Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Stigla nam je godina značajnih obljetnica
Datum objave: 2. siječnja, 2024.

Ove će godine grad Osijek biti mjestom gdje će se (ili bi se trebale) obilježiti razne velike obljetnice. Ponajprije, najveća barokna skulptura u našoj zemlji, podignuta 1729. kao zavjetni spomenik protiv kuge, kip Svetoga Trojstva na središnjem tvrđavskom trgu, puni dvjesto devedeset pet godina svoga postojanja. Istu, 295. obljetnicu mogu proslaviti i osječke gimnazije, jer je 1729. u prostoru isusovačkog samostana započelo osječko gimnazijsko obrazovanje.

U ovoj godini proslavljamo 240 godina postojanja Građanskog streljačkog društva, najstarijeg sportskog društva u Hrvatskoj, utemeljenog 1784. Mogli bismo proslaviti i 220. godišnjicu izgradnje streljane, najstarije streljane u našoj zemlji, sagrađene 1804.

Ove se godine navršava 215 godina otkako je Osijek, 1809., postao slobodni i kraljevski grad. Mogli bismo proslaviti i 155. godišnjicu izgradnje gornjogradske sinagoge, koja danas više ne postoji.

Osječka bolnica ove godine slavi 150 godina otkako je, prema projektu osječkog graditelja Karla Klausnera, sagrađena kao najmodernija bolnica u Austro-Ugarskoj Monarhiji. Ove se godine navršava i 120 godina da je slavnu knjižaru i papirnicu Viktora Fritschea u Kapucinskoj ulici 1904. preuzeo Radoslav Bačić, te ju pretvorio u svojevrsni kulturni centar u kojemu su se odvijale, uz predstavljanja knjiga, umjetničke izložbe na kojima su predstavljana djela osječkih, zagrebačkih i drugih hrvatskih umjetnika. Taj je knjižar snažno podupirao i kazališni život grada Osijeka, te je u svojoj nakladi objavljivao razglednice s portretima glumaca osječkog Hrvatskog narodnog kazališta i organizirao druge oblike financijske pomoći promicanju osječke kazališne scene. Početkom listopada navršava se 115 godina od osnutka Kluba hrvatskih književnika, koji je nedugo zatim prerastao u Klub hrvatskih književnika i umjetnika, a koji je u svom stanu, 3. listopada 1909., utemeljio, sa skupinom umjetnika i kulturtregera, osječki književnik Rudolf Franjo Magyer.Okruglu, stotu, obljetnicu u Osijeku bi ove godine proslavila i Osječka filharmonija, koja je utemeljena 1924. i djelovala pod umjetničkim vodstvom dirigenta Lava Mirskog, a čiji je predsjednik bio dr. Milan Čačinović. Nadamo se da će dovršetak koncerne dvorane u Kulturnom centru do kraja ove godine biti dovoljna motivacija za obnovu te povijesne osječke glazbene institucije. Adresar Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka tiskan 1924. također navršava sto godina i do danas nam je nezaobilazan izvor podataka o našim predcima, njihovim zanimanjima i adresama na kojima su stanovali ili radili. Među velike manifestacije koje su se dogodile prije točno sto godina ubrajamo i veliki crkveni događaj, Euharistijski kongres u kolovozu 1924., na inicijativu presvijetlog gospodina biskupa, monsinjora Antuna Akšamovića. Predsjednik Odbora Euharistijskog kongresa bio je glavni biskupski namjesnik, Matija Pavić, a počasni predsjednik velemožni gospodin, dr. Vjekoslav Hengl, načelnik grada Osijeka.

Ujedno se ove godine navršava 90 godina otkako je prestao gradonačelnički mandat dr. Vjekoslava Hengla, koji je od 1920. do 1934., za svojih nekoliko mandata, elektrificirao grad, konjski tramvaj zamijenio električnim, sagradio remizu električnog tramvaja i gradsku munjaru, podigao više zdravstvenih i obrazovnih ustanova te utemeljio Osječki velesajam, koji se od 1925. do 1933. odvijao dvaput godišnje.

Stotu godišnjicu proslavlja i zgrada Pučke škole u Novom gradu, današnja Osnovna škola Frana Krste Frankopana, koja je sagrađena 1924. prema projektu osječkog arhitekta Vladoja Aksmanovića. Slavimo sto godina od rođenja svjetskog umjetnika, slikara Julija Knifera, i muzikologa Julija Njikoša, Muzej likovnih umjetnosti ove godine slavi 70 godina otkako je postao samostalna muzejska ustanova, nastala izdvajanjem većeg broja slika, skulptura, crteža i grafika iz fundusa Muzeja Slavonije. Osijek ove godine slavi i mnoge druge obljetnice, koje nisu stale u ovaj mali novinski format, što ne znači da su manje značajne. Sretna nam svima 2024. godina!