Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Martina Bando: Mnogi su prerano odustali od traženja “onog pravog”
Datum objave: 11. lipnja, 2022.

Martina Bando rođena je Osječanka koja je interes za književnost i talent za pisanje pokazivala još od malih nogu i kroz školovanje, sudjelujući u literarnim grupama i na Lidranu. No, pisanje joj je bilo samo hobi sve do kraja 2020., kad je osnovala izdavačku kuću Books and more i počela se knjigama i pisanjem baviti profesionalno. Danas razgovaramo o njezinu književnom prvijencu i izazovima poduzetništva.



Nepopravljive romantičarke


Za sve je kriv Hollywood vaš je književni prvijenac objavljen krajem 2021. O čemu knjiga govori?

- Roman u prvom redu pokušava dati odgovor na pitanje kako pronaći ljubav u današnjem svijetu, pitanje s kojim se bori glavna junakinja Lori. Lorina omiljena glumica je Audrey Hepburn, često joj je uzor u životu, no kada osim stila odijevanja Lori pokuša preuzeti i stil zavođenja iz starih romantičnih filmova, upada u niz nevolja u koje uvuče i ostale likove u romanu. Likovi se suočavaju s raznim problemima, ali ne gube smisao za humor, vedrinu i optimizam. Ovo je roman koji će definitivno izmamiti osmijeh na lice svakome tko ga uzme u ruke. Bez obzira na to koliko sami bili romantični, lako ćete se uvući u kožu Lori i ostalih likova romana, svjesni da ste neke njihove pogreške i sami učinili. Do samoga kraja ostaje neizvjesno hoće li Lori pronaći ljubav i tko će biti čovjek koji će biti uz nju u dobru i zlu.


Odakle ideja za prvi roman, i kako se Hollywood našao u naslovu romana?

- Kako sam odrastala u, moglo bi se reći, zlatnoj eri romantičnih komedija, kad su kvalitetni filmovi iz tog žanra izlazili gotovo na mjesečnoj bazi, upitala sam se koliko su ti sadržaji utjecali na žene moje generacije i našu predodžbu o ljubavi i "onom pravom". Jesu li nas pretvorili u nepopravljive romantičarke s iskrivljenom slikom o realnosti koje na ljubav i veze gledaju kroz ružičaste naočale? No, koliko smo god mogli opisivati tu holivudsku predodžbu ljubavi kao promašenu i preromantiziranu fantaziju, kad je ona nestala i kad smo se našli u modernom, tehnološkom svijetu u kojem vrijede druga pravila i načini komuniciranja, našli smo se u još većem škripcu. Kako i na koji način da romantična djevojka koja još vjeruje u pravu ljubav nađe svoju srodnu dušu? Tako je nastao lik Lori, žene u tridesetima, koja još traga za iskrenim prijateljima, uspješnom karijerom i, naravno, onim pravim.

Je li danas uistinu teško pronaći pravu ljubav? Što kaže vaša glavna junakinja, a što vi?

- Nikada nije bilo lako, a primjećujem da je u današnje vrijeme još i teže. Mnogi su izgubili vjeru u pravu ljubav, postavili si neke druge prioritete te možda prerano odustali od traženja "onog pravog". Lori nikad ne gubi nadu i bez obzira na sva loša iskustva, ostaje optimistična i pozitivna te mislim da je upravo to ono što možemo naučiti od nje i povesti se za njezinim primjerom.

Roman ste objavili pod pseudonimom, što vas je na to ponukalo i kako je rođena Dora Medak?

- Kako pišem različite žanrove, od priča za djecu, do young adults kategorije i fantasy romana, htjela sam uvesti malo reda u tu zbrku, pa fantasy romane pišem pod svojim imenom, a romantične pod kratkim i slatkim umjetničkim imenom. Tako da kad čujete za djelo Dore Medak, znate da je to roman pun romantike začinjen s malo humora.

Books and more nova je izdavačka kuća. Čemu težite, recite nam više o nadolazećim naslovima i planovima.

- U prvom redu želja nam je dati priliku domaćim autorima da čujemo njihov glas u opisivanju vlastitoga životnog puta i stečenog iskustva. Također, cilj nam je približiti knjigu širem sloju društva i učiniti je pristupačnijom, posebno djeci i mladima koji su tek u procesu razvijanja svojih čitalačkih sposobnosti i afiniteta. Sljedeću knjigu planiramo izdati već ovo ljeto. Riječ je o još jednoj romantičnoj priči s potpisom Dore Medak, a u kojoj su u fokusu međuljudski odnosi, privatne i poslovne veze, prijateljstva i ljubavi. Knjiga se zove Kava i kolači, a kako vam njen dolazak ne bi promaknuo, pratite društvene profile Books and more na Instagramu i Facebooku te našu mrežnu stranicu Booksandmore.hr.

Uz izdavanje knjiga, u Books and more razvili smo splet usluga koje nudimo: od kreiranja sadržaja za društvene mreže i portale u obliku blogova, članaka, prezentacija i najava, pa do snimanja i digitalne obrade za privatne i poslovne prigode te nešto sasvim novo: savjetovanje u području prezentacije i imidža kreirano prema jedinstvenim potrebama i ciljevima klijenata. Također održavamo grupne seminare i radionice iz područja razvoja pozitivnog imidža, prepoznatljivog osobnog stila te uspješne prezentacije u javnosti i na društvenim mrežama.

Pokretanje tvrtke


Je li se bilo teško odlučiti za pokretanje vlastite tvrtke? Jeste li se dodatno educirali prije osnivanja tvrtke, imate li prethodna iskustva?

- Nije bilo lako. Iako sam završila edukaciju za voditelja poslovanja u malom poduzetništvu, a u području kulture radila sam niz godina kao voditeljica projekata i predsjednica udruge Meridas - centra za razvoj društvenih potencijala, sasvim drukčije je kada se otisneš sam u nepredvidive poduzetničke vode. Ali, na kraju, motivacije nije nedostajalo, jer znala sam da se želim baviti knjigama i da želim dati priliku svim tim pričama koje stoje u ladicama da ugledaju svijetlo dana i dođu u ruke strastvenih čitača.

Kakva je današnja poduzetnička klima, posebice iz kuta gledanja mlade osobe?

- Kompleksna i kaotična. Mnogo je nepoznanica, teško se mogu praviti dugoročni planovi. Svjedoci smo divljanja cijena, a prije toga imali smo situaciju s koronom koja je negativno utjecala na mnoga poslovanja, uključujući djelomice i na moje, jer sam promociju i slične promotivne aktivnosti morala odgoditi za proljeće, a knjiga je izdana u listopadu. Prije je ljeto bilo vrijeme kad smo razmišljali o moru i godišnjim odmorima, a sada je to postalo jedino vrijeme kada možemo računati na koliko-toliko sigurna promotivna događanja uživo i druženja s potencijalnim klijentima. Bez obzira na sve to, ohrabrila bih mlade ljude koji imaju želju i volju za pokretanjem vlastitog poslovanja i dobru ideju da se okušaju u tome.

Koliko je čitanje tijekom odrastanja bilo vama osobno važno, i kako biste opću populaciju potaknuli na čitanje?

- Meni osobno čitanje je bilo iznimno važno, i jako sam voljela čitati. Uostalom, zato sam se odlučila za karijeru u području književnosti. Trebamo biti svjesni da čitanje ima veliki doprinos našem razvoju jezika, govora, povezivanja pojmova i bitno je od najranije dobi. Ali, čitanje nema samo veliki doprinos za našu imaginaciju, komunikaciju i mentalno zdravlje. Ono je prostor promišljanja i zamišljanja. Proces otkrivanja novih svjetova. Put u bolje razumijevanje drugih, kao i nas samih. Čitanje nam omogućuje da bar nakratko, dok ne dođemo do završnih korica knjige, hodamo u tuđim cipelama i preko književnih likova iskusimo i ono za što sami nikad ne bismo imali priliku. Čitanje nam omogućuje bijeg u neku drugu stvarnost, istraživanje različitih realnosti i različitih ljudskih perspektiva. Vjerujem da nam dobra knjiga uistinu može postati najbolji prijatelj, kako kaže stara poslovica. Ona može razonoditi, utješiti, ohrabriti, poticati na ostvarivanje vlastitih snova i traženje novih puteva.

Što danas čitate, kako se razvijao vaš literarni ukus? Možete li nam preporučiti nekoliko naslova koji su na vas ostavili poseban dojam?

- Kao mlađa čitala sam jako mnogo, ali ušavši u tridesete počela sam manje čitati, a mnogo više pisati kako bih razvila vlastiti, prepoznatljiv stil pisanja. Smatram da se u mom pisanju malo osjeti utjecaj drugih pisaca, iako je nesumnjivo sve što sam ikad pročitala utjecalo na moju viziju književnog svijeta i mogućnostima koje nudi oblikovanje riječi u književnu formu. Kod drugih autora posebno cijenim istančan humor koji je teško postići, a čini mi se da se premalo cijeni. Također bih čitačima savjetovala da ne zaobilaze domaće autore, jer bez obzira na popularnost naslova velikih svjetskih književnosti, nitko vas ne može tako dobro razumjeti i opisati vaš svijet i vašu stvarnost kao ljudi koji je s vama dijele.