Kolumne
Gledajući objektivno Piše: Katarina Pekanov
Prepoznati i priznati kvalitetu medicinskih sestara s diplomom
Datum objave: 11. rujna, 2019.

Tko god je studirao i završio nekad četverogodišnji, sada petogodišnji fakultet zna da to nije jednostavno. Koliko si puta morao otići na predavanje, koliko puta napisati seminarski rad, prijaviti ispit, ići na pisani, usmeni...


I na kraju svog školovanja, onog fakultetskog, odlučio si se zaposliti, upisati poslijediplomski ili doktorski studij. Usavršavao si se jer si to htio. To te koštalo vremena, novca, ali na kraju ostaje zadovoljstvo naučenim. To je ono što ti nitko nikada ne može uzeti. To je samo tvoje. Pomogao si sebi, pomoći ćeš i poslodavcu, jer si učinio maksimum koji se od tebe očekivao.
To isto čine i medicinske sestre. Školuju se u sustavu srednje škole pet godina, pa počnu studirati, ili počnu raditi i studirati uz rad. Uzgred, jedina smo zemlja u Europskoj uniji koja se zadovoljava medicinskim sestrama samo sa srednjom školom.
Zadovoljstvo Osječana što imaju Sveučilište ničim ne treba pokvariti. To je nešto što nam je netko s vizijom ostavio u nasljeđe i danas ne možemo niti zamisliti što bi se u gradu događalo da nemamo ovu vojsku studenata, njih više od dvadeset tisuća. Imamo i Medicinski fakultet, odnedavno i stomatološki. Sve je to krenulo od pojedinaca koji su ustrajali u svojoj namjeri da ostave nešto gradu. Uostalom, tako je to uvijek. Netko mora krenuti, bez obzira na otpore koji će se u međuvremenu dogoditi.
Vratimo se medicinskim sestrama. Budući da znam da u je Osijeku u sklopu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek jako dobro organiziran studij sestrinstva koji obrazuje medicinske sestre u magistre i doktore znanosti, malo sam se potrudila pronaći nešto više. Nažalost, informacije su šture, ali zato se pojavljuju Stručni studij sestrinstva Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, Fakultet zdravstvenog studija, Studijski programi Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Diplomski studij sestrinstva Čakovec, Sveučilišni odjel zdravstvenog studija sestrinstvo Split... Od 2014. godine Srbija ima Fakultet za medicinske sestre u sklopu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nisam sigurna, ali mislim da je prva medicinska sestra koja je stekla zvanje doktorice znanosti Osječanka. U Hrvatskoj ima završen fakultet sestrinstva dvije tisuće medicinskih sestara i imaju znanstvenu titulu magistra. Studij su upisale još davne 2005. godine. Prema statistikama u Hrvatskoj imamo četrdeset tisuća medicinskih sestara i ovaj broj od dvije tisuće diplomiranih mogao bi biti veći kada bi se netko obazirao na stečeno radno iskustvo i fakultetsko obrazovanje. Kako je ovih dana najavljeno okupljanje medicinskog osoblja kao protest na uvjete rada, prekovremene sate i plaće, tako se oglasio i resorni ministar koji je, između ostaloga, rekao: "Mi, s druge strane, kao Vlada, nacija i država trebamo učiniti sve da im poboljšamo uvjete rada. Vjerujem da će i jedna i druga strana biti razumni, kao što je bilo i dosad u razgovorima gdje ćemo se naći na nečemu što je moguće". Vjerojatno će se zdravstveni radnici izboriti za svoja prava, ali prije toga razbili smo vazu koju sada lijepimo.