Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Dom slavne obitelji zaslužne za boljitak Osijeka
Datum objave: 24. travnja, 2023.

Proteklih se nekoliko dana u Osijeku u dvjema kulturnim ustanovama odvijao program izravno povezan uz slavnu i iznimno bogatu osječku obitelj Hengl. Riječ je o Muzeju Slavonije u kojemu je u četvrtak svečano otvorena gostujuća izložba zagrebačkog, potresom iznimno teško oštećenog, Muzeja za umjetnost i obrt MUO u Slavoniji/Slavonija u MUO te u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, u kojoj se odvijala manifestacija Noć knjige.



Poveznica ovih događaja je obitelj Hengl. Naime, dok se Noć knjige tradicionalno održavala u sjedištu ove kulturne, obrazovne i znanstvene ustanove, knjižnice, u kući Hengl, koju je Matilda Gillming Hengl dobila od svojih roditelja kao vjenčani dar, u Muzeju Slavonije, jednom od najstarijih i najvećih hrvatskih muzeja, izložen je izbor odjeće i modnog pribora ove slavne Osječanke koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Matilda Gillming Hengl svojim je osebujnim, za osječke prilike ekscentričnim, životnim i modnim stilom u Osijek kontinuirano, i promptno, unosila snažan utjecaj najnovijih europskih trendova.

Spomenuta su nam dva kulturna događaja na tren ponovno osvijestila izniman značaj ove obitelji za svekoliki napredak grada Osijeka. Gospođa Hengl, koja je na svojim brojnim putovanjima po mondenim europskim destinacijama upotpunjavala svoju garderobu i obiteljsku knjižnicu, u Osijek je ushićeno donosila i duh novoga vremena. Zasigurno se i pod njezinim utjecajem i zagovaranjem njezin suprug dr. Vjekoslav Hengl, osječki gradonačelnik od 1920. do 1934. godine, lakše odlučivao za brojna poboljšanja gradskoga života koja je proveo za vrijeme svoga četrnaestogodišnjeg gradonačelničkog upravljanja gradom. Od izgradnje električne centrale, elektrifikacije grada, zamjene konjskog tramvaja električnim, preko izgradnje domova zdravlja, bolničkih paviljona, škola, do uspostave Osječkog velesajma koji se svakog proljeća i jeseni od 1925. do 1933. odvijao u paviljonima koje su projektirali i izveli osječki arhitekti i graditelji, osobito Vladoje Aksmanović i Ante Slaviček. Nadamo se da će, jednog lijepog dana kada i Osijek bude dobio suvremenu namjenski projektiranu Gradsku knjižnicu, u kući Henglovih osvanuti muzej koji će dostojno prezentirati osječku secesiju i doprinos ove obitelji općem boljitku našega grada, osobito što je prilikom darovanja kuće namjera vlasnika bila da se u njoj smjesti muzejska ustanova za koju su darovali inicijalnu kolekciju umjetničkih slika, namještaja i cijelu obiteljsku knjižnicu koja je imala nekoliko tisuća knjiga. Ne zaboravimo da su haljine, šeširi, cipele i lepeze Matide Hengl među najvrjednijim eksponatima Zbirke odjeće i modnog pribora Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

SECESIJSKI OBLIKOVANA JETKANA STAKLA

Monumentalna samostojeća katna uglovnica sagrađena je 1906., prema projektu bečkog arhitekta i slobodnog zidara Ernsta von Gotthilfa, koji je rođen u Temišvaru. Gradnju je izvela osječka graditeljska tvrtka u vlasništvu graditelja Franza Wybirala, a pregradnju terase u zimski vrt nekoliko je godina kasnije izveo osječki graditelj Ante Slaviček. U kući se u prizemlju nalazio prostrani stan te odvjetnički i javnobilježnički ured dr. Vjekoslava Hengla, koji je bio spojen s glavnim predvorjem kuće iz kojega se zavojitim stubama penjalo na kat čijom se cijelom površinom protezao reprezentativni stan ove obitelji. Niz salona, Herrenzimmer i blagovaonica protezali su se prema glavnoj osječkoj ulici, današnjoj Europskoj aveniji, a spavaće su sobe gledale prema Sakuntalinom parku. Gospodarske su prostorije bile okrenute prema dvorištu. Posebnu ljepotu i ugodno ozračje kući Gillming Hengl davala su secesijski oblikovana jetkana stakla golemog stubišnog prozora, koja su stradala u velikosrpskoj agresiji na Osijek i Hrvatsku, 18. prosinca 1991. In memoriam mu je, 28. siječnja 1992. R. 17., u novinama Vjesnik Hrvatske elektroprivrede, pod naslovom Samo zamišljena čarolija, napisao gospodin Marijan Kalea, dipl. ing. Jedno malo razbijeno okno ovog secesijskog prozora čuva se, rekonstruirano, u Zbirci arhitekture i urbane opreme Muzeja Slavonije. Zahvaljujući nećaku gospođe Hengl, gospodinu Krsti Knoblochu, Muzej Slavonije dugi je niz godina primao na dar, ali i otkupljivao brojne vrlo vrijedne umjetnine i osobne predmete koji su nekoć bili korišteni u osječkim obiteljima Gillming, Hengl, Janković, Knobloch, Lobe i drugih.