Kolumne
S vinkovačkog kibicfenstera Piše: Miroslav Flego
Neki bi izbacili slovo “U” i brojku tri
Datum objave: 28. lipnja, 2019.

Neki su se dan mediji raspisali o neobičnom slučaju u mjestu Konjščina od 1019 stanovnika u istoimenoj općini, koja sa 16 mjesta od 56 stanovnika do najviše u mjestu koje je i općinsko sjedište u Krapinsko-zagorskoj županiji, ukupo broji 3700 stanovnika. Javnost je uzbudio spomenik koji se gradi u ovoj maloj općini i malom mjestu, u kojemu su zlonamjernici pročitali slovo U i veličanje ustaštva. Da bi sve bilo kompliciranije, spomenik financiraju lokalna zajednica, država, ali i fondovi Europske unije.

Ova zgoda iz zagorskog mjestašca, za koje sam valjda prvi put čuo, podsjetila me na još neke slične zgode kada zlonamjernici iz slova, brojki ili riječi vide ono što samo oni žele vidjeti i zlonamjerno komentirati. Ovdje je, očito, sukob antifašista i bivših partizana s jedne, i ponosnih suverenista, kako danas vole sami sebe nazivati, s druge.Ima, naime, ljudi koji bi, da imaju moć, izbacili neke pojmove iz stvarnosti jer njihovu savjest na nešto podsjećaju, a što bi oni htjeli zaboraviti. Imali bi tu posla i psiholozi i psihijatri kako bi objasnili patologiju takvog ponašanja i takvih reakcija. Ima to veze s predrasudama i percepcijama pojmova i pojava i po tome se ovi naši desničari ne razlikuju puno od onih u istočnom “komšiluku”.
Vrške bez tri
Prije Domovinskog rata u Vukovara je bio jako popularan restoran “Tri vrške” na samoj obali Dunava, uz Zimsku luku, koji je radio sve vrijeme okupacije, a postoji priča da je prije i tijekom okupacije, radio konobar čisto hrvatskog imena i prezimena, istog imena i prezimena kao političar koji je, navodno, zabunom ubijen na nekom punktu kod Zagreba. Kada je nakon sedam godina Vukovar integriran u hrvatski sustav, “Tri vrške” su promijenile vlasnika, ali i ime, i sada se taj, i dalje popularan, restoran zove “Vrške” jer stari naziv navodno podsjeća na tri prsta koje srpski nacionalisti drže simbolom (veliko)srpstva. Iz vrlo sličnih razloga mjesecima su u Vukovaru prosvjedovali oni koji su, kako su govorili, branili hrvatski Vukovar jer, valjda, postojao je i neki srpski Vukovar, ili je barem vrebala opasnost da postane srpski. Nije baš jasno kako bi to mrski neprijatelji svega što je hrvatsko izveli, ali srećom, ovi su odvažni branitelji hrvatskog Vukovara, bili uporni i porazbijali sve ploče s nazivima državnih, županijskih, pravosudnih i drugih institucija ispisane na latinici i ćirilici jer neki članak zakona dozvoljava dvojezične table ako određeni postotak stanovništva želi ćirilicu.I u Srbiji u “osjetljivi” na simbole pa je prije nekoliko godina propao veliki posao zagrebačkog proizvođača tramvaja u Beogradu jer ih nisu htjeli kupiti budući da Srbe prednje staklo hrvatskog tramvaja previše podsjeća na U pa su tramvaje kupili u Španjolskoj, koji također imaju slično prednje staklo.
Kriva je CIA
Slično je i u Hrvatskoj, naravno, s drugim predznakom. Za razne “stožere” pjevači iz Srbije koji nastupaju u Hrvatskoj najčešće su “četnički pjevači” koji su “pjevali četnicima u Kninu” iako su neki od njih poznati kao protivnici aktualne srpske vlasti. Prije nekoliko godina za nekakvu feštu u Mirkovcima, gdje Srbi čine značajnu manjinsku zajednicu, pozvali su pjevača Miroslava Ilića, ali su se pobunili mnogi, od branitelja do zaštitnika ćudoređa, tražeći da se ne dozvoli nastup jer on propagira “četništvo”. U Mirkovcima je bila prije rata i do prije 15 godina krčma u kojoj nije stajala slika Slobodana Miloševića već toga pjevača, Ilića, koji je kum s vlasnikom krčme i koji je više puta premlaćivan jer nije “dovoljno veliki” Srbin.U vrijeme komunista tadašnji su borci imali veliki utjecaj u društvu i o svemu su imali mišljenje koje su vlasti uvažavale. Rado sam išao na sastanke SUBNOR-a jer takvih gluposti se nije moglo čuti ni na lokalnim komitetima. Za sve nedaće, za promjene, za sve što se radi, a nije bilo “na kursu druga Tita”, posebice za tendencije uvođenja višestranačja krajem 80-ih, bili su krivi unutrašnji i vanjski neprijatelji kojima je upravljala tko drugi ego CIA...