Datum objave: 25. rujna, 2021.
Ivana Varga docentica je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, gdje
nastavu izvodi na više kolegija u sklopu Katedre za žitarice, industrijsko i
krmno bilje. Područja stručnog interesa koja ju u ovom trenutku zaokupljaju
brojna su i za znanstvenu zajednicu važna, primjerice, ona vezana uz
industrijsku konoplju. Ivana je posvećena poslu, odnedavno je tehnička urednica
časopisa Poljoprivreda, autorica i koautorica većeg broja znanstvenih radova, a
s ciljem usavršavanja i poticanja međunarodne suradnje posjećuje sveučilišta
diljem Europe. Ova je uspješna znanstvenica i mama troje djece.
CBD ulje
U Hrvatskoj je samo stotinjak
registriranih proizvođača industrijske konoplje. Kakve su mogućnosti proizvodnje
i upotrebe te višenamjenske biljke na našem području? U čemu "leže" potencijali
uzgoja? - Industrijska se konoplja tradicionalno uzgajala na
našem području stoljećima, a danas je doživjela doslovno procvat. Zanimljivo je
što je sve više mladih poljoprivrednika zainteresirano za tu kulturu. Često imam
upite mojih kolega i studenata koji bi se bavili uzgojem industrijske konoplje o
tome kakva joj tla odgovaraju, za što se koristi, koja je otkupna cijena cvijeta
i sjemena.
U
posljednje vrijeme ulja na bazi kanabidiola postala su vrlo popularna, osobito
CBD ulje. Recite nam više, što kaže nova zakonska regulativa? -
Od svih kanabinoida u industrijskoj konoplji kanabidiol je, ili skraćeno CBD,
najpoznatiji. CBD ima potencijal za kliničku primjenu i u psihijatriji. Veličina
tržišta CBD-a od konoplje procjenjuje se na 1,7 milijardi dolara u 2020., a
predviđeno je povećanje od oko 12 % do 2026. Naši su zakoni usklađeni s
europskim, prema kojima je uzgoj industrijske konoplje i izdvajanje CBD ulja
potpuno legalno. Industrijska konoplja ima vrlo mali udio (samo 0,2 %)
psihoaktivne tvari poznatije kao THC (delta-9-tetrahidrokanabinol), s druge
strane, sadržaj je CBD-a visok, najčešće oko 5 %, a, prema istraživanjima,
nađene su i vrste koje imaju više od 50 %. Prema Pravilniku o uvjetima za uzgoj
konoplje i načinu prijave uzgoja maka iz Narodnih novina, postoji popis od 40-ak
sorti koje imaju dozvolu za uzgoj u Hrvatskoj. Naši proizvođači imaju dobra
iskustva sa sortama talijanskog i mađarskog podrijetla, koje su uzgajali i naši
bake i djedovi. Svake vegetacije dolazimo do nekih novih saznanja u uzgoju
industrijske konoplje. Primjerice, mnogi proizvođači uzgajaju industrijsku
konoplju sadeći prijesadnice (klonove) kako bi dobili ujednačene razgranate
biljke i imali što veći urod sjemena i cvijeta, koji upotrebljavaju za dobivanje
CBD ulja.
U svjetlu nedavnih potresa, zanimljivo je i
istraživanje koje provodite na industrijskoj konoplji. Što je cilj istraživanja,
imate li već neke rezultate? - Na natječaju Hrvatske zaklade za
znanost iz 2020. godine dobili smo pozitivno ocijenjen Uspostavni projekt
(Nabijena zemlja za modeliranje i normizaciju u potresno aktivnim područjima), u
kojemu smo suradnici kolega s Katedre i ja, a voditelj je doc. dr. sc. Ivan
Kraus, mladi kolega s Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek. Tema je
vrlo zanimljiva i sretni smo što smo dobili ovu priliku. Naše su stare zemljane
kuće uglavnom napuštene i u lošem stanju, a projektom će se pokušati odrediti
koji bi biljni materijal (slama žitarica i vlakno industrijske konoplje) bio
najbolji za ojačanje pri gradnji ili sanaciji kuća s nabijenom zemljom. Kako se
u posljednje vrijeme ljudi vraćaju prirodnim i ekološkim materijalima i
obnovljivim izvorima energije, ovaj projekt daje doprinos održivom načinu
života.
Još jedno područje vašeg interesa je i šećerna repa.
Kakva je budućnost proizvodnje šećerne repe i šećera u Hrvatskoj?
- Nažalost, krajem siječnja 2020. prestala je s preradom korijena
šećerne repe virovitička šećerana, a nakon toga je stigla vijest i o gašenju
šećerane u Osijeku. Trenutno u Hrvatskoj imamo samo jednu šećeranu, i to u
Županji. Naši poljoprivrednici imaju zavidnog znanja i velikog iskustva u
proizvodnji šećerne repe i zaista je velika šteta što su zatvorene šećerane koje
su radile od početka 20. stoljeća. Proizvodnja šećera kao strateškog proizvoda
bitna je za svaku zemlju i takvu proizvodnju treba poticati. Jako je velik
problem u proizvodnji šećerne repe bolest lista - pjegavost lista šećerne repe -
što zahtijeva velik broj tretiranja kako bi se očuvao list, jer se time više
šećera skladišti u korijen i sami troškovi prerade u šećeranama su manji.
Proizvodnja šećerne repe zahtijeva velika ulaganja u mehanizaciju, te je zbog
toga bitno udruživanje proizvođača i organizatora proizvodnje, kako bi ostvarili
bolju konkurentnost, imali manje gubitke i troškove u proizvodnji.
Doktorirali ste na repi, o toj ste industrijskoj biljci napisali
mnoge stručne i znanstvene radove. Osim u proizvodnji šećera, za što se još
koristi? - Prilikom vađenja šećerne repe odsijeca se glava
korijena jer ima više celuloze, a manje šećera. Glava korijena najčešće se
zaorava i služi kao zelena gnojidba, premda se može koristiti kao stočna hrana,
a ima potencijal i za dobivanje bioetanola. Prilikom prerade šećerne repe u
šećeranama, uz glavni proizvod - šećer saharozu - ostaje nekoliko nusproizvoda
kao što su repini rezanci, koji se koriste kao stočna hrana, zatim slatki sirup
- melasa, koja se može koristiti također kao dodatak stočnoj hrani, ali i za
proizvodnju alkohola i penicilina. Zanimljivo je istaknuti karbokalk, koji je
bogat kalcijem i koristi se za kalcizaciju kiselih tala kako bi se podigao pH i
povećala biološka aktivnost u tlu.
Znatan broj napisanih
znanstvenih radova zasigurno vam pomaže i u obavljanju posla tehničke urednice
časopisa Poljoprivreda. O kakvom je časopisu riječ, kakav je impact faktor,
intenzitet objavljivanja?
- Časopis Poljoprivreda sada izlazi
dva puta godišnje. Izlazi od 1995., a publiciraju ga Fakultet agrobiotehničkih
znanosti Osijek i Poljoprivredni institut Osijek. U časopisu se objavljuju
znanstveni radovi iz svih područja agronomske znanosti i struke. Teme su uistinu
raznolike, od uzgoja, hranidbe i držanja domaćih životinja, pčelarstva, zaštite
bilja, proizvodnje povrća, ljekovitog bilja, ratarskih kultura do drugih
aktualnih tema koje prate svjetske trendove u agronomskoj struci. Ono što je
nama bitno jest da časopis bude u bazi koja obuhvaća vrhunske časopise u svijetu
(Web of Science), gdje trenutno časopisu treba biti dodijeljen faktor odjeljka
(impact factor).
Na Fakultetu skupljate stare sorte
sjemena i pohranjujete ih u svrhu očuvanja. O kakvom je projektu riječ?
- Zbog genetske erozije, koja je dijelom prouzročena
intenzifikacijom i prelaskom poljoprivrednika na profitabilne kulture, diljem
svijeta dolazi do opasnosti od smanjenja genetske raznolikosti. Postojeća je
raznolikost poljoprivrednih kultura nezamjenjiva za potrebe proizvodnje hrane i
čini bogatstvo i baštinu svake zemlje. Kao članica Radne skupine Industrijsko
bilje na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek sudjelujem u jednom projektu
iz Podmjere 10.2 - Biljni genetski resursi, u kojem se nastoji pronaći, opisati
sorte i pohraniti sjeme naših domaćih starih sorti. Od industrijskog bilja
prikupili smo nekoliko sorata uljne bundeve i domaćeg maka na području Republike
Hrvatske. S obzirom na to da je projekt još uvijek aktualan, nastojat ćemo
prikupiti još sorata, jer domaćinstva diljem zemlje sigurno imaju svoje vlastito
sjeme koje se prenosi generacijama, a na ovaj ga se način može sačuvati od
izumiranja.
Vrijeme godišnjih odmora je iz nas, stignete li
pročitati nešto za svoju dušu? Iz pouzdanih izvora znamo da vam literature ne
nedostaje! - U ovoj fazi života prevladava dječja literatura.
Uvijek pokušavamo neki problem koji nastane riješiti slikovnicama, koje djeca
progutaju u sekundi. Kako suprug puno čita, često ukradem neki naslov koji mi
zapne za oko. Ono što bih svima preporučila, i neće vam biti žao što ste
izdvojili vrijeme za to, knjiga je Osam planina talijanskog autora Paola
Cognettija.