Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Aerodromi su naši prijatelji. Živjeli prijatelji!
Datum objave: 15. veljače, 2023.

Postoje putnici kojima je putovanje izazov, a svako novo presjedanje na nekom drugom aerodromu čini im veliko zadovoljstvo. Dakako, postoje i oni koje zaboli glava kada doznaju da je put od dolaska u zračnu luku pa do cilja - popločen trnjem. Nisu svi letovi jednostavni!



S jednom kartom


Ako ste pustolov, tada vam ništa neće značiti da iz Zagreba letite do Milana, prespavate noć u zračnoj luci te sutra ujutro nastaviti putovanje potpuno novom aviokartom prema Japanu (što znači da ima dvije nepovezane karte). Za to ćete se vjerojatno odlučiti jer su karte od Milana do Japana puno jeftinije od karte iz Zagreba ili nekog obližnjeg aerodroma. Ako na vrijeme ne stignete do Milana (jer je npr. let iz Zagreba odgođen), tada će vaša karta dobiti oznaku "no show" i vjerojatno ste je, ako je bila jeftina, zauvijek izgubili i nećete moći putovati. Skuplje karte možete promijeniti na dalje datume. Ako ste iz Zagreba poletjeli zbog "nemara" avioprijevoznika, tj. njegove pogreške, tada imate pravo i na kompenzaciju, ali to je druga priča. Postoji i opcija kad imate jednu kartu za cijeli let, ali uključuje presjedanja na nekoliko zračnih luka. Tada ste zaštićeni kao lički medvjed, jer se kompanija koja je izdala kartu brine o svim eventualnim prekidima putovanja ili kašnjenjima, te vas odmah stavlja na novi let bez dodatnih troškova. U prvoj opciji savjetujem da razlika između dva nepovezana leta, tj. dvije karte, ne bude manja od 12 sati. Možda sam prije savjetovao da to bude manje, ali vremena su se promijenila.

Danas ćemo pustiti na miru one s dvije karte i usredotočiti se na putnike koji su npr. kupili aviokartu od Zagreba do New Yorka preko Amsterdama (Schiphol) ili Pariza (CDG). Osijek tu neću spominjati jer putovanje iz našeg grada dosta poskupljuje kombinacije, a ne mogu se baš pohvaliti s puno letova pa ih pustimo da uživaju u zimskom snu, pritom se nadajući da će im ova godina biti iznimno uspješna. Aerodromi su gradovi! Od pošta do banaka, trgovina i ordinacija, hotela i salona ljepote - baš sve imaju. Nikad mi nije mrsko u zračnu luku stići ranije. Preporučuje se za interkontinentalne letove stići tri sata prije leta, a za europske i kraće, dva (nešto je bilo drukčije u doba korone), ali ja uvijek dođem još ranije. Ako letim Wizzairom i imam samo ručnu prtljagu, lagano mogu produžiti do nekog poslovnog salona i uživati u jelu i piću te tamo čekati let. Isto to napravim i kad letim KLM-om ili Turkish Airlinesom, samo što prije moram pričekati da se otvori "čekiranje" i tek kad predam prtljagu, prepuštam se čarima uživanja i putovanja. Uglavnom, ako presjedate npr. u Amsterdamu, procedura je prilično jednostavna. Velika je vjerojatnost da ćete opet morati proći glavobolno skeniranje, jer letovi iz Hrvatske još nisu "shvaćeni" kao schengenski letovi, a tako će biti sve do novog reda letenja koji stupa na snagu 26. ožujka 2023. Skidate remen i mobitel uz ostalo stavljate u posudu… a prtljaga koju ste predali u Zagrebu vam ide do vaše konačne destinacije i dotad je ne vidite.

Bajni Schiphol


Ono što je bitno u cijeloj proceduri je da ako imate 60 minuta ili nešto više za presjedanje - ne gubite vrijeme. Ne morate se bojati, aviokompanija vam je prodala kartu jer je znala da će toliko biti dovoljno za stizanje na novi let. Ne paničarite, a ako se izgubite, uvijek u hodniku ima nekoga od zemaljskog osoblja (to je stručni prijevod s engleskog) tko će vas uputiti na pravi put i do pravog gatea, tj. terminala i vrata s kojih ćete poletjeti do cilja. Na amsterdamskom aerodromu često možete čuti ptice sa zvučnika, doista je user friendly i mali pa je veliko zadovoljstvo tamo presjedati. Moja je noćna mora Frankfurt jer je izrazito "dugačak", pa čovjek mora dosta hodati kako bi uhvatio europski let. Kad letite preko njega, uvijek pokušajte kupiti kartu koja daje više vremena za presjedanje, bar tri sata, a ako bude viška vremena, lako ćete ga potrošiti za neku finu kavu ili sok. A možete i odspavati u nestandardnoj pozi. Ali bez obzira, izvadite svoju ukrcajnu propusnicu i dobro čitajte te pratite upute. I nećete se izgubiti. A strah? Ma nema straha, aerodromi su naši prijatelji. A ako ovih dana letite u društvu najdraže osobe uz aviokartu kupljenu za jučerašnje Valentinovo - sretno!