Datum objave: 9. listopada, 2021.
Dokaz da sve više ljudi osobni mir pronalazi na ruralnim područjima mlada je
magistra kulturologije i knjižničarstva Ana Ursić, koja je svoju sreću pronašla
u Zlatnoj Gredi nedaleko od Osijeka u uzgoju ovaca. S obzirom na izazove s
kojima su suočeni tradicionalni ruralni sektori, uspjeh seoskog gospodarstva
neraskidivo je vezan uz sposobnosti ruralnih poduzetnika da uvedu inovacije i
prepoznaju nove poslovne prilike. S Anom razgovaramo o planovima koje ima za
obiteljski OPG, uzgoj ovaca, proizvodnju sira i seoski turizam.
Rad i matematika
Sigurnost prehrambenih
proizvoda, očuvanje prirodnih resursa i stvaranje lokalnih održivih politika
izazovi su s kojima se susreću brojni ruralni poduzetnici. Kako se vaše
obiteljsko gospodarstvo nosi s problemima današnjice? - Ulazak
u vlastiti posao, razvoj posla, pa čak i njegov uspjeh uvijek nosi jedno - borbu
za opstanak. Davne 1998. godine kada smo se vratili u Zlatnu Gredu prvotni je
cilj bio stvoriti obiteljski dom, a zatim i posao. Otac je samo odlučio raditi
ono što mu je oduvijek najbolje išlo, ideje pretočiti u djelo vlastitim rukama,
a mi smo uvijek uživali raditi skupa i gledati kako plodovi rada nastaju. Danas
vodimo OPG koji se popeo na novu razinu, ali da bismo došli do toga, bilo je
potrebno donositi mudre i oprezne odluke, biti ukorak sa zakonima koji se
učestalo mijenjaju i imati točnu računicu kapitala kojim raspolažemo za daljnja
ulaganja. U ovom su poslu upravo ta ulaganja izrazito bitna, i u strojeve i u
nova grla, s kojima ćete održati još jednu godinu na istoj razini ili povećati
proizvodnju. Rekla bih, puno fizičkog rada, ali još više matematike i
razboritosti potrebno je da bi se posao nastavio razvijati.
Adut
ruralnih područja jest i specijalizirana ekološka proizvodnja i uzgoj hrane.
Recite nam više o vašem gospodarstvu, ekouzgoju, površini i gospodarskim
objektima. - Od samog se početka trudimo održati ekološku
proizvodnju, trenutno obrađujemo 94 ha zemlje na kojima uzgajamo
djetelinsko-travnu smjesu. U ljetnim i jesenskim mjesecima ovce pasu na tim
površinama, što je velika prednost kako za ovce tako i za nas zbog kvalitete
konačnog proizvoda. U zimskim se mjesecima ovce hrane sijenom s tih polja.
Unatoč ekološkoj proizvodnji, prodaja proizvoda ide po konvencionalnoj cijeni
jer trenutno nema tržišta na koje možemo plasirati svoje proizvode pod ekološke,
ali bitna je kvaliteta proizvoda iza kojih stojite. Prije tri godine uložili smo
u novu pasminu ovaca za proizvodnju mlijeka, bio je to velik pothvat, ali
zasigurno najbolja odluka za daljnje poslovanje.
Zapravo možemo
reći da ste upravo vi zaslužni za povećanje "stanovništva" Zlatne Grede. Koliko
i koja grla stoke trenutno imate? - Istina, trenutno Zlatna
Greda ima pet ljudi i 500 ovaca, brojčano smo nadjačani, ali ipak svi živimo u
skladu, poštujući okružje u kojemu se nalazimo. Držimo samo ovce, one same
zahtijevaju jako puno vremena i brige, također uz obradu zemlje dan vam je
potpuno ispunjen.
Znatan je to broj, tko vam pomaže u
svakodnevnoj brizi, kako ona izgleda? Pratite li napredak tehnologije i u kojoj
je mjeri zastupljena? - Trenutno nas je dvoje stalno
zaposlenih, posljednjih smo šest mjesec imali sezonsko pojačanje, moj partner
pridružio nam se u borbi s poslovima koje mi, uz mužnju i redovite poslove,
nikako ne bismo stigli. Naš zaposlenik ujedno nam je i susjed koji je skupa sa
zaručnicom napustio grad nakon 26 godina i odlučio izgraditi život upravo ovdje
s nama. No, moram priznati, otac je taj koji još najviše poteže, bez obzira na
to što svi skupa radimo, uvijek se iznova divimo njemu koji ne uzima ni dana
odmora. Najluđi dio godine započinje upravo dolaskom janjadi na svijet. Tada
radimo čak i u noćnim smjenama kako bismo konstantno imali nadzor nad
situacijom, pomagali ovcama pri janjenju te ih odvajali s janjadi u posebne
odjeljke od ostalih ovaca. Često se dogodi da ovca ne prihvaća svoje janje, tada
mi preuzimamo brigu o mališanima. Potom slijede meni najljepših nekoliko mjeseci
kada imate priliku gledati stotine janjića u igri po livadi. Početkom travnja
počinje mužnja i traje do sredine rujna, a trenutno muzemo 250 ovaca dvaput
dnevno. Prošle smo godine imali klasične muzilice s kantama, ali zahvaljujući
dobroj proizvodnji, ove smo godine uspjeli uložiti u novi pogon, što je uvelike
olakšalo sam proces mužnje i pranje pogona. Dosad smo ručno bacali sijeno i zrno
ovcama, ali upravo smo uložili u mikser prikolicu koju ćemo napuniti potrebnim
komponentama i na taj način hraniti ovce. Tako da bih rekla da pratimo napredak
tehnologije i mehanizacije u skladu s potrebama farme.
Mir i sloboda
Recite nam više o ovčjem
mlijeku i tržištu, pogodnostima koje ono ima za ljudsko zdravlje. Kakvi su
daljnji planovi za proizvodnju ovčjeg sira?
- Iznenadila sam se
kada sam probala ovčje mlijeko, očekivala sam intenzivniji okus, ali zapravo je
vrlo sličan kravljem, samo je konzistencija mlijeka drukčija zbog razlike u
masnoći i ostalim vrijednostima u sastavu mlijeka. Tijekom sezone mlijeko
prodajemo na veliko, s obzirom na to da proizvodimo prvoklasno mlijeko i tržište
nije zasićeno, zadovoljni smo prodajnom cijenom. Planiramo svakako širiti
proizvodnju, ali postupno, u skladu s mogućnostima. U procesu završetka
laktacije na kraju sezone imamo višak mlijeka od kojeg povremeno napravimo sir
ili podijelimo mlijeko, a s obzirom na pozitivne reakcije, vjerujem da će u
budućnosti toga biti i više. Visoka je hranjivost ovčjeg mlijeka svakako jedna
od pogodnosti, a ujedno je i lako probavljivo. Ono što bih naglasila svakako je
važnost uvjeta u kojima životinja živi, jer upravo će i to utjecati na samu
kvalitetu proizvoda i u konačnici na vaše zdravlje kada taj proizvod unosite u
svoj organizam. Zato je uvijek poseban osjećaj kada domaće mlijeko stavite u
kavu, nije gustoća mlijeka i kremasta kava jedino što dobijete, ipak je to
cjelokupan doživljaj zadovoljstva koji vam pridonosi zdravlju i užitku.
Zbog čega ste odlučili graditi život na selu? Koje su prednosti,
a koji nedostatci življenja udaljenog od gradske užurbanosti?
-
Iako sam odrasla upravo na ovom prostoru, tijekom srednje škole i fakulteta
morala sam se preseliti bliže gradu kako bih mogla završiti svoje obrazovanje.
Tijekom tih godina uglavnom sam se vikendom vraćala kući u posjet obitelji i,
naravno, sve sam praznike provodila ovdje. U tom mi je životnom razdoblju
odgovarala blizina grada, druženja, jednostavno užurbani tempo grada mi se
sviđao. Dio sam studija provela u Portugalu, gdje sam planirala upisati
doktorat, ali život ipak piše drukčije priče od onih koje mi nekad mislimo da su
za nas ispravne. Završila sam fakultet, odradila predivnih godinu dana u
školskoj knjižnici, položila stručni ispit i zatvorila to poglavlje života.
Zahvalna sam na iskustvima grada, ali u kasnim dvadesetima ipak sam shvatila
kako je vrijeme da se vratim kući i nastavim s obiteljskim poslom izvan gradske
gužve. Prednosti su svakako mir i sloboda, mislim da svi težimo tome, samo
pronalazimo isto na različite načine. Meni je ovdje to omogućeno - biti okružena
šumom, vodom, zvukovima prirode i životinja za mene je najveće bogatstvo, tako
da nema loših strana ovog života.
Poslovnu priliku vidite i u
najmu apartmana koje ciljano usmjeravate prema ljudima koji pronalaze svoj
duhovni mir. Što sve podrazumijevate pod tim planom?
- Želim
podijeliti s ljudima dio ovog raja, kada vidite osobi u očima da je u stanju
vidjeti ljepotu oko sebe, preplavi vas osjećaj zadovoljstva. Stoga bih voljela
otvoriti vrata ljudima koji poznaju prednosti prirode i svega što ona nosi. Osim
pojedinačnih posjeta, ako ima zainteresiranih učitelja joge, meditacije, bilo
kojeg oblika fizičkog i duhovnog spoja za višednevne radionice, rado bih
ustupila prostor za tu namjenu.
Stignete li u svoj toj idili
uživati u knjizi i čitanju? Kakve naslove preferirate?
- Knjigu
uvijek držim blizu, ali ne uspijem je uvijek otvoriti. Preferiram naslovne
duhovnog sadržaja, djela koja me potiču na bolje danas i pridonose osobnom
razvoju.