Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Vampiri, drveni kolac i poneki “strigoi”
Datum objave: 4. listopada, 2023.

I dalje sam u Rumunjskoj. I nije da me ne grije fina rakija od krušaka, ali trebao sam nekakvo centralno grijanje da se uputim do grofa Drakule. Nisam neki cvikaroš, nemam baš strahova, ali nekoliko finih nota rakijice nakon odličnog švargla iz Fundate i domaćeg kruha ne može naštetiti, a može samo otjerati sve moje vampire.Privatni dvorac


Pola milijuna turista i obožavatelja vampira godišnje posjeti gradić i dvorac Bran u blizini Brašova. Taj dio Rumunjske posebno je obavijen maglom, a u prohladno rujansko prijepodne nipošto nisam mogao pomisliti da oko mene hodaju "strigoi" – duhovi o kojima kruže legende da danju žive normalnim životom, a noću im duše napuštaju tijela i muče ljude iz okolnih sela u snovima! Bram Stoker, irski književnik, opisao ih je kao besmrtne, a u upravo je on u svojem romanu "Drakula" s kraja 19. stoljeća stvorio najvećeg svjetskog vampira, a uzor mu je bio, bar tako se priča, Vlad III. od Vlaške ili Vlad Probadač, koji je svoju srednjovjekovnu kneževinu branio od napada Turaka. Priča se i da je ih je zarobljene nabadao na drveni kolac. Fama volat (vijest se brzo širi), pa se proširilo da pisac Bram, koji je pisao o Branu, nikada nije bio u spomenutom dvorcu, već je koristio svoju bujnu maštu. Poznato je da pisci i novinari imaju takvu maštu, štošta sam mislio reći tom rečenicom!

Dvorac dominira krajem, vidi se izdaleka, a bujica ljudi čeka pred blagajnom kako bi kupila ulaznice koje koštaju oko 11 eura za odrasle i tri eura za djecu do 18 godina. U ponudi imaju i Haloween Special ulaznice za devet eura, pa ako ste u blizini 28. i 29. listopada, nemojte to propustiti. Najskuplja ulaznica je tzv. Combo Exclusiv za odrasle za 250 leja ili 50 eura s kojom se može zaviriti još dublje u dvorac i njegove prolaze, ali mislim da je cijena prenapuhana! Dvorac je privatno vlasnišvo, potpuno komercijaliziran, cijene u obližnjim trgovinama i lokalima jezive su poput poput priče o drakuli, pa se i obični pečeni kukuruzičak nekoliko metara prije ulaza prodaje za nešto manje od tri eura?! Rumunjska nije kao što je nekada bila, iako su neki dijelovi zemlje doista jeftini.

Pitoreskni dvorac sagrađen je u 14. stoljeću kao obrana od Turaka i bio je granica između Vlaške i Transilvanije. Već 1920. postaje rezidencija rumunjskih kraljeva i kraljice Marije, unuke kraljice Victorije, i ostaje njihovo vlasništvo do 1948. kada ga je preuzeo komunistički režim. Padom komunizma vlasništvo je pripalo obitelji Habsburg, arhitektu Dominicu von Habsburgu iz New Yorka, koji je tamo proveo djetinjstvo, i njegovim sestrama. Prodavali su dvorac za 80 milijuna dolara, ali ne znam da ga je netko kupio, ne govorim rumunjski.

Samo razgledanje dvorca sastoji se od provlačenja kroz uske tunele od kata do kata i razgledanja soba i odjeće kraljice Marije. Ako je čovjek krupnije građe, malo je teže, ali treba se penjati polako do slobode! Mali je dio posvećen Drakuli, uglavnom neke ilustracije, slike i namještaj, i nije me baš impresionirao.

Cijene skočile


Kad dođete u mudre godine, vrući krumpir i hladna voda više vas ne mogu impresionirati. I dvorište je prekrasno, a tu se ljeti održavaju koncerti klasične glazbe. Imate veliki peh ako je ispred vas spora grupa kineskih turista ili možda onih poljskih (a takav sam ja imao peh) koji su slikali svaku nogu od stolice. Kažu domaćini da je najbolje doći radnim danom, a što je i logično, jer vikendom su katastrofalne gužve. Ako ste ljubitelj fotografije, dvorac je izuzetno "fotogeničan", a posebno noću, kada je iza njega puni mjesec, ali tu slikovitost nisam doživio jer smo otišli puno ranije, baš kada su se magle razišle. Ako doista volite vampire i prepoznajete ih na osječkim ulicama te često obilazite oko dvorca Prandau u Donjem Miholjcu i fotografirate šišmiše, onda je dvorac Bran doista za vas jer će vam srce biti na mjestu. Bran je zanimljiva turistička destinacija koju suvremeni turist mora posjetiti u npr. kompletu s Fundatom i Brašovom (sve u jednom trošku). I to što prije jer cijene skaču… Nijedan cjenik od prošle godine više ne vrijedi jer je sve otišlo gore, pa nemojte gubiti vrijeme. Uostalom, započeo je listopad i već polako treba razmišljati o zimskom odmoru na nekim toplim destinacijama. I dotad, držite se češnjaka, redovito se molite i ne propuštajte Putničke svaštarije.