Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Kuća Springer: Dućani, skladišta, staje i garaže te prostrani stanovi
Datum objave: 17. kolovoza, 2020.
Secesijsku dvokatnu stambeno-poslovnu kuću za trgovinu nürnberškom robom Springer & Petru projektirao je 1912. godine osječki graditelj Ivan Domes. Kuća je projektirana tako da zauzima cijelo gradilište, a u sredini se nalazi pravokutno dvorište koje pruža osvjetljenje stanovima, dućanima i skladištima smještenim u dvorišnim krilima kuće. Kuću i tvrtku naslijedio je veletrgovac Bela Springer, koji je bio dugogodišnji član uprave i predsjedništva gornjogradske Židovske općine. Umro je u Beču 1932. godine, a pokopan je na gornjogradskom Židovskom groblju.

Projekte za gradnju ove kuće radili su osječki arhitekt Wilim Carl Hofbauer 1911. te osječki graditelj Ivan Domes od kojeg je ostalo sačuvano dvadesetak listova projektne dokumentacije iz 1912. i 1916. godine. Ova je monumentalna kompaktna kuća nastavak tradicije osječkih trgovaca iz sredine 19. stoljeća koji su u istoj ulici dizali jednokatne ranohistoricističke stambeno-poslovne katnice koje su bile sagrađene uzduž granica gradilišta sa središnjim kvadratnim dvorištem. U prednjem su dijelu bili dućani, u stražnjem skladišta, a u bočnim krilima produžetci dućana i gospodarske zgrade - od staja za konje do garaže za kola i fijaker. Jednako tako bila je organizirana i ova kuća. Lijevo i desno od širokog kolnog ulaza s lijeve i desne strane nalazio se po jedan veliki dućanski prostor s ulazom i po dva bočna izloga. Na dvjema etažama bili su projektirani prostrani stanovi, a u krajnjem dvorišnom krilu dućanska skladišta velikoga kapaciteta. Pročelje kuće decentno je ukrašeno secesijski stiliziranom štukodekoracijom prepoznatljivom za opus graditelja Ivana Domesa. Nad središnjom se osi pročelja probija široka atika, dok se na prvom katu proteže dugi balkon.
Kako su Springer & Petru bili pojam osječke veletrgovačke kuće, valja podsjetiti da je trgovački posao oduvijek bio reguliran brojnim propisima i pravilima, a vođenje, osobito velikih, dućana bilo popraćeno nizom popratnih poslova i danas zaboravljenih zanimanja. U priručniku "Mladi trgovac uputa u trgovačke znanosti" s početka 20. stoljeća među ostalim se navodi: "Trgovina je privela ljude na sve to živahniji i tiješnji saobraćaj, pa je tako postala promicateljicom prosvjete svake vrste među čovječanstvom. Trgovina bila je od uvijek glavni pokretač sveze među narodima dalekih krajeva, različitih jezika, drugačije vjere i običaja: trgovina je pobudila u ljudima želju za obukom u svim granama znanosti i ona je osnivač današnjega sustava brzih sredstava komunikacije, kao što su željeznice, parobrodi, pošte, brzojavi i telefoni. Trgovina okoristila je svijet i time da je upravo ona privela do porabe mnoga dobra prirode, koja kroz stoljeća ne imađahu potrebne vrijednosti za čovječanstvo, bilo stoga što ih ljudi nijesu znali rabiti ili što ih nijesu ni poznavali."
Bela Springer kao aktivni član osječke gornjogradske Židovske općine bio je, među ostalim, i jedan od članova Židovskog opskrbilišta koje je osnovano s ciljem zbrinjavanja starih i nemoćnih članova osječke židovske zajednice. Dom je otvoren 19. rujna 1927., a u njemu je smještaj pronašlo dvanaest staraca i dvije starice.


OSJEČKI GRADITELJ IVAN DOMES


Osječki graditelj Ivan Domes rođen je 1868. u Wigstadtu, a umro je u Osijeku 1933. Početkom 20. stoljeća doselio se iz Đakova u Osijek gdje mu je u rujnu 1903. izdana obrtna dozvola, nakon koje otvara obrt u Osijeku. Neko je vrijeme djelovao zajedno s osječkim arhitektom Viktorom Axmannom, a najznačajnije im je zajedničko ostvarenje samostan časnih sestara sv. Križa s crkvom Presvetog srca Isusova u Đakovu. U Osijeku je Domes imao razgranatu građevnu djelatnost, a posebno je zanimljiva njegova intenzivna građevna aktivnost za vrijeme najveće gospodarske krize između 1929. i 1933. godine, kada je sagradio velik broj kuća. Nakon njegove smrti, 30. studenoga 1933. tvrtku je nastavila voditi njegova udovica Ada Domes koja je umrla 1935. godine. Pokopani su u secesijskoj grobnici na gornjogradskom Aninom groblju.