Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Jelena Kovačević: Art terapija nepredvidljiv je proces na sigurnom mjestu
Datum objave: 6. kolovoza, 2022.

Nijedan se drugi oblik terapijske intervencije ne bavi emocijama kako to čini kreativna terapija. Otkriti kreativnu energiju na izravan način, pri čemu se djeluje na um, tijelo i duh, pronalazeći put do rješenja složenih problema i sukoba, u znatnoj mjeri i učinkovito može kreativna terapija. Art terapeutkinja Jelena Kovačević govori baš o tome, ali i o samoj umjetnosti, likovnom izražavanju i vještini jednostavnijeg življenja.Odrastanje u umjetnostiUvidom u vaš životopis jasno je da se gotovo cijeli život stručno usavršavate. Jeste li se crtanjem i slikanjem počeli baviti još u djetinjstvu?


- Doista crtam i slikam od ranoga djetinjstva. S obzirom na to da nisam voljela biti u vrtiću, crtanje mi je bilo jedini spas. Sjećam se beskonačnih sati provedenih za malenim stolovima s hrpom papira i pribora. Srećom, odgojiteljice su me podržavale u tome, a i roditelji. Kao obitelj kretali smo se u umjetničkim, pomalo boemskim krugovima, gdje sam bila okružena slikarima, kiparima i književnicima. Kreativci su po prirodi znatiželjni, pa se i moje obrazovanje, priznajem, oduljilo.

Što predajete na fakultetu, kakav je interes studenata, i u kojem smjeru očekujete da će se cijela priča u budućnosti razvijati?

- Radim kao izvanredni profesor na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Na učiteljskom studiju predajem Likovnu kulturu i Metodiku likovne kulture. Kod studenata gotovo uvijek postoji veći interes za likovno izražavanje, a nešto manji za likovnu teoriju. Međutim, uz interes se često javlja i ustručavanje, jer smatraju da ne znaju dovoljno dobro crtati. U takvim trenucima primjenjujem art terapijski pristup, putem čega studente usmjeravam na interakciju s likovnim materijalima i uživanje u procesu. Na Akademiji za umjetnost i kulturu predajem kolegije Teorija i povijest art terapije te Studio tehnike art terapije, u sklopu Poslijediplomskoga specijalističkog studija kreativnih terapija. Tamošnji su studenti spremni na eksperimentiranje formom i sadržajem. Ispunjava me rad s obje studentske populacije, jer donosi specifične izazove i nagrade. Također radim u Klinici kreativnosti kao art terapeut. Klinika je mjesto otvoreno za sve koji osjete potrebu za art terapijom, ali i drugim modalitetima kreativnih terapija. U budućnosti očekujem da će umjetnost postati dostupnija ljudima koji se njome ne namjeravaju baviti profesionalno. Kao što govorimo, čitamo, ili se krećemo bez ustručavanja, tako bismo se trebali i likovno izražavati, jer nas to oplemenjuje.

Što je kreativna terapija, kako biste ju definirali i kakve nam ona koristi donosi?

- Kreativna je terapija oblik psihoterapije koji kroz kreativni potencijal i poglavito neverbalnu komunikaciju potiče unutarnje snage pojedinca koje pridonose ozdravljenju ili unaprjeđuju liječenja i kvalitetu života. Kreativne terapije koriste različite medije. Likovni se mediji primjenjuju u art terapiji, jednom od modaliteta kreativnih terapija. Koristi kreativne terapije su mnogostruke: strukturira misli, aktivira obje hemisfere mozga, potiče artikulaciju emocija i planiranje te osvještava negativne obrasce. Ovisno o razlogu zbog kojega pohađate kreativne terapijske seanse, terapeut definira terapijske ciljeve.

Kada potražiti pomoć kreativnog terapeuta, gdje ga naći i kakve metode i tehnike rada na sebi možemo očekivati?

- Pomoć kreativnoga terapeuta može se potražiti u svim situacijama - kada je čovjek suočen s velikim izazovima i problemima, ali i s manjima. Kreativna je terapija primjenjiva sa svim populacijama, od osoba s autizmom, osoba oboljelih od shizofrenije, kod poremećaja hranjenja, depresije, no i u situacijama kada jednostavno želite raditi na sebi i osobnome rastu. Kreativna se terapija može primjenjivati i preventivno. Ne trebamo uvijek intervenirati nakon, nego se možemo osnažiti i prije stresnoga događaja koji smo u mogućnosti predvidjeti. Odlučite li se upustiti u kreativnu terapiju, vrlo je važno da potražite pomoć profesionalnoga terapeuta. Trenutačno jedino osječka Akademija nudi takav studij u Hrvatskoj, a u Klinici kreativnosti okupljeni su specijalisti kreativnih terapija čija imena možete vidjeti na mrežnim stranicama Klinike. Što se art terapije tiče, korisne informacije i popis art terapeuta može se naći na mrežnoj stranici HART-a, Hrvatske udruge za art terapiju, čiji sam član. Ako je netko umjetnik, ne znači da je istovremeno i art terapeut. Možemo slikati leptire nakon čega ćete biti opušteni, ali to nije art terapija već kreativna igra. Tehnike rada ovise o terapeutovu pristupu i o klijentu. Terapijski se pristupi kreću od humanističkih, psihoanalitičkih, integrativnih i dr. Ono što je zajedničko svima jesu neinvazivne metode i umjetnička aktivnost. Na kreativnoj ćete terapiji zasukati rukave i uroniti u nepredvidljiv proces, u okviru sigurnoga mjesta - kreativnog terapijskoga studija.

Kako vi provodite art terapiju i kakve rezultate pritom ostvarujete?

- Art terapiju unijela sam u sve aspekte života, profesionalno i privatno, i uvijek je rado prihvaćena. Likovni nas materijali vraćaju u djetinjstvo, unose bezbrižnost u svakodnevnicu te im je zato teško odoljeti. Moj je pristup nenametljiv i blag. Smatram da je čovjeku važnija podrška od savjeta. Cilj je što samostalnije pronaći svoj put i rješenje prilagođeno isključivo nama. Ovakav je pristup složeniji, jer ne nudi instantna rješenja i promjenu preko noći. Uostalom, ni priroda ne pravi skokove. Ishodi su većinom pozitivni, ali ne smatram to isključivo svojim uspjehom, nego rezultatom suradnje s klijentom. Ulazak u bilo kakav proces će vas promijeniti, pa tako i umjetnički.

Tko sve može biti korisnik art terapije, kome su tehnike namijenjene?

- Klijenti mogu biti svi zainteresirani za način komunikacije putem umjetnosti. Ne postoji populacija s kojom nije moguće provesti art terapijsku seansu - čak se i slijepe i slabovidne osobe mogu likovno izražavati. Art terapijski je pristup vrlo prilagodljiv.

Nekoliko naslova vezanih uz art terapiju mogu se pronaći i u GISKO-u. Imate li vi kakvu preporuku za stručnu literaturu koju trebaju konzultirati oni koje zanima to područje?

- Zanima li vas art terapija informativno, GISKO nudi kvalitetnu literaturu. Ako želite postati profesionalni art terapeut, svakako pročitajte Expressive Therapies Continuum: A Framework for Using Art in Therapy, Lise D. Hinz, jer vrlo jasno obrazlaže poveznicu između materijala i terapijskoga učinka.

Možete li nam reći što čitate u slobodno vrijeme, možda preporučiti naslove koji su vama promijenili život?

- U posljednje vrijeme čitam knjige koje su primjenjive. Vrlo su me se dojmile Digitalna demencija Manfreda Spitzera, Moć navike Charlesa Duhigga i O čemu govorim kada govorim o trčanju Harukija Murakamija. Knjiga koja mi je doslovno promijenila život nepretenciozno je djelo i svjedočanstvo o minimalizmu - Goodbye, Things Fumija Sasakija.

Čari minimalizma


Saznao sam da nastojite što jednostavnije živjeti, bez suvišnih stvari i s minimalnom uporabom digitalnog. Kako vam navedeno uspijeva i kako sve to zapravo izgleda u praksi?

- Minimalistički stil života prakticiram unatrag pet godina, a s izazovima se susrećem gotovo svakodnevno. Nastojim kupovati stvari koje mi zaista trebaju, uključujući i prehrambene proizvode. Posuđujem, nanovo koristim ili popravljam, ali s vremena na vrijeme se počastim. Minimalizam se proširio i na druge aspekte moga života, na strukturu dana, govor i pokrete, odgoj djece i povratak prirodi. Mobitel, primjerice, držim uvijek na istome mjestu u kući, s isključenim obavijestima e-pošte. Čar minimalizma jest u tome što ga možete prilagoditi svakom načinu života. U trenutku kada se odvojite od stvari koje posjedujete, počinjete upoznavati vlastitu prirodu, a to je uistinu oslobađajuće.

Umjetnost vam je i osobno važna, likovno se izražavate godinama. Gdje se mogu vidjeti vaši radovi, gdje ste do sada izlagali i pripremate li nešto novo?

Zbog praktičnosti radove objavljujem na IG profilu @je.lena.kovacev.ic., a odnedavno art printeve možete naručiti i preko www.etsy.com/shop/artprintlena. Kao i većina mojih kolega, kontinuirano u svome ateljeu radim na nečemu novom, a trenutačno privodim kraju tri projekta. Samostalno sam izlagala većinom u Zagrebu i Osijeku, a skupno i izvan Hrvatske, u Sloveniji, Mađarskoj i SAD-u.