Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Mala prizemnica u Županijskoj rodna je kuća velikog kipara
Datum objave: 22. studenog, 2021.

Danas neugledna prizemnica s kolnim ulazom flankiranim dvama velikim izlozima ničim ne odaje da je u njoj djetinjstvo i mladost proveo znameniti svjetski kipar Oskar Nemon. Oskar Nemon, Neumann, rođen je 13. ožujka 1906. u Osijeku kao srednje dijete trgovca Mavre Neumanna i Eugenije Neumann, rođene Adler.



Zbog prerane smrti oca Mavre s majčinim su roditeljima proveli djetinjstvo i mladost. Oskar Nemon, uz dvije godine stariju sestru Arabelu, Belu, i tri godine mlađeg brata Desidera, Željka, pohađao je pučku školu, a kasnije i Kraljevsku mušku realnu gimnaziju u osječkoj Tvrđi. U ranoj je mladosti pokazao iznimno velik umjetnički talent pa mu je obitelj omogućila pohađanje privatne instrukcije crtanja kod slikara Slavka Tomerlina koji je 1919. otvorio svoju privatnu slikarsku školu.

Na Muškoj kraljevskoj realki crtanje mu je predavao profesor Gustav Antolković, koji je rođen u Vukovaru, a stručnu naobrazbu stekao je u Budimpešti, te je, prije točno 100 godina, od 21. studenoga 1921. postavljen za gimnazijskog profesora crtanja u Osijeku. Oskar je išao u razred s još dvojicom umjetnički iznimno nadarenih učenika, budućim slikarom Ivanom Reinom i Dušanom Slavičekom, koji je završio studij graditeljstva, poput njegova oca, graditelja Ante Slavičeka. Tijekom školovanja na gimnaziji Nemon je sudjelovao na nekoliko umjetničkih izložbi koje su postigle iznimno zanimanje javnosti, tako da je nakon mature 1924. dalje nastavio školovanje u Beču, iz kojeg putuje 1925. u Pariz, gdje posjećuje Međunarodnu izložbu modernog umjetničkog obrta i industrije kojom je inauguriran novi umjetnički stil kasnije poznat kao art déco. Iste godine odlazi u Bruxelles, gdje upisuje umjetničku akademiju na kojoj studira do 1927. Nakon završetka studija portretira poznate osobe i priređuje izložbe te 1931. mijenja prezime Neumann u Nemon. Nakon smrti voljenog djeda Leopolda Adlera, vlasnika trgovine i tvornice svih vrsta kemijskih i zemljanih boja, firnajza, lakova i uljanih boja, Oskar projektira specifično oblikovanu obiteljsku grobnicu koja i danas stoji uz mrtvačnicu na gornjogradskom Židovskom groblju. Ova grobnica do današnjeg je dana ostala u izvornom obliku, jedino je u međuvremenu uklonjen veliki natpis na hebrejskom jeziku i ime djeda te Davidova zvijezda. Na njihovu je mjestu danas popis predaka Oskara Nemona, obitelji Neumann i Adler.

Obiteljska kuća Adlerovih u Županijskoj ulici tijekom vremena, osim za stanovanje cijele obitelji, služila je i kao dućan u kojem se nalazila obiteljska parfimerija, trgovina pićima te skladište boja. U kući su stanovali Lavoslav, Mavro i Slavko Adler. Uoči Drugog svjetskog rata vlasnik obiteljske tvrtke bio je Slavko Adler, a na ovoj je adresi bila veletrgovina papira i pisaćeg pribora te naklada kalendara koju je vodio Zlatko Adler. Slavko Adler, bio je rođen u Požegi, 1894., a stradao je1942. u Auschwitzu. U Osijeku danas imamo dva sjajna umjetnička djela velikog svjetskog kipara, Osječanina Oskara Nemona, obiteljsku grobnicu i spomenik žrtvama holokausta na Gajevu trgu usred Parka Oskara Nemona.

Obitelj stradala u holokaustu


Djed Oskara Nemona Leopold Adler rođen je u Češkoj 1857., a umro je u Osijeku 1933. godine. U Osijeku je utemeljio tvornicu boja i lakova, te je proizvodio i kreme za cipele. Nakon dolaska u Slavoniju prvo se nastanio u Požegi, gdje su mu rođena djeca, a zatim se preselio u Osijek, gdje je utemeljio skladište, pa trgovinu i na kraju tvornicu boje, koju nakon njegove smrti preuzima sin Slavko. Leopold Adler i supruga Johanna, rođena Schrenger, imali su osmero djece, od kojih je najstarija kći Eugenija bila majka Oskara Nemona. Više članova obitelji Adler bili su istaknuti članovi gornjogradske izraelitičke općine, a mnogi od njih stradali su kao žrtve holokausta tijekom Drugog svjetskog rata. Današnji izgled kuće Adler znatno se promijenio tijekom dvadesetog stoljeća, a u dvorišnom dijelu kuće i danas je sačuvan dio skladišnih i tvorničkih zgrada tvornice boja i lakova obitelji Adler.