Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Emocije možete pretočiti u pokret i izraziti ih plesom
Datum objave: 11. prosinca, 2021.

Ivana Crnković - Noelle živi život punim plućima povezujući nekoliko svojih srodnih strasti - glazbu, ples, koreografiju i stil. Plesom se bavi punih 17 godina, osnivačica je, trenerica, koreografkinja i aktivna plesačica u plesnom studiju Illusion. Uči mlade generacije ne samo plesnim tehnikama nego i socijalizaciji te funkcioniranju pojedinca unutar grupe. Svojim djelovanjem i osobnim primjerom nastoji pokazati svima koji ju okružuju i prate da mogu ostvariti što god požele. Danas nas riječju i djelom poziva na ples.



Snimanje videospotova



Pjevate od malih nogu. Prvo u školskom, potom u crkvenom zboru, danas nastupate pod umjetničkim imenom Noelle. Kakvu glazbu preferirate, čemu naginjete i u kojem se smjeru glazbeno razvijate?


- Moji su pjevački početci bili u školskom i crkvenom zboru. Prvi je ozbiljniji pokušaj započinjanja pjevačke karijere vezan uz grupu Alibi, kada nakon Franke Batelić ulazim u tu grupu kao treći član. To je trajalo kraće vrijeme jer se grupa, nažalost, ubrzo raspala. Nakon toga se ipak odlučujem posvetiti plesu kao mom prvom izboru. Najbolje se osjećam u pop/R‘n‘B-ju jer to je uglavnom ono što privatno slušam i tog bih se žanra voljela držati, uz naravno tu i tamo neko eksperimentiranje koje ide uz taj zvuk.

Pjesme Halo i Ne laži prate zanimljivi i dinamični spotovi za koje ste koreografije radili sami. Jeste li zahtjevniji prema sebi nego prema drugima? Kako su izgledala sama snimanja?

- Energičnu mješavinu popa i R‘n‘B-ja, pjesme koje vrlo brzo uđu u uho, radila sam u suradnji s mojim autorsko-producentskim timom Hit Factory, koji čine Miroslav i Ivan Zečić (Zetz). Što se tiče vizualnog dijela, to su sve moje ideje i koncepti. Od same koreografije do osmišljavanja scena. Po naravi sam perfekcionist i uistinu puno tražim od svojih polaznika, što u konačnici rezultira velikim uspjesima. Prema sebi sam ipak malkice kritičnija, jer je u pitanju prezentacija mene u cijelosti. Snimanja za oba videospota bila su poprilično zanimljiva. Za Halo nam je snimanje zamalo bilo otkazano zbog tadašnjih novouvedenih COVID mjera. Na kraju smo ipak uz velik trud uspjeli dobiti odobrenje od Stožera civilne zaštite, uz stroge mjere i ograničenja. Za razliku od Halo, za drugi smo videospot imali dva dana za snimanje i sve se odvijalo prema planu. Ono što bih izdvojila jest scena s vodom, koja je doista bila izazovna i zahtjevna. Tada su temperature još bile niske i vodu nismo mogli zagrijati, tako da smo nekoliko sati snimanja proveli u ledenoj vodi. Na svu sreću, nakon toga smo svi živi i zdravi. (smijeh)

S kojim ste našim glazbenicima surađivali? Na čemu? Koliko se teško probiti, biti vidljiv, doći do naših glazbenih zvijezda?

- Kao koreograf i plesač surađivala sam s više domaćih glazbenika i zvijezda, od kojih bi posebno istaknula Vannu. Što se tiče plesnih angažmana, tu se puno teže probiti jer radim isključivo u Osijeku, a većina toga se odvija u Zagrebu. Sigurna sam da se kvalitetan rad i ulaganje u sebe na kraju uvijek isplate, jer to će svakako donijeti nove prilike i suradnje.

Iz glazbene ste obitelji, otac Berislav poznati je osječki glazbenik, možemo slobodno reći, legenda grada. Pomažu li vam u radu njegova iskustva?

- Moj je otac Berislav poznati osječki glazbenik, koji je široj publici prepoznatljiv po velikom hitu Kadilak. I dalje je glazbeno akitvan sa svojim bendom Ok Club. Svakako su tatini savjeti i iskustva dobrodošli. Uvijek ih uzimam u obzir, no na kraju dana uvijek presudi ono što ja osjećam da je najbolje za mene i kojim putem želim ići.

U srednjoškolskim danima otkrivate svoju drugu veliku ljubav - ples, kojim se aktivno bavite i danas. Kako je do toga došlo? Kakve emocije ples u vama budi?

- Moji prvi početci plesa i kreiranja koreografija bili su u osnovnoj školi. Zajedno s mojim prijateljicama rekonstruirala sam poznate spotove Britney Spears, J.Lo, Shakire i slično. No pravi plesni početci zapravo su bili u srednjoj školi, upisom u plesni studio. Nakon prvog treninga znala sam da trebam ići tim putem, a nakon prvog nastupa na pozornici znala sam da je to to. Osjećaj čiste sreće i zadovoljstva.

Kojim biste riječima druge potaknuli da se počnu baviti plesom? Je li ples uistinu idealna rekreacija i relaksacija?

- Smatram da je ples upravo to što ste rekli, idealna kombinacija rekreacije i relaksacije. Ples je uistinu nešto što je zdravo za tijelo, kao i svaka druga aktivnost, ali plesom hranite i svoje unutarnje biće. Ples kao fizička aktivnost pomaže u povećanju fleksibilnost, mišićne mase, izdržljivosti, poboljšava kardiovaskularne funkcije. Otpušta endorfine koji poboljšavaju raspoloženje te tako možete sve svoje emocije pretočiti u pokret i izraziti se pokretom. Jednostavno, interakcija duha i tijela. Plus - socijalizacija, povezivanje i rad unutar grupe. Ako sve to što sam nabrojila nije dovoljno motivirajuće da se okušate u plesu, onda zaista ne znam što jest.

Sa svojim plesačima iz plesnog studija osvajate brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima. Opišite nam svoja iskustva, recite više o osvojenim nagradama.

- Plesni studio Illusion ima već punih deset godina rada na području Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Iza sebe ima mnoge nastupe, natjecanja i brojne osvojene nagrade. Ono što bih izdvojila kao velike i zapažene uspjehe treće je mjesto na najvećem svjetskom plesnom natjecanju DWC 2015. godine, u konkurenciji od čak 8000 plesača. Također 2019. osvajamo zlato i predstavljamo Hrvatsku u Portugalu te 2020., kada ponovo osvajamo zlato i prolaz na svjetsko natjecanje u Rimu - koje je, nažalost, odgođeno zbog pandemije.

Kako se može doći do vas, je li potrebno kakvo predznanje?! Imate li dobnih ograničenja, grupe, mjesta za nove članove?

- U Plesni studio Illusion možete se upisati cijele godine, uvijek ćemo pronaći mjesto za nove članove. Što se predznanja tiče, ono nije potrebno, sve što trebate ponijeti sa sobom su upornost, želja i volja za radom. Dobnih ograničenja nema, trenutno imamo grupe od navršene četiri godine pa sve do 45+, a pronaći nas možete na svim društvenim mrežama (Facebook, Instagram, YouTube, TikTok).

Linija odjeće Illusion


Uz koreografije sami osmišljavate i kostime. Dizajnirate i nakit. Čini se da svojim vještinama i interesima pokrivate gotovo cijeli krug trenutnih poslovnih potreba?

- Uz koreografiranje izuzetno mi je bitno i osmišljavanje outfita, koji treba biti u skladu s plesnim izričajem i prezentacijom cjelokupnog dojma gledateljima. Trenutno radim na vlastitoj liniji odjeće Illusion (dukse, majice, torbe, kape). Što se tiče modnih dodataka, volim unikatni nakit i sama ga osmišljavam. Dobijem ideju, osmislim izgled, a osječki brend Nue napravi mi sve što poželim. Volim biti temeljita i imati prste u svemu za što mislim da može pridonijeti cjelokupnom cilju.

Kakvi vas interesi vežu uz knjigu i čitanje? Koliko stignete čitati uz brojne poslovne obveze?

- Jako volim knjige, ali, nažalost, uz sve silne obveze preostaje mi premalo vremena za čitanje. Najviše me zanimaju knjige vezane uz znanstvenu fantastiku, misteriji poput Agathe Christie ili pak nešto s dubljom porukom poput Puta mirnog ratnika. No trenutno čitam Kako manje misliti, za one koji previše analiziraju, a to sam definitivno ja. (smijeh)