Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Marko Kutleša: Nema prečaca, ni magične tablete, tajna je u disciplini
Datum objave: 5. studenog, 2022.

Osječanin Marko Kutleša diplomirani je stručni prvostupnik kondicijske pripreme sportaša i istinski zaljubljenik u sport. Državni je aktualni viceprvak u olimpijskom dizanju utega do 96 kg, trenirao je jiu jitsu i hrvanje, pripada novoj generaciji kondicijskih i fitness trenera, koji ulaganje u stalnu edukaciju i stjecanje znanja smatraju stilom kvalitetnog življenja. Svoje strpljenje, koncentraciju i predanost dokazuje i na biljarskom stolu, gdje je osvojio titulu kadetskog i juniorskog prvaka Hrvatske u biljaru. Njegovi prijatelji kažu da ga odlikuju predanost i odgovornost, a svi koji su ga vidjeli na našoj Kopiki prepoznaju ga po isklesanom tijelu i zanimljivim tetovažama.



Što je sve potrebno kako bismo što prije doveli naše tijelo u formu, učvrstili mišiće, postigli zadovoljavajuću razinu kondicije a da u isto vrijeme ne napravimo štetu našem organizmu, otkrivamo u današnjem razgovoru, i naravno čvrsto odlučujemo da ćemo sljedećeg ljeta i sami ponosno pokazivati rezultate treninga.

Dovesti se u red



U sportu ste od djetinjstva, no kako je počeo vaš ozbiljan rad prema onomu što ste danas?


- Ozbiljan je rad počeo 2007. godine, kada sam upisao trenerski studij u Zagrebu, kondicijsku pripremu sportaša. Nakon toga sam s ocem Nikolom pokrenuo Tauros, udrugu za sport, rekreaciju i kondicijske pripreme. Treninzi su se održavali na terasi biljar-kluba "Charlie". Imao sam 25 m² na korištenje, većinu sprava koje sam imao napravio je moj otac, a ja sam bio pomoćnik. Već 2011. godine počinjem voditi grupne treninge, koje sam planirao i programirao sam. Treninzi su se održavali u Hrvačkom klubu Osijek, gdje sam i sam trenirao hrvanje i jiu jitsu pod vodstvom trenera Nikole Morače. Godine 2015. bratić Petar Pejić omogućio je meni i bratu prostor od 180 m². Treninzi su se održavali u podrumu kuće koja se nalazi u Ulici A. Waldingera. Na trenutnoj smo lokaciji od 2019., kada se Tauros preselio u shopping-centar Mall Osijek.

Zanimljiv je odabir trgovačkog centra kao prostora za treniranje. Koliko je odabir lokacije neuobičajen za naše navike i što vas je usmjerilo prema odluci otvaranja dvorane u trgovačkom centru?

- Smatram da nije neuobičajen, to je dobro smješten shopping-centar, s velikim prostorom, ogromnim natkrivenim parkingom, s puno trgovina iznad nas, zapravo je odličan izbor. Odabir lokacije za nas se pokazao punim pogotkom. Dugo smo tražili adekvatan prostor, kada nam se pružila ova prilika, bez razmišljanja smo pristali. Što se tiče lokacije, nije daleko, samo što su nam sada zatvorili Mandićevu cestu, pa je mnogima sada put do nas dulji, no i to će biti uskoro gotovo. U mogućnosti smo raditi punom parom jer znamo da smo klijentima ponudili kompletnu uslugu, kojoj smo oduvijek težili. U Mallu Osijek trenutno postoji pet sportsko-rekreacijskih centara.

Kako je dvorana opremljena i jeste li morali puno uložiti da sve postavite na željenu razinu?

- Dvorana je 600 m², od čega je 500 m² trening-prostora, 100 m² su svlačionice i tuševi. Vrhunski opremljena dvorana za funkcionalni trening, crossfit, weightlifting, gimnastiku, trening snage itd. Jako puno truda, rada, znoja bilo je potrebno kako bismo sve postavili na sadašnju razinu. Želimo nastaviti ulagati u razvoj.

Koliko puta tjedno vi trenirate, o kakvim se treninzima radi i dogodi li vam se da, primjerice, tjedan dana ne odradite baš ni jedan trening?

- Većinu godine treniram pet-šest puta tjedno, ali ima ciklusa kada odradim tri treninga tjedno, ali i tri treninga dnevno. Mislim da od 15. godine nisam imao stanku dužu od pet dana.

Kada je riječ o vašoj prehrani, o kakvim se jelima i namirnicama radi… i, naravno, tko vam ih priprema? Možete li nam dati neke prehrambene savjete i navesti kako izgleda vaš dnevni jelovnik?

- Moja je prehrana balansirana prema ciljevima i fazama. Podizanje, spuštanje ili održavanje kilaže. Naravno, moram pratiti potrošnju kalorija jer ima dana kada potrošim 3000 kalorija, a ima dana kada sam na 6000 kalorija. Jedem raznovrsno i rotiram izvore proteina, ugljikohidrata, masnoća i vlakana. Supruga Dejzi priprema zahtjevnije obroke, dva se glavna obroka sastoje od mesa (piletina, puretina, junetina) ili ribe, od proteina i masnoća. Od ugljikohidrata najčešće konzumiramo rižu, krumpir, tjesteninu, povrće i slično. Te namirnice kombiniramo za ručak i večeru. Konzumiramo maslinovo ili kokosovo ulje, ili pečemo na masnom papiru. Doručak mi je već godinama isti. smoothie, kuhane zobene pahuljice, banana, orašasti plodovi ili maslac od kikirikija i whey protein. Međuobroci su najčešće proteinske čokoladice uz koju voćku i orašaste plodove.

Svi bi htjeli izgledati i osjećati se vrhunski odmah, sada. Ipak, znamo da to ne ide baš tako. Koliko je vremena potrebno da se osoba s blago prekomjernom težinom dovede u red?

- To ovisi o unosu i potrošnji kalorija. Potrebno je od tri do šest mjeseci za vidljive promjene u gubitku masti, dobivanju mišićne mase, uz poboljšanje zdravstvenog statusa. Što zapravo, ako malo razmislimo, i nije toliko puno. Bilo koja vrsta treninga, fizička aktivnost i stalna briga o prehrani zapravo trebaju postati svačiji stil života. U onom trenutku kada pronađete vježbe ili aktivnost koja vam odgovara, kada postignete željenu težinu, tada sve postaje lakše. Osobito ako svemu pristupate sa željom ili ljubavlju. Naravno, potrebno je uložiti i malo truda. No u konačnici sve to radite zbog sebe i bolje kvalitete vašeg života.

Postoje li prečaci do ravnog trbuha, bržeg topljenja sala i hrpe mišića? Ovdje odmah želim isključiti nedopuštene pripravke i sredstva. Možete li nam reći koje su najbolje vježbe za topljenje sala?

- Ne postoje prečaci ni magična tableta! Sve je u disciplini, potrošnja kalorija veća od unosa ako je u pitanju skidanje kilograma. Programiran trening i prehrana. Najbolje su vježbe one koje se sustavno provode, kombinacija treninga snage i metaboličkog rada, aerobna i anaerobna izdržljivost. Kod nas se održavaju i grupni treninzi - funkcionalni trening koji djeluje na tom principu. Mnogi naši polaznici upravo na taj način postižu i najbolje rezultate. Naravno, drugim polaznicima odgovara nešto drugo. Svatko je od nas različit, tijelo i organizam reagiraju različito, ali ono što je zajedničko svima jest ulaganje u samoga sebe, uz, naravno, ponešto odricanja.

Filmovi i priroda


Kondicijski ste trener brojnih sportaša i rekreativaca, možete li nam navesti imena vaših istaknutijih klijenata? Opišite nam svoj posao.

- Tu bih istaknuo sportaše s kojima sam radio duži niz godina: Ivica Tadijanov, Saša Milinković, Branimir Gudelj... Bilo je tu i nekoliko nogometaša, koje neću imenovati zbog zabrane rada s kondicijskim trenerima individualnog tipa. Jako me veseli što sam svoju strast i znanje prenio i na brojne rekreativce, koji su sada treneri usavršavani u certificiranim školama. Sportski pozdrav, kolege! (smijeh) Svoj bih posao opisao ovako - u dvorani sam od jutra do sutra! (smijeh)

Volite i tetovaže, imate li ideju za sljedeću?

- Tetovaže volim, kao što se može i vidjeti na meni. Ideju imam, a realizirat ću ju kada se dogovorim kod prijatelja i jedinog tattoo-majstora kojemu idem, Marija Skendera, vlasnika salona Tattoo Osijek.

Imate li vremena za knjigu i čitanje? Čitate li više stručnu literaturu ili se uz knjigu češće opuštate?

- Pronađem nešto vremena za knjige, najčešće to bude u večernjim satima, kada se vratim s posla. Isključivo čitam stručnu literaturu i stvari koje mi pomažu u poslovnom napretku. Ljubitelj sam filmova i prirode, tako se opuštam.