Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Kuća Josefa Povischila: Jedno od ostvarenja češkog graditelja Ante Slavičeka
Datum objave: 1. travnja, 2019.

Kuća Josefa Povischila, vlasnika jako važne osječke tvornice pokućstva, druga je kuća sagrađena u reprezentativnom osječkom secesijskom nizu. Projekt za gradnju dvokatne poluugrađene stambene najamne kuće potpisao je u rujnu 1903. osječki graditelj Antun Slaviček, a kuća je dovršena, sljedeće, 1904. godine.


Kuća ima šest komfornih četverosobnih stanova koji imaju vrlo funkcionalan raspored prostorija. Iz predvorja troja vrata vode u tri različite zone stana. Jedna vode u reprezentativni dio stana, koji se sastoji od prostrane blagovaonice, okrenute prema ulici, iz koje se ulazi u manji intimni salon s lođom. Druga vrata vode u intimni dio stana koji se sastoji od spavaće sobe iz koje se može u salon, dječju sobu ili hodnik koji vodi prema kupaonici, a treći, ekonomski, dio stana dugim ostakljenim hodnikom iz kojega se može ući u spavaću i dječju sobu te kupaonicu te vodi do kuhinje, djevojačke sobe, smočnice i zasebnog toaleta. Posebnost je Povischilove kuće ugrađeni teretni lift, po jedan u oba krila, koji je omogućavao posluzi transport ogrjeva od podruma do stanova na svim etažama, kako bi se onemogućilo prljanje tepiha koji je bio postavljen duž cijeloga trokrakog stubišta do stanova na drugom katu. Povischilovi su živjeli na prvom katu u stanu s pogledom na kuću Gillming-Hengl.

 

U dvorištu kuće nalazi se i kućica za žalovanje koja izgleda kao otjelovljenje neke bajke. Obitelj Povischil u Osijeku je, osim tvorničkih zgrada, sagradila i desetke kuća za stanovanje radnika i činovnika, te nekoliko vrlo reprezentativnih najamnih kuća u stilu secesije i moderne.
Povischilova kuća u Europskoj aveniji 22 jedno je od prvih osječkih ostvarenja češkog graditelja Ante Slavičeka koji, primivši 1902. godine status građanina Osijeka, u njemu ostaje do smrti 1932. Gotovo svaki detalj koji je Slaviček nacrtao na tlocrtu, pročelju ili presjeku projekta realiziran je u stvarnosti, uključujući i hortikulturno uređenje predvrta po kojemu je ova ulica osobita. Iako je pročelje kuće još uvijek koncipirano historicistički, pojedini segmenti pročelja okićeni su secesijskim elementima, od stupova ograde predvrta preko kolnih vratnica i kovane ograde nadsvjetla s inicijalima vlasnika kuće Josipa Povischila do maski u funkciji kapitela. Unutrašnjost, naprotiv, obiluje secesijskim detaljima od štukatura, reljefa, mramornih postamenata plinskih svjetiljki, kovane ograde stubišta do oslika na vrhu stubišta kojim lepršaju lastavice i vise bokori jorgovana isprepleteni secesijskim viticama. Posebnost Povischilove kuće, u odnosu prema svim ostalim osječkim secesijskim kućama, jest to što su uklade dvostrukih ulaznih vratnica svih šest stanova ukrašene secesijskim reljefima poput onih na vratnicama ormara, koji su proizvedeni u Povischilovoj tvornici namještaja. Za razliku od mnogih drugih kuća u nizu, Slaviček je i dvorišno eleganto razvedeno pročelje ukrasio secesijskim štukaturama.
Tvornica namještaja Povischil u Osijeku kontinuirano je djelovala od 1884. do 1945. godine s kraćim spajanjem s tvornicom Kaiser, od punčeve smrti do šogorove punoljetnosti, kada je djelovala kao tvrtka Povischil et Kaiser. Nakon završetka Drugog svjetskog rata tvornica je konfiscirana i donedavno je djelovala pod nazivom Mobilia Osijek. Danas se na mjestu Poviscilove tvornice nalazi trgovački centar Interspar.