Kolumne
Gledajući objektivno Piše: Katarina Pekanov
Treba brendirati proizvode kako bi polučili višu cijenu
Datum objave: 20. ožujka, 2019.

Sjećam se, kad sam kao dijete prolazila po našoj Slavoniji, na sve strane se žutjelo. Bila su to nepregledna polja suncokreta i uljane repice. Bilo je i logično da uzgajamo tu poljoprivrednu kulturu s obzirom na okolnost da u blizini grada imamo tvornicu koja sve to prerađuje.

Zahvaljujem ljudskoj providnosti što je ostala, i opstala, u svim previranjima u posljednjih tridesetak godina. Još radi i prerađuje sirovinu za koju se snalazi gdje zna i umije.No, sve manje vidim "žuta polja", ali još ih ima. Sigurno ne koliko bi zadovoljilo potrebe, ali... Jasno, to je industrijska proizvodnja prilagođena potrebama svojih konzumenata. Proizvod je jeftin i prikladan za svakodnevnu uporabu.U međuvremenu dogodio se pomak te je jedan dio građana htio kušati i nešto drugo. Ono što je bilo najpoznatije jesu svakako ulja masline i to ona hladno prešana. Koja je razlika između ova dva ulja?Ovo hladno prešano radi se tako da se zdrobe sjemenke i prešaju na četrdeset do pedeset Celzijevih stupnjeva, filtriraju se i spremaju u boce. Ovakvim postupkom dobije se manja količina ulja od onog toplim prešanjem. Ovo ulje je znatno skuplje, ali su proizvođači od njega napravili brend, pa su tako s njim išli na sve vrste zaštite, od geografskog podrijetla pa dalje. Dosta toga je i zaštićeno, bar kada je riječ o maslinovom ulju. Cijena je značajno viša, ali jedan dio ljudi odlučuje se upravo za ovu vrstu ulja, jer ju smatra lijekom. U nas se u posljednjih nekoliko godina pojavila grupa entuzijasta koji su znali i htjeli proizvesti ulje, ali ne ono uobičajeno s kojim se srećemo svaki dan u našim robnim centrima. Otvorili su pogon u blizini Osijeka, zaposlili nekolicinu ljudi i iskoristili znanje struke, ljude koji su cijeli svoj radni vijek proveli upravo u uljarstvu.Sada u tom pogonu proizvode laneno ulje za koje neki stvarno vjeruju da u nekim kombinacijama služi kao lijek. Slijedi ga i ono konopljino, naravno, od industrijske konoplje. Ništa manje nije interesantno ni ulje dobiveno iz uljane repice.Bademovo ulje sa svojim osebujnim okusom i mirisom osvaja svakog kušača. Ulje oraha također je na popisu sirovine u proizvodnji ove tvornice. Uglavnom, od biljki uljarica, koštica, palme, sezama..., može se napraviti ulje vrhunske kvalitete. I sve to, dakako, hladno prešano. Kako svaka roba ima svoga kupca, tako je i ovaj kvalitetan proizvod našao svoje kupce u inozemstvu. Svi traže potvrdu ekološki uzgojene sirovine, jer će samo tako dobiti i ulje visoke kvalitete.Ovo je dobro jer imamo proizvodnju od koje ova grupa ljudi ne zazire. Čak štoviše, proizvodnja je nešto što su radili cijeli svoj radni vijek i žele nešto ostaviti iza sebe. Od proizvodnje sirovine preko svojih kooperanata do finalnog proizvoda. Jedna stara izreka kaže "Nismo naslijedili zemlju od naših predaka, nego smo ju posudili od naše djece". Upravo zbog toga razloga trebamo brendirati ove naše proizvode kako bi postali prepoznatljivi i polučili najbolju cijenu. To znači još više ulaganja i još više zapošljavanja.