Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Grobnica obitelji Vuičić: Vuičići i Čadeži dijelili su i kuću i geodetski ured
Datum objave: 27. studenog, 2023.

Na Gornjogradskom, Aninom, groblju koje se od prije nekoliko godina nalazi na popisu povijesnih groblja Europe, podignuti su brojni nadgrobni spomenici i cijele stilski specifične grobnice. Najveći je broj reprezentativnih grobnica i nadgrobnih spomenika podignut u prednjem dijelu groblja, ispred i oko barokne crkve svete Ane. Najveći broj reprezentativnih nadgrobnih spomenika stilski pripada razdoblju historicizma, koji je dominirao devetnaestim, ali i početkom dvadesetog stoljeća. Desetak spomenika nosi odlike secesije, među kojima je svakako najreprezentativniji spomenik obitelji Ogrizek izrađen u radionici osječkog graditelja Ante Slavičeka u Deszathyčinoj ulici. Iz razdoblja između dva svjetska rata potječe dosta nadgrobnih spomenika, no svojom stilskom čistoćom i ljepotom osobito se ističe samo njih nekoliko. Jedna od najreprezentativnijih art deco grobnica podignuta je 1935. i u njoj počiva osječki gradonačelnik Vladimir Malin. U taj se stilski krug najreprezentativnijih art deco grobnica ubraja i ona obitelji Gillming-Hengl čiju jednostavnu konstrukciju ističe kamena skulptura Krista, djelo Frana Kršinića, jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara 20. stoljeća. Na ovom prestižnom popisu posebno mjesto zauzima i specifično oblikovana grobnica obitelji Ottona pl. Pfeifera, čija kružna forma stoji pod plitkom kupolom koju nose vitki stupovi pa djeluje poput malog mauzoleja.

Pri vrhu ovog popisa svakako se nalazi i stilski sjajno oblikovana grobnica obitelji Vuičić. Grobnica u cjelini ima velike sličnosti s onom Malinovom, no nadgrobna ploča oblikovana je od nadaleko cijenjenog kararskog mramora, za razliku od Malinove, koja je izvedena od brušenog grubog kamena. Grobnicu je svojoj supruzi Emici dao podignuti ugledni osječki geodet Stjepan Vuičić. Stjepan Vuičić rođen je 20. kolovoza 1887. u Račinovcima, a oženio se Emom Gabout rođenom 30. rujna 1899. u Lukavcu kod Tuzle. Osim Eme i Stjepana u grobnici je pokopan i osječki stomatolog, dr. Edo Vuičić, koji je živio od 21. studenoga 1897. do 12. prosinca 1969. Osim Vuičića u ovoj grobnici počivaju i Mara Čadež, rođena Vuičić (Cerna, 24. travnja 1902. - Osijek, 4. siječnja 1999.), te njezin suprug, geodet, Ivan Čadež (Delnice, 21. prosinca1898. - Osijek, 30. studenoga 1972). Obiteljska povezanost Vuičića i Čadežovih, evidentna u ovoj monumentalnoj art deco grobnici, nije nimalo slučajna jer su Stjepan Vuičić i Ivan Čadež 1927. započeli gradnju zajedničke dvokatne stambene kuće, a Čadež je bio oženjen Marom rođenom Vuičić. U stanovima na prvom i drugom katu stanovali su Stjepan Vuičić i Ivan Čadež s obiteljima, a u prizemnom se stanu nalazila njihova zajednička geodetska poslovnica Vuičić i Čadež. U Adresaru Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka iz 1929. Vuičić i Čadež navedeni su kao stanari kuće na Vijećničkom trgu 7, gdje je ubilježena i njihova geodetska poslovnica. U Adresaru grada Osijeka iz 1935. ova se kuća vodi kao Tyrševa 17, i na toj adresi i dalje su stanovala oba geodeta. Iz adresara iz 1937. vidljivo je da su kao vlasnici kuće upisani Emica Vuičić, Stjepan Vuičić i Ivan Čadež. Osim Stjepana Vuičića i Ivana Čadeža 1937. Geodetski ured u Osijeku imao je još samo Blaž Vincetić, u Pejačevićevoj ulici.

POVJESNIČARKA UMJETNOSTI B. BALEN


Kći dr. Ede Vuičića i Irene Edite, rođene Tuffek bila je poznata osječka povjesničarka umjetnosti, muzejska savjetnica i ravnateljica Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku mr. sc. Branka Vuičić Balen. Rođena je 6. srpnja 1941. u Osijeku, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je povijest umjetnosti i engleski jezik. Magistrirala je s temom "Slikarstvo Josipa Franje Mückea 1821.-1883." U Galeriji je vodila Zbirku slikarstva i Zbirku grafika 18. i 19. stoljeća, bila je autorica brojnih izložbi, kataloga i članaka, te dobitnica brojnih nagrada i priznanja za svoj predani rad u muzejskoj struci. Umrla je 21. kolovoza 2015. i pokopana u grobnici Tuffek na Novogradskom groblju.