Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Ivana Jurić: Neka svi hedonisti u nas na istoku uživaju kao kraljevi!
Datum objave: 24. rujna, 2022.

Navesti sve njezine vještine i znanja, provedene edukacije i osmišljene projekte, sva savjetovanja i konzultacije nemoguće je na zadanim novinskim stupcima. Doduše, i sama radije ističe projekte kojima ste i osobno svjedočili. Uoči jednog od njih, četvrtog izdanja manifestacije HeadOnEast, sveobuhvatnog turističkog i zabavnog programa koji predstavlja Osijek, Slavoniju i Baranju na autentičan, zanimljiv i dinamičan način, razgovaramo s direktoricom Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Ivanom Jurić.



Kraljevi hedonizma


Njegovo Veličanstvo HeadOnEast ove je godine dobilo, uz dosadašnje, i taj kraljevski predznak. Što stoji iza te odluke i kakav "kraljevski pečat" posjetitelji mogu očekivati?

- Ove smo godine "kraljeve hedonizma" smjestili na najljepša mjesta u Osijeku - parkove koji nose imena hrvatskih kraljeva: Perivoj kralja Tomislava, Park kralja Petra Krešimira IV. i Park kralja Držislava. Uz zelenu oazu, uživamo u ljepoti Europske avenije i osječkih dvorišta. Naša je poruka da svaki istinski hedonist uživa život kao kralj - čita, inspirira se umjetnošću, arhitekturom, ujedno zna da je važno jesti svježe i sezonske proizvode koji dolaze s prostora u kojem živi. Tako HeadOnEast počinje s kraljevskim doručkom na tržnici i polako se "kreće" uz glazbu u Sakuntali, priče o osječkoj secesiji u umjetničkoj interpretaciji i dalje stasa uz kraljevske igre, izložbe i bajke uz vatromet glazbe, umjetnosti svjetla, finog ića, pića i druženja.


Jeste li zadovoljni dosadašnjim učincima tog eventa? Kako ih mjerite i koji su rezultati?

- Događaj je kreirao cjelogodišnju priču o destinaciji jer je inicirao razvoj integrirane brend-platforme "HeadOnEast Croatia/Visit Slavonia Baranja", preko koje komuniciramo sve ono što destinacija nudi. "Hedonizam je na istoku" krilatica je koja poziva na obilazak Osječko-baranjske županije i cijele Slavonije i Baranje. Događaj je jedan od proizvoda s najvećim potencijalom rasta zbog svoje ukupne atraktivnosti.

Vaš je vrlo posjećeni event i onaj u Erdutskom vinogorju. Posjetiteljima uz kulturno-umjetnički program i bogatu ponudu vina osiguravate i emociju. Igrate li svjesno na tu kartu?

- Wine&Bike Tour Erdut nastao je u suradnji s vinarima "Erdutskog vinskog poluotoka", kako to kažemo od milja, jer riječ je o divnom prostoru što ga grli moćni Dunav s tri strane. Neki od prvih gostiju na događaju bili su uvjereni da su došli u Baranju. Zbog toga je bilo važno mentalno mapirati i valorizirati taj dio županije, koji se nalazi na najpopularnijoj europskoj Eurovelo ruti "Dunav", koja ide od Atlantika sve do Crnog mora. Uz kombinaciju "pozornica" koje nude prirodna i kulturna baština, uz vina vrijednih vinara uspjeli smo stvoriti poseban ugođaj jednostavno naglašavajući sve što Erdut jest u svojoj biti. Josipa Lisac rekla je kako joj je Erdut jedno od najdražih iskustava. Formula je u biti jednostavna - trebamo biti to što jesmo, biti "autentični" u davanju, jer smo onda i sami sretni u tome, pa je rezultat poseban. Talent je i našeg tima da može vidjeti to što prostor i ljudi jesu i to "upakirati" u neočekivan doživljaj.

Čini se da se uspješno koristite blagodatima prirodnih pozornica i ugođaja Slavonije i Baranje. Imate li još sličnih skrivenih aduta u rukavu?

- Aduta ima na sve strane! Najveći su aduti ljudi, jer oni stvaraju i čuvaju prostor u kojem žive. Spomenuli ste vino. Fokus je na vinu jer ono povezuje finalni, i to odličan, proizvod, okruženje i pejzaž koji nas okružuje (vinograde), kulturnu baštinu (povijesne vinarije, gatore, surduke), tradicionalnu i suvremenu gastronomiju te opet ljude koji stoje iza cijele priče. Tko nije nikad bio u Trnavi ili Mandićevcu, Goveđoj glavi ili na Beljskoj vinskoj cesti, ima, srećom, puno za nadoknaditi! Tu je Bansko brdo, jezero Borovik, obronci Krndije, ali i vrlo živopisni craft pivari, tradicionalni keramičari i ruralna imanja. Inspiracije ne nedostaje, a u kreiranju sadržaja treba se uvijek podsjetiti na to što nas i same privlači u neku drugu destinaciju, događaj ili doživljaj.

Koliko je važna višegodišnja perspektiva u kreiranju vaših projekata, tko čini vaš tim i koliku ulogu u svemu ima kreativnost?

- Možete imati puno potencijala, ali bez ljudi nema ih tko staviti u funkciju ili ih oplemeniti. Ljudi su ključ, a prostor je izazov koji uz kreativna i funkcionalna rješenja može zasjati u svom punom sjaju, no to ne ide preko noći. Kako dolazim iz regionalnog razvoja, prirodno mi je razmišljati u višegodišnjoj perspektivi i o održivosti nosećih projekata. Samo višegodišnja ulaganja i smisleno građenje proizvoda, uz izgradnju sustava, mogu donijeti pravu promjenu.

Uspijeva li Turistička zajednica OBŽ-a svojim aktivnostima povezati turizam s drugim gospodarskim granama, proizvodima i uslugama koji nastaju na području Slavonije i Branje?

- Kako je turizam grana koja integrira u Slavoniji i Baranji poljoprivredu, preradu, trgovinu, ugostiteljstvo, kulturu, zaštitu okoliša, ali i IT, težimo sustavu koji sve to integrira i u konačnici stvara doživljaj. Hrana je prva asocijacija na destinaciju, stoga su posjeti i boravak na OPG-ovima, kušanje i priprema domaćih proizvoda, autentičnih jela i uživanje u lokalnim običajima uz sudjelovanje u njima dobar put prema još većoj privlačnosti za posjet. Događaji se trebaju "uparivati" s poslovnim konferencijama kako bismo kreirali dodatne sadržaje koji se pamte i postaju motiv za ponovni dolazak u vlastitom aranžmanu. Jedan od naših glavnih zadataka je promijeniti percepciju Slavonije i Baranje komunikacijom koja na suvremen način promovira vrijednosti okruženja u kojem živimo. Mijenjajući percepciju mijenjamo stav prema regiji i tako indirektno pridonosimo i povećanju atraktivnosti destinacije za investicije ili, primjerice, preseljenje u Osječko-baranjsku županiju. Osnovna je zadaća lokalnih turističkih zajednica razvijati te proizvode. Naš je glavni posao biti marketing-agencija destinacije, a u tom smislu razvoj prethodno spomenute brend-platforme vodimo u smjeru izgradnje sustava za upravljanje destinacijom.

Emocije umjesto prašine


Hrana i emocija kao suvenir? Jesu li te dvije stvari već zamijenile "tradicionalne" suvenire koje nosimo kući kao uspomene?

- Apsolutno! Najdraži je suvenir upravo onaj koji nam kod kuće može pružiti emociju destinacije u kojoj smo uživali. Uživanje u hrani prati sva osjetila, a ona prati brojne lijepe trenutke života. Danas su najzanimljiviji suveniri koji imaju primjenu, a ne skupljaju prašinu po policama. U sjećanju ostaju posebna iskustva. Jedno od mojih bio je posjet jednom domaćem obiteljskom restoranu, čak možda bolje rečeno, manufakturi, gdje su nam ponudili ribu koju su tog jutra ulovili u Dunavu, salatu su ubrali u vrtu iza našeg stola, sok je bio na bazi domaćeg sirupa, a vino iz obližnjeg podruma. Domaćini su sve začinili pričom i iskrenim gostoprimstvom. Kući smo ponijeli staklenku dimljene ribe, kao suvenir koji nas je podsjetio na emociju koju smo osjetili.

Hedonizam i čitanje, jesu li povezani? Što vi čitate i uživate li u tome?

- Čitam koliko mi posao i obiteljske obveze dopuštaju. Ponekad jednu knjigu čitam mjesecima. Jedna od dražih mi je Filozofija vina Bele Hamvasa, koja povezuje hedonizam, duhovnost i ljepotu življenja. Ovo je ljeto glad za knjigom bila tolika da sam Kirku od svojih 400 plus stranica pročitala u tri-četiri dana. Uživam u tome kao svaki pravi hedonist koji je sretan što živi u regiji koja nudi sigurnost za obitelj i djecu, dobru hranu, već spomenuto dobro vino, prirodu i kulturu nadohvat ruke. I ljude. Dobre ljude.