Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Namazati se medom i posuti mrvicama!
Datum objave: 23. rujna, 2021.
Niskobudžetna kompanija Ryanair donijela je pomutnju u hrvatski zračni prostor! Istom sam nedavno letio u Sofiju, iako mi kompanije takvog tipa baš i ne leže. Ali, kada bih iz Zagreba u Bugarsku letio kompanijom poput KLM-a, ili Turkish Airlinesa, papreno bih to platio i putovao cijeli dan.

Novi letovi


Kad sam planirao putovanje, nisam previše komplicirao, jer se kratki letovi u skučenom prostoru bez obroka uključenog u cijenu i napitaka - ipak mogu izdržati. Stoga ih i preporučujem. Ryanair, ili Wizzair, baš su to - kompanije u kojima za malo novca i za relativno kratko vrijeme možete doći do svoje europske destinacije. Zato skidam kapu upravi Ryanaira, jer od nekada zagrebačkog novog i dotad pustog aerodroma pokušavaju stvoriti pravi letački raj. Tako će se iz Zagreba ove zime moći letjeti u čak 24 europska grada, uključujući Milano, Rim, London i Pariz. Investirali su tako tristo milijuna dolara, između ostaloga i u 750 radnih mjesta u Hrvatskoj. Imaju dobar nos, jer je vidljivo da se zračni prijevoz vraća na razinu prije pandemije koronavirusa, a i odlično su zaključili da i stranci zimi sve više vole Zagreb s većim brojem boljih hotela, od njegovog Božićnog sajma, dobre hrane i Hrvatske kao nogometne zemlje, što je izuzetno važno u turističkoj ponudi. I sam sam na zanzibarskoj plaži pričao o Perišiću i društvu, a kada sam spomenuo Luku Modrića - runda je besplatno došla za moj stol! A sada ono najbolje: cijene Ryanair aviokarata u jednom smjeru za putovanja do kraja studenoga 2021. iznosit će 150 kuna, a po toj se cijeni mogu rezervirati još danas do ponoći (23.9.). Napominjem da to nisu najpovoljnije karte jeftinih kompanija, jer npr. iz Budimpešte do Milana i nazad, katkad možete i za šest eura, ali na minimalno tjedan dana boravka. Nisu ni tamo ludi, jer zasigurno imaju ugovore s lokalnim zajednicama s kojima promoviraju turizam. Ako želite jeftino letjeti u Basel, Bruxelles, Baden-Baden, Dublin, Dortmund, Dusseldorf, Eindhoven, Frankfurt, Goteborg, London, Malagu, Maltu, Malmo, Manchester, Memmingen, Milano, Napulj, Oslo, Pariz, Pafos, Podgoricu, Rim, Sofiju i Solun - provjerite internetsku stranicu gore navedene kompanije i možda se baš vi uskoro nađete na nekoj od tih lokacija. Istina je da dolazak do zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman i nije baš najsvjetlija točka, jer ćete duže putovati od Osijeka do Zagreba nego od Zagreba do cilja! A ono što je doista točno je da dolaskom Ryanaira naša nova zračna luka konačno ima šušura. Croatia Airlines u međuvremenu razmišlja o novom zrakoplovu, ili više njih. Sada, kada im je konkurencija došla, bar što se destinacija tiče, konačno su se malo trgli iz neke vrste sna. Međutim, cijene su im i dalje iste, ili je putovanje nekim destinacijama još skuplje. Ne bi škodilo da neki njihovi menadžeri uzmu u ruke prašnjave udžbenike poduzetništva i obnove znanje o tržištu i konkurenciji!

Osim ljubitelja letenja, naši čitatelji jure i vlakovima, autobusima i krstare brodovima.

Tu su i busevi


O vlakovima danas neću, ali ću rado spomenuti nove linije Flixbusa iz Hrvatske prema zapadu. Tako se iz Zagreba može do Amsterdama (trenutačno za 458 kuna u jednom smjeru i 22 sata vožnje), ali i uz određena presjedanja do Bruxellesa, Pariza… Osobno, Flixbusom bih rado do Londona i nazad, iako mi autobus nije na listi prioriteta, a možda i do Liverpoola. Tom autobusnom kompanijom Europom putuje mnogo mladih i nerijetko im se karte prodaju po mnogo većim cijenama nego što se od kompanije "tvrdih sjedala" očekuje. Imaju svoju aplikaciju u kojoj možete i zatražiti povrat sredstava za kupljenu kartu uz određenu proviziju. Teže im je doprijeti do Službe za korisnike, u principu je sva komunikacija porukama, pa to mnoge korisnike ljuti!

I dok čitate ove retke, možda su bombastično već ukinute američke vize za hrvatske državljane, veća je vjerojatnost da nisu, ali pješčani sat curi i curi. Redovito pratim tu papazjaniju i o njoj se već može napisati esej o zavaravanju naših građana, sezoni kiselih krastavaca i skupljanju jeftinih političkih bodova! Baš sada razmišljam što bih mogao učiniti kada se vize konačno ukinu. Mogao bih se npr. namazati medom i posuti perjem i mrvicama te pozirati uz američku zastavu, a što preporučujem i nekim hrvatskim političarima. Ili možda bolje popiti butelju novog feričanačkog vinskog branda Enosophia. Još imam vremena za pravu odluku, a do tada - radujte se narodi!