Kolumne
S vinkovačkog kibicfenstera Piše: Miroslav Flego
Ima i u nas lijepih trgova iako svaki nema fontanu
Datum objave: 7. lipnja, 2019.
Gradovi se vole pohvaliti svojim lijepo uređenim trgovima pa i Vinkovci imaju nekoliko trgova kojima se s pravom diče. Ako sam ih uspio sve pobrojati, ima ih sedam, ali najljepši među njima je onaj u srcu grada, Trg bana Josipa Šokčevića čija je obnova i rekonstrukcija u punom zamahu i sve će biti gotovo, ako Bog da i radnici budu marljivi, do početka srpnja kako bi se Dan grada Vinkovaca proslavio uz obnovljeni i uljepšani središnji trg. Ovaj je trg, okružen sve povijesnim građevinama među kojima je i središnja gradska crkva, često mijenjao ime. Zvao se Glavni trg, pa Trg Franje Josipa, Trg slobode, Trg nezavisnosti, Trg Republike i danas prema banu rođenom u Vinkovcima. U središtu je trga park nastao još krajem 18. stoljeća, koji je s vremenom dorađivan pa dobiva obilježja francuskoga baroknog perivoja i danas ima stotinjak stabala, što starih što tek posađenih mladica, od kojih je najstarija platana, ona ispred Muzeja, koja daje duboki hlad. Park je znao biti doslovce preplavljen i “poplavljen” srednjoškolcima jer nekad davno plava je školska kuta bila obvezna. Gimnazijalci, budući ekonomisti i medicinari (potonjim dvojima škola je također do prije 20-ak godina bila uz park) ovdje su provodili veliki odmor, a iz drugih su škola dolazili na putu od kuće do škole pa se rijetko kada mogla pronaći slobodna klupa. Tu su se zakazivali prvi ljubavni sastanci, skrivećki palila prva cigareta ili popilo prvo pivo umotano u papirnati štanicl.
Trg Orion
Odmah iza njega, meni je najljepši Trg Josipa Runjanina, ne samo zato što na njemu živim cijeli život već i zato što je jednostavno lijep, lijepo održavan i njegovan. Tu je nekada bila uprava Hrvatskih šuma koja je gradu darovala uređeni trg zasađen brojnim raslinjem, cvijećem i travnjakom koje Cvjećarstvo redovito održava.Nedavno je obnovljen, i to na najbolji način, prema projektu vinkovačkog arhitekta Tihomira Marasa, prostor ispred bivše PIK-ove zgrade koji čini Trg Orion za koji, vjerujem, mnogi Vinkovčani i ne znaju da se tako zove.Na Trgu sv. Ilije i sv. Vinka, gdje je stara gotička crkva koju svi zovemo crkva na Meraji, nastalo je lijepo mjesto za odmor, a tu je, u nespretno adaptiranoj srednjovjekovnoj crkvici, Galerija fotografije. Ispred sjedišta Vinkovačkih jeseni uz bosutsku obalu, logično, Trg je Vinkovačkih jeseni, ali to je siv, bezličan prostor koji oživi samo u dane te nadaleko poznate jesenske manifestacije, a nedavno i za Rimskih dana.Na Trgu Cibalae između Nazorove i Reljkovićeve dječje jr igralište, parkiralište i Dom izviđača, u koji sam zalazio kao osnovac jer sam bio izviđač, a vođa nam je bio istaknuti vinkovački akvarelist, danas nažalost pokojni Stjepan Jozić. Odavde smo kretali na česte nedjeljne izlete na Sopot ili čak u šumu Jelaš, a nekada bi podigli šatore i uredili logor ispred Doma i uz logorsku vatru učili izviđačke vještine, vezanje čvorova ili orijentaciju po mahovini.
Marasova rješenja
Već spomenuti da je vinkovački arhitekt Tihomir Maras načinio još prije pet-šest godina idejna rješenja Trga Orion. Prema Marasovim idejama nedavno je uređen i Trg Cibalae, gdje je predviđen paviljon za smještaj i izlaganje najvažnijih arheoloških nalaza iz “podzemlja” Vinkovaca kroz minula desetljeća. Taj će postav sigurno zainteresirati stručnu javnost, ali i obične ljude, zaljubljenike u arheologiju i starine.Današnji Trg Franje Tuđmana žudi za obnovom i drugačijim rješenjem jer samo parkiralište ispred hotela nije baš najljepši način odavanja počasti prvome hrvatskom predsjedniku. Nekada je tu bio spomenik Vanje Radauša “Majka” koji će poslije biti premješten na adekvatniji prostor, u park na Trgu kralja Tomislava ispred kolodvora.Maras je osmislio i uređenje Trga Franje Tuđmana, gdje je predvidio novi trg sa šetnicama, fontanom i bistom prvoga hrvatskog predsjednika, s vidikovcem i podzemnom garažom umjesto parkirališta ispred hotela što naružuje cijeli sadašnji trg. I Trg Vinkovačkih jeseni dobio bi na aktraktivnosti prema Marasovoj ideji pa bi tu bio amfiteatar s natkrivenom pozornicom gdje bi se cijele godine mogli održavati razni programi.