Kolumne
S vinkovačkog kibicfenstera Piše: Miroslav Flego
Vučiću ne treba vjerovati ni kada Verana Matića šalje
Datum objave: 7. rujna, 2018.
Krajem veljače sam pisao o srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i spominjući nekoliko primjera u kojima je uhvaćen u laži, izrazio skepsu glede njegova obećana angažiranja u pronalaženju nestalih što je dogovorio sa Kolindom Grabar Kitarović. Tada je, podsjetimo, obećao kako će za nekoliko dana primiti u Beogradu izazlanstvo hrvatskih obitelji koje traže svoje nestale. Vučić ih je primio i voditeljica izaslanstva Ljiljana Alvir je, nakon razgovora, s dozom skepse, ali i u nadi kako će u konačnici ipak biti učinjen korak naprijed, izjavila kako ih je "pažljivo poslušao" i "za neke stvari se iznenadio" i zadužio suradnike da "na dnevnoj bazi" rade na pronalaženju nestalih i "tjedno izvještavaju o učinjenom".
Tjedna baza

Obećao je tada Vučić, da će sustavno na tjednoj bazi o svemu učinjenom u Beogradu, izvješćivati hrvatsku udrugu nestalih.
Tada sam, krajem veljače, izrazio sumnju da će Vučić dopustiti (još manje, narediti) otvaranje vojnih arhiva gdje se nalazi dokumentacija o nestalima jer srpska vojska je pokupila sve dokumente iz vukovarske bolnice, ali i druge dokumente vezane za zločine nad Vukovarom i Vukovarcima. Poznata su imena srpskih oficira koji su bili zaduženi za svaki segment od trijaže, a to je u njihovom žargonu bilo određivanje onih koji će završiti na Ovčari pa do odvođenja na Ovčaru, organiziranje prijevoza i kopanja velikih grobnica gdje će pokopati preko 200 ubijenih. Neki od njih su svjedočili u Haagu protiv Miloševića, Šljivančanina, Mrkšića, ali nikada ih Tribunal nije optužio, vjerojatno, iz zahvalnosti što su svjedočili protiv svoji nadređenih i potčinjenih.
Napisao sam tada kako je teško vjerovati da će Vučić otvoriti arhive i kompromitirati vojsku čijoj je slijednici sada vrhovni zapovjednik jer bi se na udaru mogli naći i neki njegovi suradnici pa i on sam je, ako nije pucao, talambasao je protiv "ustaša". No, aktualni ministar vojni Vulin ne mora strahovati jer on je, znamo, bježao od vojske kao vrag od tamjana. Ne vjerujem slatkorječivima kao što je Vučić, koji se smiješi i kad treba i kad ne treba, koji tuguje prigodno i zaboravlja što je govorio i radio upravo ovim obiteljima koje je ozbiljna lica primio krajem veljače u svom uredu.
Prazne riječi

Nedavno je Manda Patko iz Vukovara koja sudjeluje u hrvatskom izaslanstvu rekla kako ništa od onoga što je Vučić obećao prije pola godine, nije ostvareno.
- Bilo je to samo obećanje i prazne riječi. Nismo ništa dobili – razočarana je Manda Patko.
Nakon što je hrvatska predsjednica imenovala osječkog gradonačelnika Ivicu Vrkića povjerenikom za pitanja nestalih, nakon nekoliko mjeseci razmišljanja, i Vučić je imenovao specijalnog izaslanika predsjednika Srbije za pitanje nestalih. Na iznenađenje mnogih, na ovu važnu dužnost za poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske, imenovao je Verana Matića, novinara, osnivača neovisnog i proeuropskog B92, prijeratnog dopisnika zagrebačkog Radija 101 i ljubljanskog Radioštudenta i borca za istinu zbog čega je bio u Srbiji šikaniran i od vlasti u kojima je Vučić participirao.
Ne želim biti prorok koji navješćuje nesreću, ali mislim da ni Matić neće dugo ostati na tom mjestu jer ubrzo će shvatiti kako ne može pomoći koliko bi htio jer, nemojmo se zavaravati, nije njega Vučić tu postavio zato što želi rasvjetljavanje sudbine nestalih nego da se prikrije istina jer ona ne ide na ruku današnjem srpskom predsjedniku koji je odjenuo europsko odijelo i stavio naočale na nos misleći kako je zaboravljeno što je govorio i radio u vrijeme kada su se događali zločini čije žrtve do danas nisu pronađene.
Matić je unaprijed žrtvovan u akciji za koju Vučić, možda i ponajbolje, zna da neće dati rezultata koje očekuje rodbina nestalih. Matić neće dobiti podatke koje treba da bi dao odgovore hrvatskim predstavnicima jer Vučić neće dati otvoriti srpske arhive iz razloga koje sam pojasnio na početku. I tada će Vučić slavodobitno reći "evo, ne možete mi reći da nismo pokušali, ali ni prozapadni humanitarac Matić nije išta uspio".