Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Vežite se i poletite u toplije krajeve
Datum objave: 21. listopada, 2021.
Ništa ljepše od kraja listopada. Kestenje miriše, a već se naveliko umaču prsti u staklenke ajvara u špajzu. Vjerojatno (opet) razmišljate o dugom toplom ljetu, bikiniju koji miriše na kokosovu kremu, šarenim koktelima s kišobrančićima u hladu i dugim, seksi poljupcima u impresionistički sumrak. Kako biste svoje maštarije doista i oživili, krajnje je vrijeme da obrišete prašinu s računala i kupite aviokarte za neke uistinu simpatične destinacije. Kao što znate, kada Hrvatsku tresu prve oluje i drugi snjegovi, baš tada je vrijeme za npr. Egipat, Peking, Argentinu, Brazil, Čile, Dubai, Gou, Hong Kong, Mauricijus, Novi Zeland, Tajland, Meksiko ili Francusku Polineziju.

Online viza


Ako su novčanici ipak tanji nego inače, svakako preporučujem bar Egipat! Ne preporučujem Havaje, Sejšele, Maleziju jer su tada kišne sezone, a to sigurno želite izbjeći! Egipat, da, uz neizbježnu vizu koja se kupuje online. Simpatična zemlja koja osim piramida ima štošta drugoga ponuditi, a osim dosadnih resorta s uključenim još dosadnijim doručkom i kus-kusom uz punjene golupčiće - ima i prekrasnu Aleksandriju i krokodile u Nilu. Krajnje je vrijeme za dašak pustolovine u životu, pa spas od naše hladnoće potražite letovima iz Italije za Egipat (iz Milana) jer se iz Hrvatske tamo putuje malo teže i skuplje (npr. preko Pariza ili Amsterdama). Naravno da se treba misliti i na pandemiju korone i sve mjere kojih se treba pridržavati, ali na to smo već naviknuli, pa neću na to trošiti retke. Osim Egipta, preporučujem Južnu Ameriku, posebno Čile i Brazil, koji su fascinantni i doista vrijedni svake kune. Dok ćete posvuda u tim zemljama morati nositi zaštitnu masku, na letovima skandinavskih kompanija unutar regije više nije obvezno njihovo nošenje?! SAS, Norwegian, Flyr i Wideroe odlučili su da od 25. listopada ukinu obvezu nošenja maski tijekom leta. Dobro znam kako je to odlična vijest jer sam posljednji put na interkontinentalnom letu u Tokio puno sati trpio masku na licu i nije mi bilo ugodno. Još je veći problem bio što mi je maska kupljena u Hrvatskoj koja je baš odgovarala pukla tijekom leta, pa su mi dali neku minijaturnu, koja je mirisala na divlji jasmin, valjda prilagođenu za putnike iz Azije. Posljednji put sam se tako osjećao kada sam prije puno godina kupovao kondome ili cipele u Kini?! Iritacija uha bila je realnost, ali sam preživio uz nekoliko čašica konjaka ili nečeg jačeg, već zaboravih. Zato jedva čekam dan kada će sličnu odluku donijeti npr. i KLM ili naša Croatia Airlines, pa nas osloboditi muka, ali dobro znam da se takva odluka donosi u skladu sa zdravstvenim mjerama koje su na snazi u ove tri države. Kada se sjetim naše trenutačne situacije kada je broj zaraženih sve veći, sumnjam da će se to i dogoditi u sljedeće tri godine! Opet ponavljam da vas trenutačna situacija ne pokoleba u planiranju putovanja. Svjetski turizam se polagano budi i sve više zemalja otvara svoja vrata, od Balija pa do mnogih karipskih zemalja.

Već dobro znate da mi je omiljena tema odlazak u SAD. Vize za hrvatske državljane još nisu ukinute, ali ih vladajući političari ukidaju već deset godina. Najnovija vijest iz američke košnice je da od 8. studenoga i putnici iz Velike Britanije i država Schengena mogu putovati. Do sada smo tamo mogli putovati iz Beograda i Turkish Airlinesom preko Istanbula, a sada će to biti moguće i preko europskih velikih aerodroma, što je doista dobra vijest. Zabrana ulaska strancima traje više od 18 mjeseci, a sada će u zemlju moći ući oni koji su cijepljeni nekom od priznatih cjepiva i uz obvezni PCR test.

Dvaput je dvaput


Uvijek mi je zanimljivo pitanje zašto uz cijepljenje opet trebamo platiti i skupo testiranje, ali se čudim da ne traže dva testa jer dvaput je dvaput, a upravo američki birokrati ne znaju što bi tražili, baš kao i sva ostala birokracija ovoga svijeta! Planiram i put u Izrael, ali ta zemlja još uvijek ne prihvaća individualne turiste, pa ću se morati još malo strpjeti.

Nadam se da sam vas bar malo nagovorio da potražite svoje toplo zimsko utočište, nagovorite bračnog druga ili drugaricu, prijatelja ili prijateljicu, ljubavnika ili ljubavnicu - da krenete u istraživanje novih horizonata. Ne radim ni za jednu turističku agenciju, samo želim da najljepše godine svojeg života i lijepo doba godine provedete na nekom sjajnom mjestu. Uzmite slobodne dane, godišnji, možda bolovanje s ciljem rehabilitacije i umočite prste u ajvar… To doista u konačnici nije tako teško izvedivo, samo je potrebno napraviti prvi korak. A onda, vežite se - polijećemo!