Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Strah od turbulencija? Onda putujte rano!
Datum objave: 20. prosinca, 2023.

Jesu li putovanja opasna? U današnje je vrijeme sve opasno, pa postoji mogućnost da nam na glavu padne i crijep sa susjednog krova ako se u olujno nevrijeme nađemo na krivom mjestu. Međutim, teško je živjeti i misliti što je opasno, a što nije. Kad bismo razmišljali da nam se uvijek nešto može dogoditi, ne bismo izlazili iz kuće da nas ne udari automobil, ne bismo šetali parkom da nas vjeverica ne pogodi češerom i vječno bismo živjeli u strahu.Gladi i žedni


To nije nikakav život, pa i dandanas putnici putuju u Izrael, Ukrajinu, pa i na neke otoke koji baš i nisu stabilni po najavama uragana ili ostalih vremenskih katastrofa. Volimo da nas puca adrenalin, sretan sam kad na putovanju vidim da i osobe starije životne dobi uživaju kao djeca i smatram da nam upravo to treba nakon nekoliko godina restrikcija, cijepljenja, maski i opreza. Ono što svaki putnik mora imati je polica putnog zdravstvenog osiguranja s uključenim osiguranjem privatne odgovornosti, prtljage, osiguranje otkaza ili prekida putovanja… Bez toga se ne isplati krenuti, a kad već stignete u zračnu luku, opet postoje neki trikove kako što ugodnije proživjeti te trenutke i brzo proći sigurnosne kontrole. Ne zaboravljamo da Putničke svaštarije čitaju i neki novi klinci, a ako oni stariji i iskusniji čitatelji već znaju kako se ponašati na aerodromu, neka se opet malo podsjete jer je, kako znamo, ponavljanje majka znanja.

Aerodromi su postali gradovi i svaki putnik želi od točke A do točke B stići najbrže i najsigurnije. Ako je pritom gladan, zna se da će kupiti ulaznicu za poslovni salon, odmotati sendvič koji je sam napravio u svojoj kuhinji ili za nešto veću cijenu kupiti delikatese u aerodromskim restoranima. Kako aviokompanije danas baš i ne razmišljaju jesu li putnici gladni i žedni, ništa nam drugo ne preostaje nego se pobrinuti o sebi. Često na letovima vidim putnike kako jedu kod kuće pripremljenu hranu, to nije zabranjeno, osim uživanja u alkoholu kupljenom u Duty free shopu, iako to rijetko tko kontrolira. Počesto na letu vidim i malkice pijane putnike, bitno je samo da ne stvaraju nered, lako ćemo im oprostiti alkoholne pare…

Kad letite renomiranim kompanijama (Lufthansa, British Airways, KLM…), tada će i vaš "gate" biti bliži i nećete morati puno hodati. Za egzotične kompanije (WizzAir, TAROM…) zrakoplovi znaju biti i puno dalje od zgrade, pa se mora putovati autobusom ili pješice, a prema posljednjim iskustvima, letovi Croatia Airlinesa iz Amsterdama u Zagreb uvijek su bili na najudaljenijem "gejtu" jer su takav "slot" imali. Ukratko, umreš dok stigneš pa do Zagreba spavaš od muke! Neki savjeti prije bezbrižnog ukrcavanja su sljedeći. Već na čekiranju pitajte za besplatni upgrade na bolje sjedište. To može biti "emergency row" koji ima puno više prostora za noge, ali nemojte zaboraviti da ga može dobiti samo odrasla i zdrava osoba koja je voljna pomoći drugima u slučaju evakuacije, što prije leta treba i usmeno potvrditi. Pitajte i za poslovni razred, zašto ne? Tko pita, ne skita! Djelatnici pokatkad znaju dati veliki i besplatni upgrade, samo treba pogoditi trenutak, a sve ovisi i imate li neki putnički status u programima Sky Team, Star Alliance ili One World. Ako imate, šanse su puno veće.

Lijevi red


Kad prolazite sigurnosnu provjeru na aerodromima, uvijek izaberite lijevi red! Zašto? Većina ljudi su dešnjaci i "mozgovno" se smještaju na desnu stranu, a ako stanete u lijevi red, zasigurno ćete brže proći i imati više vremena za nešto drugo. Uvijek tako radim i djeluje, pa pokušajte i vi. Nešto bez čega ne biste trebali krenuti na put je i prijenosni punjač. Iako zračne luke imaju stanice za punjenje mobitela, često ne rade ili je napon slab. Uzdajte se u sebe i ponesite svoje i ne zaboravite da prijenosne punjače ne možete stavljati u čekiranu prtljagu, nego samo u kabinsku. Avionima lete tisuće ljudi, ponesite vlažne maramice i onu tekućinu koju smo u doba korone svakodnevno koristili, vjerujte, trebat će vam. Ako se bojite turbulencija, putujte ranim jutarnjim letovima jer se one uglavnom događaju u popodnevnim satima. Nitko to ne može jamčiti, ali uglavnom je tako. Čak 24 sata prije leta sami se čekirajte online i izaberite sjedište. Tako nećete morati čekati na aerodromu i lako ćete ući na aerodrom ako nemate prtljage za čekiranje jer s ukrcajnom propusnicom na mobitelu ili papiru – samo prolazite. I na kraju – sretan vam put! Svim vjernim čitateljicama i čitateljima Putničkih svaštarija želim sretan Božić.