Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Glavobolja zbog skupog parkinga
Datum objave: 8. listopada, 2021.

Oni koji često putuju, znaju kako parkiranje na službenim parkiralištima zračnih luka može dobro stanjiti novčanik i pritom prouzročiti glavobolju. Kada uzmemo u obzir najfrekventnije zračne luke oko Osijeka, doista je najisplativije letjeti iz Budimpešte i karte su gotovo uvijek jeftinije.



Komadić papira


Iz Beograda ima dosta manje letova, a Zagreb dolaskom Ryanaira doživljava pravi "aeroboom". Upravo je to jedan od razloga zašto je sve isplativije letjeti iz hrvatske metropole, ali samo ako volite putovati niskotarifnim kompanijama koje baš sve naplaćuju i spremni ste na sve što takav put nosi. Osim službenih, postoje i divlja parkirališta ograđena žicom, čuvarima i psima, a tu cijene variraju i u pravilu su 30 % jeftinija od onih lijepo ušminkanih i kamerama čuvanih. Poneki putnici svoje automobile ostave i u poljima u blizini aerodroma (to sam vidio na starom zagrebačkom Plesu, ali i u blizini osječke Klise), tamo je parking besplatan, ali nije isključeno da pri povratku uočite da vam je auto "na klocnama". Na brdovitom Balkanu ljudi se svašta sjete, ali svašta i dožive, jer da nema tih malih slatkih iznenađenja koja nam posole dan, nestao bi običaj dugog ispijanja kava i ogovaranja susjeda, daljih i bližih rođaka, poštara, svećenika i ginekologa!

Prije nego što krenem u dublje elaboriranje, ako se teško rastajete od svojih limenih ljubimaca i do najbližeg aerodroma ne želite javnim prijevozom, a želite uštedjeti, preporučujem da ga parkirate besplatno na parkingu nekog od mnogobrojnih šoping-centara (npr. u Zagrebu), kod prijatelja ili rođaka, pa se onda do zračne luke uputite taksijem (možda ovim kvazitaksijima Uberom ili Boltom) ili službenim autobusom koji za 30 kuna vozi od zagrebačkog Autobusnog pa sve do Zračne luke dr. Franje Tuđmana. Naravno, tu je i gradski autobus ZET-a koji vozi s Kvatrića preko Heinzlove do Velike Gorice. Ako kupite dvije polusatne karte po četiri kune, bit će to najjeftiniji odlazak iz središta Zagreba do Tuđmana. I u Budimpešti i Beogradu postoje autobusi do zračnih luka i cijene su slične. Onaj mađarski npr. bez puno stanica povezuje Deak Ferenc ter i Ferihegy za 900 forinti ili dvadesetak kuna. Ako želite negdje odletjeti na tjedan dana, evo koliko bi vas to stajalo na naša najbliža četiri aerodroma, ali samo ako uzmemo u obzir službena parkirališta.

Zračna luka Osijek naš je kandidat za Guinnessovu knjigu rekorda. Vjerojatno nijedan aerodrom nije imao toliko uspona i padova i obnavljanja usamljenih linija kao on. Sad se iz Osijeka do 30. listopada avionom može u Zagreb, Pulu, Dubrovnik i Split, a od 15. studenoga - i u Munchen. Sva sreća pa smo u EU-u, pa kuleni i kobasice putuju bez carine i zabrana, jer bi inače naši iseljenici patili jer bi shvatili da u Lidlu nema slavonske kobaje i okusa zavičaja. Karte Croatia Airlinesa već su u prodaji s popustom od 25 posto, a cijena je baš prigodna, pa se prigodno iznenadite jer je neću spominjati. A ako vam padne na pamet da parkirate uz osječki aerodrom, dnevna je karta 70 kuna, a tjedan dana parkinga platili biste 350 kuna. Ako biste slučajno izgubili parkirnu kartu, taj komadić tvrdog papira stajao bi vas 600 kuna, pa ga spremite na sigurno i daleko od sunca da ne izblijede slova!

8 dana 138 kuna


Parkiralište na "Zagreb Airportu" stajalo bi vas 494 kune za tjedan dana, ali odmah u blizini postoji privatni parking SkyPark gdje biste platili 320 kuna uz besplatan transfer do aerodroma, pa tko voli neka izvoli. U Budimpešti je akcija pa trenutno osam dana parkiranja na Holiday Parking Lite zračne luke stoji samo 6590 forinti ili 138 kuna! O tome vam ja pričam, povoljnijeg trenutno nema! Sva parkirališta oko Ferihegya su blizu, dostupna pješice ili pak besplatnim transferima. Mogu se unaprijed rezervirati i platiti internetom. Na beogradskom Nikoli Tesli tjedno parkiranje iznosi 7000 RSD ili 447 kuna, ali i tamo ima privatnih koja su puno jeftinija. Zato se prije putovanja dobro raspitajte, proučite internetske stranice okolnih aerodroma i putujte bez briga.

I ne zaboravite da za svaku crnu glavobolju ima lijek! Netko je liječi kulenom, netko travaricom, neki krune kukuruz pa od buke glavobolja nestane, drugi vode ljubav dok se ne popravi cirkulacija, a treći voze bicikl ili trče uz egzotične pse. Parkira li vam se još na aerodromu?