Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Dvokatnica obitelji Kaiser sagrađena krajem 19. stoljeća
Datum objave: 25. svibnja, 2020.

Na sjevernoj strani Kapucinske ulice 1892. godine sagrađena je dvokatnica obitelji Kaiser. Osnivač tvornice namještaja Rudolf Kaiser stariji započeo je 1865. kao stolarski obrtnik koji je u svojoj radionici proizvodio alate, ljesove i namještaj po mjeri, a taj mu je posao postupno prerastao u industrijski oblik proizvodnje.

 

 

Kaiserova tvornica imala je reputaciju najstarije osječke tvornice namještaja i alata, no smrću osnivača tvrtke, Rudolfa Kaisera starijeg 1891., poslovanje tvornice preuzela je njegova udovica Genoveva, koja je već sljedeće, 1892. godine, naručila projekte za gradnju stambeno-poslovne dvokatnice u Kapucinskoj ulici. U velikom dućanu s mezaninom nudila je kvalitetne primjerke stilskog namještaja nastale u obiteljskoj tvornici. Osim gradnje nove kuće, koja je u to vrijeme bila najviša u ulici, Genoveva je iste godine blagoslovila i udaju kćeri Marije za Josipa Povischila, također osječkog tvorničara pokućstvom, koji je stasao u Kaiserovoj tvornici. Ovom ženidbom Genoveva je uspjela svoju tvrtku održati funkcionalnom jer joj je sin, Rudolf mlađi, još bio maloljetan i nije mogao preuzeti vođenje tvornice. Kaiserova i Povischilova tvornica udružile su se 1894. u jedinstvenu tvornicu pod nazivom Povischil i Kaiser koja je pod tim imenom djelovala sve do 1905., kada se razdijelila i od kada su ponovno počele raditi pod svojim starim imenima.Čini se da su šogori Rudolf Kaiser i Josef Povischil bili različitih stajališta glede vođenja zajedničke tvrtke, a ni očito snažna osobnost Povischilove punice Genoveve nije bila zanemariva, pa je Povischil 1904. započeo proces razdvajanja tvrtki. Iz spisa, koji se čuvaju u Državnom arhivu u Osijeku, vidimo da se Povischil uz pomoć odvjetnika, dr. Ante Pinterovića obratio Kraljevskom sudbenom stolu u Osijeku radi problema oko razdvajanja tvrtki. Utok poslan sudu započinje Povischilovim osvrtom u kojem ističe da punica osobno nema veliki udio u vlasništvu tvornice, te piše: „Ona je u velikoj tvrdki našoj interessirana sa vrlo neznatnim ulogom od 3000 ft, koji se njoj može odmah isplatiti, jer ona pravi najveću smutnju u tvrdki i ona je dala povoda Rudolfu Kaiseru, da je mene upravo svojim neradom i ponašanjem prisilio, da društveni odnošaj odkažem.“ I nadalje je vidljivo da je u obitelji i tvrtki vladala ne samo nesloga nego i otvoreno neprijateljstvo te da je punica i svoju kćer, Povischilovu suprugu Mariju, željela zakinuti za dio očeva nasljedstva u korist sina mezimca, kojega je na kraju i nadživjela deset godina. Tvrtku Kaiser nastavila je, nakon bakine smrti, voditi Rudolfova kći Anita sa suprugom Mihajlom Semenoffom.Tvrtka Kaiser proizvodila je kvalitetne garniture namještaja od kompleta spavaćih soba i blagovaonica do salona, ali i obrtničkih alata. Na starim osječkim razglednicama vidljiv je reklamni natpis tvrtke Povischil & Kaiser na zabatima kuće Kaiser u Kapucinskoj ulici.

 

BLAGOVAONICA ADELE ŠEPER U MUZEJU


Rudolf Kaiser mlađi još tijekom odvijanja postupka razdvajanja tvrtke Povischil i Kaiser oženio se 1903. Helenom Katarinom Marijom Šeper, kćerkom vlasnika slavne osječke pivovare utemeljene 1856. godine. U Zbirci fotografija Muzeja Slavonije čuvaju se fotografije pojedinih članova ove obitelji, a među njima i one na kojima Rudolf Kaiser mlađi izvodi akrobacije na biciklu te fotografije na kojima se zafrkava sa svojim budućim šogorom, austrijskim kapetanom Josefom Mannom, jer su obojica iste godine oženili dvije sestre, kćeri vlasnika pivovare Šeper. Uz ovu se obiteljsku situaciju veže i priča o blagovaonici koju je u miraz Josefu Mannu donijela Adela Šeper, a koja je proizvedena u tvornici Povischil i Kaiser, te je s obitelji Mann putovala od Osijeka u Innsbruck, pa Krakov, da bi se na kraju 1915. vratila u Osijek u kojemu je proizvedena i danas se čuva u Muzeju Slavonije.