Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Putujte i pustite globus nek se vrti
Datum objave: 31. prosinca, 2022.

I prođe još jedna godina! Teško je napraviti rekapitulaciju, ali kada se sjetim kakva je bila 2021., ove se i bez Bronhija lakše disalo i putovalo. Lagano se budio turizam i do kraja popuštale restrikcije na koje je mnoge zemlje prisilio koronavirus. Sa sjetom se prisjećam sveg tog novca koji smo odvajali za PCR i brze testove unatoč cijepljenju... Glupost je napravila svoje, nadam se da se više nikada neće ponoviti, zato želim ove novogodišnje Svaštarije napisati optimistično, radosno i ispunjena srca.



Mace i policija


I nećete mi vjerovati, pišem ih u petak oko pola pet ujutro na željezničkoj postaji južnog rumunjskog grada Craiova, u regiji Oltenia, sit i pri punoj svijesti. Golema socijalistička čekaonica u betlehemsko-kosovskom stilu puna novogodišnjih lampica nije pusta. Vlakovi prolaze cijele noći, u funkciji je sedam kafe-aparata, aparat s grickalicama, keksima i sokovima te bankomat nalik na džuboks neke transilvanijske vampirske banke, koji bez provizije isplaćuje i iznos od deset rumunjskih leja, iliti dva eura! Za tih 15 kuna mogu kupiti desetak kava, vjerovali ili ne. Osim dvadesetak djevojaka i momaka (malčice pod gasom - nap. aut.) koji veselo iščekuju svoj vlak prema zimovalištu u kojem će u planinskim kućicama dočekati novu, 2023. godinu, društvo mi pravi i nekoliko naoko čipiranih mačaka u vlasništvu rumunjskih željeznica, koje se lukavo provuku ispod vagona te s perona ulete na toplo (i mace vole toplo), jer, vjerovali ili ne - na ovom željezničkom kolodvoru ne štede na grijanju, posebice kad su noćne temperature ispod nule.

Ugrijati se, baš poput riđastih mačaka, dođu i policajci kojima nikako da završi duga noćna smjena, pa se opuštaju uz jaku kavu i motre na nas putnike u skladu s motom - povjerenje i sigurnost. Ali to nije sve, čekaonicom se cijele noći ori muzika, maloprije sam se njihao u zvucima Lambade, nakon spleta kompozicija perspektivnih lokalnih estradnih umjetnika. U ćošku je veliki krispan s crvenim i srebrnim kuglama osvijetljen plavim retrolampicama. Ako i dalje mislite da je ovo neka fantazija nakon loše beljske graševine - varate se, jer je svaka riječ autentična. Želio sam ovo nepredvidljivo i jeftino putovanje, poglavito jer me na njemu još čeka četiri sata rumunjskog vlaka do bugarskog pograničnog grada Vidina (46 kuna za kartu), a onda još pet sati bugarskog željezničkog iskustva do krajnjeg cilja - Sofije, grada mudrosti, koje nikad dosta. Pejzaži kroz koje ću prolaziti tijekom moje današnje plovidbe vremenom oduzimaju dah i novcem se ne mogu platiti. Čarolija je još veća jer je novogodišnje vrijeme, a za kraj godine, o tomu sam već pisao, treba malo stati na loptu i uživati nepredvidljivo. Dakako, do Craiove sam doletio iz Budimpešte preko Milana (154 kune), a u domovinu ću se jednog dana vratiti izravnim letom iz Sofije za Zagreb (75 kuna), ako ga Ryanair u međuvremenu ne ukine, a po ukidanjima letova je u posljednje vrijeme - prepoznatljiv.

Sretan trenutak


Optimističan sam, naravno da će sve proći O.K., jer ako mislite da će nešto poći po zlu, tada i ne treba kretati na put, nego čekati teži crijep da padne na glavu! Putovanje je optimizam, prilika da upoznate drugog sebe i druge "druge" s kojima putujete. Sjediti kod kuće nije produktivno, a novac za eventualni doček 2023. u šmensi hotelu - svaki će trezveni putnik pokušati oplemeniti nekom novom aviokartom ili aranžmanom.

Doista se ne treba stidjeti otputovati bilo kamo, mnogi pucaju na Madagaskar i Sejšele, ali meso bez začina, baš kao i put bez sadržaja - nije naš đir. I da otputujete do Bratislave ili Daruvara, možete se bolje provesti nego ispod kržljave palme na Karibima. Drugim riječima, samo ne budite kod kuće i uhvatite tog Kairosa, boga sretnog trenutka, za čuperak i uživajte, doživljavajte nove ljubavi, prijateljstva i upijajte iskustva, nektar kojim ćete poslije lakše kroz život. I dalje sam na kolodvoru, zapjevala je Celine Dion, pa je to signal da polako završim s besjedom. Posljednje ovogodišnje Svaštarije ne mogu završiti bez čestitke. Ulazimo u 2023. s eurima i u Schengenu, uđimo i s velikim nadama i neka vam se, drage čitateljice i čitatelji, svi putnički snovi ostvare. Zavrtite globus i pustite nek se besramno vrti..., a kad će, ako sad neće? Sretno vam novo ljeto!