Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Kuća Friedrich: Među vlasnicima i slavni fotograf Franjo Svirčević
Datum objave: 23. siječnja, 2023.

U nekoć vrlo značajnoj tvrđavskoj ulici, Franjevačkoj ulici, nasuprot franjevačke crkve nalazi se jednokatna ugrađena kuća s decentnim odlikama ranog historicizma. Prema povijesnim izvorima kuću je sagradio još u 17. stoljeću, 1690. godine, Zaharia Friedrich, a od njega ju je ženidbom stekao 1712. Ivan Mihovil Till. Nakon Tillove smrti vlasnik je, također ženidbom, postao Tomo Gartler. Nakon Tome kuću je naslijedio njegov malodobni sin Zaharia Gartler, koji ju je u svibnju 1748. prodao svome skrbniku, uz privolu Grada Osijeka, očuhu Petru Hueteru. Osim kuće za 800 forinti Hueter je postao i vlasnik majura u Novom gradu, što je iznosilo 3,75 jutara oranice i 10 motika vinograda na dobroj zemlji, a nalazila se u petoj crti od Gornjeg grada, pokraj sredine poljskog puta. Kuća prema Grundbuchu obuhvaća u širinu prema ulici osam hvati i tri stope, dvorišna zgrada i zdenac zajednički su sa susjednom kućom Lenz te se zajedničkim troškom i održavaju. Nakon Petera Huetera vlasnici su kuće do kraja 18. i početkom 19. stoljeća još bili Josip Hangl te Ignac Czankl.

Sredinom 19. stoljeća kao vlasnik kuće zabilježen je osječki odvjetnik i dugogodišnji gradski zastupnik Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka Ladislav Arvay, a pred kraj stoljeća vlasnici kuće bili su bračni par Ivan i Paulina Svirčević rođena Zanetti. Ivan Svirčević, osječki posjednik, rođen je u Osijeku 1827., a njegova supruga Paulina rođena je 1836., također u Osijeku. Zanimljiv je podatak da je vlasnik ove kuće do smrti, 6. studenoga 1936., bio slavni osječki fotograf Franjo Svirčević. Franjo Svirčević rođen je 11. rujna 1875., u Novom Sadu, 10. veljače 1900. oženio se s Baricom Judikić, rođenom 1881. u Dalju. Svoj je fotografski atelje imao početkom 20. stoljeća u Kapucinskoj ulici na nekoliko kućnih brojeva (8, 14. i 16). Na samom početku prošloga stoljeća, 1900., reklamirao je svoj umjetni zavod za svjetloslikanje te se preporučivao za izvedbu umjetničko savršenih fotografija u svim veličinama s mogućnošću povećanja i reprodukcije. Isticao se i kao najbolji i najsavršeniji snimatelj djece, arhitekture, interijera i krajolika te je nudio usluge moment-snimanja za gombače, koturaše, konjske utrke i sl., u najbržem gibanju, hodu ili skoku. Franjo Svirčević i njegova supruga Barica, također fotografkinja, pokopani su na gornjogradskom Aninom groblju, a u istoj grobnici počiva i fotograf Ivan Svirčević koji je svoj fotografski atelje imao također u Kapucinskoj ulici, ali na broju 9. Zanimljiv je podatak da je Svirčeviću na početku fotografske karijere, još u razdoblju secesije, izgorio fotoatelje, tako da je kasnije djelovao u kući fotografa Georga Knittela, u kojoj je nakon Knittlove smrti jedno vrijeme djelovao, iz Sombora netom doseljeni fotograf Ludwig Varnai. Ta kuća danas više ne postoji.

 

DANAS HOTEL S BAZENOM NA KROVU


Iza decentno oblikovanog ranohistoricističkog pročelja krije se nedavno temeljito obnovljena unutrašnjost ove, vjerojatno, najstarije osječke kuće, gdje dominira polukružno stubište koje vodi, u nekoliko širokih zavoja, od podruma, preko prizemlja i kata do potkrovlja. Na stubište se nastavlja i galerija od ružičastog šikloškog kamena s gelenderom od ranohistoricistički oblikovanih šipki izvedenih od lijevanog željeza koja je nekoć bila otvorena komunikacija među prednjim i stražnjim dijelovima kuće. Glavnim pročeljem kuće dominira balkon čiji se pod sastoji od nekoliko ploča od ružičastog kamena koje počivaju na konzolama od iste vrste kamena, a balkonska ograda, također od lijevanog željeza, u središnjem polju nosi inicijale L. A. Ovi nam inicijali potvrđuju da je kuća temeljito preuređena u vrijeme ranog historicizma kada joj je, 1863., vlasnikom bio ugledni osječki odvjetnik i gradski zastupnik Ladislav Arvay. Danas se u ovoj elegantnoj kući nalazi nedavno luksuzno uređen boutique hotel “Tvrđa” koji u 15 prostranih luksuzno opremljenih soba nudi vrlo udoban smještaj. Podrumski je prostor pretvoren u intimnu hotelsku blagovaonicu, a na krovu kuće, danas hotela, nalazi se otvoreni bazen, jacuzzi i sauna iz kojih puca jedinstven pogled na panoramu barokne Tvrđe i cijelog Osijeka.