Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Kuća Nossan: Jednokatnica modernog secesijskog stila za iznajmljivanje
Datum objave: 13. srpnja, 2020.

Johann Nossan sagradio je pri kraju Županijske ulice jednokatnu, ugrađenu secesijsku kuću za iznajmljivanje. Nacrte za izgradnju naručio je 1903. kod novog osječkog graditelja koji je godinu dana ranije dobio status građanina Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka.

Zanimljivo je kako se naručitelj Nossan planiravši izgradnju kuće, koju će koristiti isključivo za iznajmljivanje, odlučio za tada vrlo moderan secesijski stil koji brojni Osječani u početku nisu prihvaćali s osobitim oduševljenjem. Graditelj Ante Slaviček 25. veljače 1903. dovršio je projektiranje nenametljive kuće s diskretnom dekoracijom koja obiluje vegetabilnim i geometrijskim secesijskim, ali i klasičnim historicističkim motivima. Pročelje je s asimetrično pozicioniram ulazom. Prvobitno je bilo zamišljeno da se u kuću ulazi kroz široki kolni ulaz, no uoči izgradnje planom je ipak predviđena uža ulazna veža s bogato dekoriranim dvokrilnim vratnicama sa staklenim ukladama pred kojima je dekorativna, i sigurnosna, rešetka, te nadsvjetlo. Dozvolu za gradnju kuće izdao je 12. ožujka 1903. Građevni odbor Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka.Središnji dio pročelja krasi plitka niša u koju je postavljena skulptura svetog Florijana, sveca zaštitnika od požara. Skulptura je zaštićena od prirodnih nepogoda elegantnom kovanom, secesijski oblikovanom nadstrešnicom sa staklenim krovićem. Cijela je niša, poput oltara, elegantno dekorirana, a ispod postamenta za kip nalazi se plitko podnožje s krhkom biljnom ornamentikom u čijem se donjem dijelu nalazi, u žbuci istaknuta, godina izgradnje kuće napisana elegantnim secesijski stiliziranim rimskim slovima. Tlocrt kuće Nossan također je potpuno jednostavan. Na katu se nalaze po dva stana sa po dvije veće sobe okrenute ulici i predsobljem, kuhinjom, ostavom i nužnikom okrenutih dvorištu. Dvije godine kasnije Johann Nosann od graditelja Ante Slavičeka naručio je i projekt za izgradnju sedam prizemnih jednosobnih stanova za iznajmljivanje. Osijek je u to vrijeme bio grad prosperiteta s brojnim mogućnostima zapošljavanja, a položaj Nossanove najamne kuće sa skromnim, a time i jeftinijim najamninama, bio je idealan jer se u neposrednoj blizini kuće nalazilo nekoliko velikih osječkih tvornica među kojima su najbliže bile šibicara i tvornica namještaja Povischil & Kaiser koje su zapošljavale velik broj radnika, od kojih su mnogi bili doseljenici iz gradske okolice ili šireg područja Austro-Ugarske Monarhije. Nossanova kuća u cjelini, očito željom vlasnika da se s minimalnim ulaganjima maksimalno iskoristi prostor, ne ulazi u red najreprezentativnijih secesijskih katnica kakve će kasnije u Osijeku izgraditi graditelj Slaviček. Kuća je 1911. godine imala ukupno 19 soba, 11 kuhinja, tri dućana i 23 nusprostorije unutar pet jednosobnih, četiri dvosobna i jednog trosobnog najamnog stana.Obitelj Nossan pokopana je na gornjogradskom Groblju svete Ane u jednom od redova ispred barokne kapele svete Ane.

OSJEČKI GRADITELJ ANTE SLAVIČEK
Kuća Nossan jedna je od najranijih poznatih realizacija projekta osječkog graditelja Ante Slavičeka, koji se u Osijek doselio iz Češke. Rođen je 1864. u Toušenju na Labi, u Pragu je završio Graditeljski odjel Državne obrtne škole, te u Njemačkoj Višu graditeljsku školu Tehnikum Strelitz. Kada se doselio u Osijek, prvo se zaposlio kod osječkog graditelja Wilima Carla Hofbauera, a ubrzo zatim osnovao je vlastitu graditeljsku tvrtku i radionicu nadgrobnih spomenika koju je vodio do smrti 6. listopada 1931. Počiva u obiteljskoj grobnici na gornjogradskom Aninom groblju. Ante Slaviček sagradio je najveći broj reprezentativnih secesijskih kuća u Osijeku te je ostavio dubok trag u identitetu našega grada kojim se osobito ponosimo. Na ovog značajnog Osječanina svaki nas dan podsjeća i Prolaz Ante Slavičeka koji povezuje Gundulićevu i Ulicu Hrvatske Republike na prostoru na kojemu je Slaviček živio i djelovao, te koji je građanima omogućavao bržu komunikaciju između tih dviju ulica kroz svoje dvorište.