Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Dragocjeni osječki primjer gradnje u stilu bidermajera
Datum objave: 11. prosinca, 2023.

Jednokatna samostojeća zgrada gornjogradskog župnog dvora jedna je od rijetkih sačuvanih osječkih kuća sagrađenih u stilu bidermajera. Ovaj je umjetnički stil vladao u arhitekturi, slikarstvu i primijenjenoj umjetnosti, a samim time i odijevanju i uređenju interijera u srednjoj Europi u razdoblju od 1815. do 1845. godine. Krasile su ga jednostavnost i udobnost, čiste linije, prirodni materijali i funkcionalnost predmeta.Vrijeme je to kada se građanski sloj uzdigao na višu razinu stanovanja, pa je kroz sve oblike umjetničkog stvaranja nastojao i pokazati svoj društveni status. U unutrašnjosti kuća osobita se pozornost obraćala na salonske garniture za sjedenje koje su se sastojale od drvenog tapeciranog dvosjeda, dviju fotelja i stolaca elegantno izvedenih drvenih naslona koji su smješteni oko okruglih ili ovalnih stolova dinamično oblikovanih nogu.

Na zidovima su visjeli portreti predaka, najčešće djela putujućih srednjoeuropskih slikara, satovi koji su se krili unutar oslikanih pejzažnih kompozicija s mehanizmima za navijanje glazbe ili izvođenja mehaničkih radnji, čime se stvarao doživljaj slijevanja vode niz slapove i sl. Osobito značenje u građanskim salonima toga vremena, pa i poslije, zauzele su drvene vitrine s bočnim ostakljenim stranama i prednjim ostakljenim vratnicama u kojima su se na stelažama raznih dubina i oblika isticali obitelji osobito vrijedni i dragi uporabni i ukrasni predmeti, obiteljske uspomene, spomenari, darovi, porculanske figurice, šalice za čaj i kavu, čajnici, tanjurići, metalne zaključane cukerdoze, suveniri s dalekih putovanja i razni rariteti. U arhitekturi su zavladale skladno proporcionirane elegantne zgrade funkcionalnih tlocrtnih osnova.

Jedan od najljepših osječkih bidermajerskih primjera u arhitekturi je župni dvor gornjogradske župne crkve sv. Petra i Pavla, koji je sagrađen, kako na bijeloj mramornoj spomen-ploči nad ulazom stoji “MUNIFICENTIA/CIVIUM/SUO PASTORI/MDCCCXXIV” darežljivošću građana svojem pastiru 1824. godine. Gornjogradski župnik za vrijeme kojega su gornjogradski vjernici prikupili novac za izgradnju dvora zvao se Ivan Rastović, a župnikom te župe bio je od 1814. do 1840. godine. Podsjetimo se da je ovaj župnik krstio, pričestio i krizmao budućeg biskupa Strossmayera, koji je rođen u Gornjem gradu.

Župni je dvor bio sagrađen u neposrednoj blizini stare barokne župne crkve sagrađene 1738., a koja je porušena u vremenu od 19. travnja do 4. kolovoza 1894. te je na njezinu mjestu bila sagrađena nova, neogotička, crkva koju je 1900. svečano posvetio biskup Josip Juraj Strossmayer. Od kada je sagrađena pa sve dok nedavno nije dobila status konkatedrale bila je to najveća župna crkva u Hrvatskoj i treća crkva po veličini, nakon zagrebačke i đakovačke katedrale, u našoj zemlji. Oko župnog dvora nalazi se veliki vrt, čiji je jedan dio sredinom 19. stoljeća bio prepušten za izgradnju trokrilne jednokatne samostojeće gornjogradske pučke učione, današnje Osnovne škole Svete Ane koja je sagrađena 1868. godine prema projektu osječkoga graditelja Karla Klauznera, poznatog kao graditelja osječkog kazališta, 1866., i bolnice, 1874. godine.

Sljedeće se godine navršava dvjesto godina od izgradnje ove župne kuće koja svojom izvornom funkcionalnošću i danas služi izvornoj namjeni stanovanju župnika i obavljanju župne administracije.

SVI ŽUPNICI - I STANARI - ŽUPNOG DVORA

Nakon velečasnog Ivana Rastovića, koji je ovdje bio župnikom 26 godina i koji je budućem biskupu Strossmayeru udijelio sve sakramente, slijedili su Adam Sukić, od 1841. do 1851., koji je 1850. dočekao Strossmayera kao biskupa, Jakob Hegedušević, od 1851. do1870., Franjo Knittl, od 1870. do 1886., Josip Horvat, od 1886. do 1922., za vrijeme kojega je porušena stara i sagrađena današnja crkva, Matija Pavić, od 1923. do 1941., Josip Šeper, od 1942. do1960., Nikola Kerčov, od 1960. do 1962., Adam Žabarović, od 1962. do 1967., Stjepan Bogdanić, od 1. veljače 1968. do smrti 5. listopada 1999., Adam Bernatović, od 30. studenoga 1999. do umirovljenja 22. kolovoza 2023. Od 23. kolovoza 2023. župnik ove stare osječke župe utemeljene 1687. godine postao je velečasni Matej Glavica.