Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Vjeverice, Bugarska ili kutjevačka pizza?
Datum objave: 17. svibnja, 2023.

Još uvijek razmišljam u kunama. Ti eurići nikako da mi "sjednu" i kada čujem cijene izražene u tvrdoj svjetskoj i našoj valuti, sav se nekako stresem jer mi sve izgleda preskupo. Možda je to trenutačno stanje uma, ali je to ujedno i dokaz da moram što prije iz države kako bih se opet resetirao! Kuda, gdje ili kamo, potpuno nevažno, samo da se putuje.



Skupa Mađa


Danas neću putopisirati, nego ću pokušati sugerirati na koju bi destinaciju valjalo otići vikendom ili bar sada dok Hrvatskom haraju kiše i dok su poplave svagdanje teme. Prvo mi je na pamet pao Harkanj! Blizu je, a i dovoljno daleko da se smatra malim putovanjem. Promijenili su cjenik, doduše, sve je skuplje, od piva do vode, nema trte-mrte kod Mađara. Tako npr. dnevna ulaznica (10 - 18 sati i ne zaboravite da već pola sata prije kraja mađarskim jezikom sa zvučnika tjeraju van iz bazena) na termalne bazene košta 6100 forinti, ili 17 eura (dobro su nagarili cijenu!). Ako volite spavati pa ne stignete do blagajne (ponesite i priručnik ‘Mađarski za početnike‘ jer engleski ne znaju, a hrvatski udaraju kao Maksim po diviziji), drugi termin od 14 do 18 sati košta 5000 HUF, ili sto kuna. Za obitelji (2+1) i djecu je nešto jeftinije, ali kad uračunate ručak i piće i benzin iz npr. Osijeka, bez stotke eura i ne pomišljajte na put. Mađarska je postala bezobrazno skupa, a jeftini su pivo i sokovi te proizvodi koje je zaštitila njihova vlada, meso, brašno, šećer, ulje. I osmijeh je u Mađarskoj dosta skup, moj svaki susret s Teskom u Siklosu završi mrzovoljno jer tamo tradicionalno neljubazne djelatnice na mušterijama treniraju svoj ego željezne zavjese, ali ne ostajem im dužan!

A kada je o zrakoplovima riječ, poletjeti bi mogli npr. u Bugarsku. Nevjerojatno jeftine karte nudi Ryanair iz Zagreba do Sofije. Već sam pisao o glavnom gradu i državi i zaključio da je riječ o iznimno jeftinoj zemlji s prekrasnim prirodnim ljepotama i Crnom moru. Varna je simpatična, Zlatni pijesci, ali i Plovdiv. Povratna se karta uz razne akcije može kupiti već za šezdesetak eura, a osim ruksaka, kofer vam nije potreban, pa ćete i tu uštedjeti. Hoteli su prosječni, pokatkad malo socijalistički, ali retro je sada u modi i zvijezda petokraka na brojnim spomenicima djeluje baš imaginarno.

Dubrovnik je odlična destinacija za ovo doba godine. Cijene još uvijek nisu u nebesima, pa se može rezervirati nešto pristojno, a i turista još nema baš toliko da se ne može uživati u pogledu. Ako putujete iz Slavonije za vikend, preporučujem odlazak preko Bosne i Hercegovine, samo ponesite sitne euriće (bar papirnate po pet) u slučaju mjera prevencije i zaštite na putu, znate na što mislim! Ako više volite našim autocestama, spremite se na dodatne izdatke za gorivo i cestarinu, a kada sve zbrojite, jeftinije vam je avionom iz Osijeka uz potporu države, samo što ste vremenski ograničeni i nemate tu slobodu kao kada putujete automobilom. U Dubrovnik se može i autobusom, to je drugi par opanaka, a prije puta bi mi trebali dati dobru narkozu da preživim!

Besplatan osmjeh


Dok kiše padaju i vjeverice kukičaju pulovere za predstojeću zimu, zašto ne biste prošetali osječkim ili baranjskim pizzerijama ili restoranima, a možda i slavonskim. Tako npr. možete i do Kutjeva do slavne pizzerije Jeronim, koja ima tajanstvenu slavonsku pizzu s kulenom, a istina je da će vam (kao i većina) naplatiti svaki dodatni sastojak (poput papričica) jer nema džabe ni kod stare babe! Nisam siguran da u našim restoranima naplaćuju kruh, ali me ne bi iznenadilo da naplaćuju i zrak. Unatoč velikom poskupljenju, pitam se, pitam, idu li i dalje naše obitelji, pa i vi, čitatelji naši, u slavonske restorane ili delikatese pripremate sami. Smatram da je Hrvatskoj totalno ubijen restoranski žamor preskupim jelovnicima izazvanim poskupljenjem energenata i hrane općenito, a o vinima da i ne pričam. Da su džepovi naših gostiju puniji eurima, sve bi to bilo drukčije jer lako je potrošiti kada se ima. U drugim državama (npr. u Bugarskoj), pronaći slobodno mjesto u restoranu, prava je sreća. Cijene su doista pristojne, sve je ukusno, a osmijeh je, za razliku od Mađarske - besplatan. Bilo kako bilo, dok kiša rominja, nemojte samo sjediti kod kuće poput vjeverice, već krenite na putovanje… Daljine zovu, odazovite se!