Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Vlatka Šimunović: Kreativac i istraživač u meni ne miruje čak ni kad spavam
Datum objave: 18. srpnja, 2020.

Profesionalac, od početka do kraja, predana u svemu što radi, voli život i voli sve u životu. Obožava svoje prijatelje i obitelj. Doduše, između toga je poprilično tanka granica s obzirom na to da obitelj doživljava kao prijatelje, a prijatelje kao obitelj. Osim njih obožava još dvije stvari: udomljene ljubimce Floru, Fionu i Felixa te egzotična putovanja, kojih u njezinu životu ne nedostaje. Kako uskladiti brigu o ljubimcima i putovanja, tko u tom slučaju uskače, o čitanju, knjigama i poslovnim obvezama razgovaramo s Vlatkom Šimunović, magistricom ekonomskih znanosti, direktoricom marketinga trgovačkog centra Portanova.


PUTOVANJA, PUTOVANJA

Portanova je najposjećeniji regionalni trgovački centar u istočnoj Hrvatskoj. S kakvim se izazovima kao direktorica marketinga susrećete i kako na vaše poslovanje utječe borba protiv koronavirusa?

- Kriza zbog koronavirusa neće poštedjeti nikoga, a o posljedicama koje ostavlja na gospodarstvo da i ne govorim. Sektor trgovine u proteklih nekoliko mjeseci imao je velike gubitke, a jesmo li prošli najgore ili to tek dolazi, nitko sa sigurnošću ne može znati. Trgovački centri, pa tako i Portanova, odavno su prestali biti samo mjesta za kupovanje - postali su omiljena destinacija za zabavu i druženja, odnosno društveni kontakt, koji je sada stavljen na kušnju. Zabavnih događanja u centru, koja smo redovito organizirali svih ovih godina, nema, odgodili smo sve već unaprijed dogovorene projekte, a svu pozornost usmjerili na sigurnost boravka u našem trgovačkom centru jer opreza nikad dosta. Sve posjetitelje Portanove na ulazu dočekuju dezinfekcijska sredstva i upute za novu vrstu shoppinga: za nošenje zaštitnih maski za lice, pridržavanje propisanog razmaka, pranje ruku i dezinfekciju prilikom ulaska u centar te u trgovine u Portanovi. Sveobuhvatne se dezinfekcije svih prostora Portanove provode redovito te se centar dezinficira i detaljno čisti više puta u danu, a posebno oni dijelovi s kojima posjetitelji najviše dolaze u izravan kontakt. Od početka krize pratimo i poštujemo sve mjere Stožera civilne zaštite i ostalih mjerodavnih tijela te poduzimamo sve da posjet i boravak u Portanovi budu sigurni za posjetitelje i djelatnike u trgovinama.

U Portanovi je ponuđena široka paleta proizvoda i usluga, što osigurava cijeloj obitelji da na jednom mjestu ostvari svoje uobičajene svakodnevne potrebe. Što kažu kupci, postoji li ipak nešto što im nedostaje?

- Naši posjetitelji već uglavnom jako dobro poznaju Portanovu i njezinu ponudu jer se uvijek vraćaju po još. Sa sigurnošću mogu reći da smo pokrili svu ponudu jednog tipičnog trgovačkog centra, no prilike za proširenje ponude uvijek postoje, a to je i izazov koji nas veseli i daje nam vjetar u leđa kako bismo bili još bolji za svoje posjetitelje. Iako prava konkurencija još uvijek ne postoji u ovim područjima, ta nas činjenica ne sprječava da rastemo. Stoga, vrlo je moguće da upravo mi posjetiteljima u budućnosti prvi otkrijemo ono nešto što nisu ni znali da im nedostaje.

Oni koji vas poznaju kažu da na svojim putovanjima uvijek izdvojite vrijeme kako bi provjerili što konkurencija radi i nudi?! Kuda vas je put do sada odveo, što imate u planu i kako ste otkrili zadovoljstva dalekih i egzotičnih putovanja?

- Kreativac i istraživač u meni nikad ne miruje, pa čak ni dok spavam, a kamoli dok putujem svijetom. Nije se jednom dogodilo da sam se u sred noći ustala i zapisala neku ideju da do jutra ne ‘ispari‘, a zamislite tek kako je kada se nađete u nekima od najvećih svjetskih shopping-centara u Londonu, Manili ili Bangkoku. Strast za putovanjima počela je kao i sve ostalo - malim stvarima. Prvo su u pitanju bile domaće i europske destinacije, a kako sam ja rasla, tako su rasli i apetiti. Rado ću izdvojiti neprocjenjive uspomene i iskustva iz Zanzibara, Hong Konga, Kube, Tajlanda, Filipina, Egipta, Australije… ‘Bucket‘ lista je naravno puno duža od liste ‘odrađenih‘ putovanja, ali polako, stignem ja to sve. Samo da se riješimo korone i na prvom sam letu za Sejšele. Ili Meksiko. Ili Keniju…

Kako usklađujete brigu o kućnim ljubimcima i putovanja? Tko uskače? Tko je od vaše četveronožne obitelji najprgaviji, a tko najveća maza?

- Da nema mame, tate, brata, prijatelja, pa čak i susjeda…, ne bi za mene bilo ni putovanja. Moji su mi kućni ljubimci na prvom mjestu, oni su punopravni članovi obitelji, i ako njima nije dobro, onda nije ni meni. Njihove ‘čuvalice‘ imaju sreću što imam najbolje ljubimce na svijetu. Ma znam da to svatko kaže za svoje kućne ljubimce, ali moji to uistinu jesu! Flora je moja prva ljubav, crna ljepotica udomljena iz osječkog Azila, Fiona je najljepša crna maca na svijetu, a Felix najmazniji mačak koji postoji..., a oboje su također udomljeni iz osječkih udruga koje rade fantastičan i nimalo lak posao brige o napuštenim životinjama kojima i sama nerijetko, a u okvirima svojih mogućnosti, pomažem. Oni su moje ljubavi, moje ‘kućno sredstvo‘ protiv stresa, oni čine moj život zabavnijim i sretnijim, a moj dom ljepšim. U redu, i dlakavijim (smijeh).


ČITANJE JE RITUAL

Posao, putovanja, kućni ljubimci! Poprilično prostora za konzultiranje stručne literature. Čitate li stručne članke, knjige, kako se pripremate za marketinšku kampanju, putovanja ili odluku o udomljavanju?

- Priznat ću kako je u svim navedenim slučajevima primat preuzela literatura u digitalnom obliku uz, naravno, sve ostale dostupne online načine prikupljanja informacija potrebnih za donošenje odluka. Dodat ću i da se trendovi u mojoj struci toliko brzo mijenjaju, pogotovo ako govorimo o online platformama, da često pisana riječ i ne stigne biti izdana u tiskanom obliku. Ali zanimljivih štiva kao što je Shoe Dog Phila Knighta ili Tipping Point Malcolma Gladwella uvijek će se rado ‘dohvatiti‘ u bilo kojem obliku.

Posljednjih vas je godina uhvatila i velika strast za čitanjem. Kako dolazite do literature, što čitate, što vas opušta i koje biste naslove preporučili našim čitateljima za ovo vrijeme godišnjih odmora?

- (smijeh) Bolje rečeno, ponovno me uhvatila velika strast za čitanjem. Voljela sam čitati od malih nogu, a kao razdoblje najveće opsjednutosti čitanjem pamtim vrijeme kada sam otkrila Mariju Jurić Zagorku i njezine sam romane gutala u podrumu obiteljske kuće za vrijeme Domovinskog rata. Škola, fakultet, magisterij, posao jedan, drugi… život jednom riječju, i knjiga mi je nekako izmaknula iz ruke, sve dok mi prije nekoliko godina nije pod ruku došlo nešto što je ponovno pokrenulo tu strast. Čitam prije spavanja, kada pozavršavam sve svoje obveze. To je za mene savršen, opuštajući ritual kojem se veselim nakon svakog napornog i stresnog dana.

Moram priznati da nemam neki svoj omiljeni žanr. Sve ono što djeluje na mene na način da ne mogu ispustiti knjigu iz ruke, znate ono ‘još samo jedna stranica, još samo jedna poglavlje…‘ moj je omiljeni žanr. Slušam preporuke knjižnice, prijatelja, pratim top-liste i nadam se da mi je pod ruku došla ‘prava‘, a obično to tako i bude. Ako u prvim poglavljima vidim da nije, ostavljam ju i tražim dalje.

Oko preporuke čitateljima uopće ne dvojim! Nešto prikladno ljetu, nešto opuštajuće, ali opet ne ‘preopuštajuće’ definitivno je serijal Sedam sestara Lucinde Riley. Od prve stranice uvukla me u svoj svijet i još uvijek ne mogu naći izlaz. Uz suvremene likove, serijal je prepun biografskih elemenata zahvaljujući stvarnim povijesnim likovima, glasovitim svjetskim odredištima i njihovoj kulturnoj prošlosti, a uključuje i misterij koji se provlači kroz sve nastavke. Šesti i sedmi nastavak čekam s neprikrivenim uzbuđenjem, što najbolje zna i Đelo od GISKO, kojega redovito gnjavim o tom pitanju (smijeh).