Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Dobri stari Schiphol. I juha od rajčice
Datum objave: 29. prosinca, 2021.
Lijepo je vratiti se kući! Nevjerojatne su emocije koje putnike prožimaju kada koračajući nekim nezaboravnim aerodromima u misli dođu putovanja koja se nikada neće ponoviti i koja vječno gore u albumu sjećanja. Nekada sam velikom nizozemskom zračnom lukom prolazio nekoliko puta mjesečno, a sada se zapravo ne sjećam kada je to bilo posljednji put.

Brzi testovi


Uglavnom, svrhoviti i praktični Schiphol ostao je isti, osim što sada njegovim hodnicima koračaju neki novi ljudi, a broj letova je drastično smanjen. Pandemija je u avionsku industriju unijela velike probleme i pravo je čudo što je toliki broj kompanija preživio. Za one koji ne znaju, Amsterdam je dom KLM-a, jednog od osnivača Sky Teama, programa lojalnosti i dosta hvaljene zrakoplovne kompanije koja, neću kriti, pripada među moje omiljene. Schiphol je jučer, nekoliko dana nakon Božića, izgledao prilično prazan. Većina se putnika nalazila u tranzitnoj zoni jer im on služi samo kao usputno stajalište prema drugim destinacijama. Moja je malenkost morala obaviti brzi antigenski test, unatoč trima dozama cjepiva, ali što se mora - nije teško. Ako vam zemlja u koju putujete traži brzi test, besplatno ga možete obaviti u laboratorijima obližnjih hotela do kojih također možete besplatno uskačući u njihove minibuse. Uštedjet ćete tristotinjak kuna, samo malo proguglajte, rezervirajte vrijeme testiranja i sve će to biti na trošak nizozemske države. Tako je bilo jučer, a dobro znate da se pravila mijenjaju iz sata u sat. Bilo kako bilo, rezultat testa stigao je na e-poštu u roku od 24 minute i ponosno sam negativan, a što me nije iznenadilo. Nakon testiranja odlučio sam obnoviti tradiciju.

Neki putnici na aerodromima spavaju, neki čitaju novine, telefonske imenike ili vjerske propagandne materijale - a ja jedem! Kraljevski poslovni salon (Royal Business Lounge) KLM-a, u koji besplatno mogu ući zlatni i platinasti članovi Sky Teama, ima sve što mi treba, od ića do pića. Kako sam jučer bio na postu i nemrsu, individualnom odlukom nakon pomnog razmišljanja, moj je izbor bio ekološki sok od jabuke. Nećete tu naći pršut, slaninu i čvarke. Nizozemci bi dobili urtikariju kada bi probali masne antikovidne slavonske specijalitete jer oni jedu samo zdravo i piju mlijeko od sretnih krava kojima u vrijeme mužnje puštaju Mozarta i Vivaldija. Kažu da je mlijeko tada finije, ali kakvo bi tek slasno bilo da kravama puštaju Cecilija, Škoru i Thompsona? Ali pustimo mlijeko na miru, nešto najukusnije što taj poslovni salon nudi je juha od ekološke rajčice. Definitivno najukusnija topla juha koju sam ikada kušao, pa ako ste u prilici, navlažite brk tim fantastičnim specijalitetom. Na Schipholu vrijeme prolazi brzo, pet sati mi je uvijek malo jer ne volim trčati s aviona na avion. A i kabine za tuširanje imaju, pa još kad se poprskam parfemom iz djutića, mirišem kao baja iz Črnkovaca.

Nema uvoza


Dugo nisam spominjao neka pravila ponašanja kojih se putnici moraju pridržavati u zrakoplovima. Tako se u vrijeme leta mogu koristiti pametni telefoni, tableti i e-čitači. Treba ih samo prebaciti na zrakoplovni mod i mirna Bosna. Laptopi ipak moraju biti isključeni tijekom uzlijetanja i slijetanja. Kako mobiteli i slični uređaji sadrže litijske baterije, držite ih na oku da se slučajno ne zapale (presmiješno!). Većina aviokompanija poštuje privatnost putnika, KLM posebno - pa nemojte ni pokušavati snimati neke kadrove koji nisu primjereni. Alkohol se načelno služi (u ekonomskoj klasi ne baš kvalitetan) za vrijeme dok su putnici na svojem sjedištu. Tijekom leta nije dopuštena konzumacija vlastitih pića ili onih kupljenih u zraku. Pušenje svih cigareta je, na žalost mnogih hedonista, strogo zabranjeno i kažnjivo.

Što se pak tiče aerodromske kupnje i prenošenja preko raznih aerodroma, ona se razlikuje u tome obavlja li se u Europi ili izvan. Eto vam razloga da pozdravite prodavačicu koja će vam to sve lijepo pojasniti jer postoje neke cake. I opet se vraćam na hranu životinjskog podrijetla. Kako bi onemogućili razvoj životinjskih bolesti, u EU iz trećih zemalja nije dopušteno uvoziti mlijeko, meso i mesne proizvode. Male količine za osobnu uporebu dopuštene su na letovima iz Andorre, Farskih Otoka, Islanda, Greenlanda, Lihtenštajna, Norveške, Švicarske i San Marina.