali i književnih radova i djela brojnih domaćih autora. Također, osim u grupi, rado vodim uživo ili online promocije knjiga mojih kolega pisaca te na taj način promoviram njihova književna djela i stvaralački rad.

Knjizi ste posvećeni i kroz uređivanje i lekturu te prevođenje. Ima li posla, izdvaja li se kakav prijevod i na čemu o tom pitanju trenutačno radite?

- Osim što sam uredio i lektorirao velik broj knjiga domaćih autora, također sam dosad preveo šest knjiga za različite izdavače. Od njih bih izdvojio Put na zapad s Kamenim majmunom autora Wu Chengena i Yun-Chong Pana, što je prvi prijevod ovog monumentalnog djela klasične kineske književnosti na našim prostorima. Što se tiče posla, ovoga ljeta s prijateljem, osječkim piscem Filipom Hanžekom, otvaram vlastiti obrt za prevođenje, lekturu, uređivanje i kreativno pisanje, koji će nositi naziv Kreativni snovi.

Stižu novi naslovi


A što se tiče vaših djela, pišete li nešto novo? Recite nam više o stvaralačkim planovima?

- Budući da su Kordine kronike zamišljene kao trilogija, upravo sam počeo raditi na nastavku Magije alkohola, koji će nositi naziv Veliki izbavitelj i plan je da iziđe iz tiska do kraja ove godine, a iduće godine planiram napisati i objaviti treći, završni dio Kordinih kronika te nastavak Kraljevstva nade.

Za kraj, što trenutno čitate? Imate li književne uzore, možete li nam preporučiti naslove koji su vas do sada oduševili?

- Trenutno čitam sjajni SF roman Vril - Moć rase koja dolazi od autora Edwarda Bulwera-Lyttona. Moj je najdraži pisac i književni uzor Robert E. Howard, začetnik žanra mača i magije te tvorac legendarnih junaka Conana barbarina, Solomona Kanea i kralja Kulla. Također, pisci koje mogu navesti kao moje velike uzore su H. P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, Roger Zelazny, J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis, Edgar Rice Burroughs, Ira Levin, Brad Steiger i Stephen King. Što se tiče knjiga koje su me oduševile i koje bih preporučio, to su svakako Howardov Conan, Tolkienov Gospodar prstenova, Lewisove Narnijske kronike te Zelaznyjev i Sheckleyjev humoristični fantasy roman Donesite mi glavu Dražesnog princa, kao i njegov sjajni nastavak Frka s Faustom.