Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Pijanci u avionu, jabuke u Tuzli i veseli Irci
Datum objave: 16. prosinca, 2020.
Dolazi Božić pa se duša rastapa. Stjuardesa KLM-a je na sinoćnjem letu iz Istanbula za Amsterdam slavodobitno podignula praznu bocu od votke ispod sjedala putnika nepoznatog državljanstva iz prvih redova zrakoplova. Uočili su njegovi susjedi da dobrano moči grlo i prijavili ga jer su se valjda uplašili da će oteti avion!?Piće je sigurno kupio u duty free shopu jer ga drukčije u metalnu pticu ne bi mogao unijeti. Mnogi od tih istih cinkaroša uživali su u posljednjim kapljicama lošeg vina koje se inače servira na letovima i koje je moguće piti samo u kombinaciji bambus, a besplatno se može dobiti bez ikakvih problema. Onda je započela procedura. Visoka mu je i neiskusna Nizozemka donijela bocu vode (valjda ne zna da bi mu bolje došlo zašećereno piće), sjela pokraj njega i izmuzla osnovne podatke kako bi ga mogla prijaviti pilotu, a on obavijestiti policiju ili nadležne službe u Amsterdamu. Nisam pratio što se dalje događalo, ali čovjek sigurno neće proći nekažnjeno!
Sve se više pije
Često na letovima susrećem alkoholizirane putnike, a u posljednje vrijeme - sve više. Teška su i vremena i ljudi, svakodnevno pršte otkazi, rastave braka, bolesti i smrti. Teško je reći da smo imuni na sve to i kad uhvati žuta minuta, prijeđemo te definirane granice i opustimo se više nego što bismo smjeli i trebali. Putnik kojeg sam spomenuo bio je miran, nije nikoga ugrožavao, malo je kolutao očima i katkad su mu pale naočale, ali definitivno nije bio primjer pijanstva kakve sam u davnini susretao na letovima po Ruskoj Federaciji pa i, ako hoćete - na europskim letovima. Kompanije se na razne načine bore protiv alkoholiziranih putnika jer, s druge strane, ima mnoštvo agresivne čeljadi koja bi doista mogla svašta napraviti u zraku!Svojedobno je ruski Aeroflot ukinuo serviranje alkohola na svojim domaćim i međunarodnim letovima jer je imao posebno negativna iskustva s raskalašenim putnicima i putnicama, ali je u besplatnu ponudu opet vratio i pivo i vino. Obično se puno više pije na interkontinentalnim letovima jer alkohol ljudima posluži kao tonik prije spavanja i omogući puno sati slatkih snova, što vjerojatno nije zdravo. Naravno, ne pričam o opijanju, koje uopće ne podržavam jer doista drugim putnicima može pokvariti doživljaj putovanja, a i donijeti probleme aviokompaniji i njezinoj reputaciji. Rekli bismo – sve u granicama normalnoga! Često se opet sjetim Aeroflota i jednog njegova slučaja koji je snažno odjeknuo u medijima. Prije desetak godina putnici na domaćem ruskom letu iz Kalinjingrada u Moskvu pomogli su posadi da pijanog putnika zatvore u zahod jer je pokušao izazvati tučnjavu, a onda vikao da će oteti zrakoplov. I na jednom od letova Wizzaira iz Larnace dogodilo se slično, alkoholizirani je putnik maltretirao kabinsko osoblje pa je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" morala intervenirati i policija. Nakon otrježnjenja Turčin je završio kod suca za prekršaje, koji mu je vjerojatno "oderao" primjerenu novčanu kaznu, iako srbijanski zakon omogućuje i kaznu u obliku društveno-korisnog rada, ali sumnjam da ju je dobio.
Jači utjecaj
U ovoj maloj retrospektivi pijanstava u zrakoplovima kako bih mogao zaboraviti skandal od prije pet godina s veselim društvom Iraca, njih ukupno 120, koji su na letu Sun Expressa od Dublina do Izmira - pravili nered. Osim kabinskog osoblja maltretirali su i djelatnike izmirskog aerodroma, a smirili su se tek kada su došli policajci. Uz alkohol, katkad se dogodi da u nekih putnika proradi osebujnost mašte i karaktera pa onda, recimo, jedan Tuzlak potkraj prošle godine na let iz Tuzle u Vaxjo (Švedska) unese nož od dvadesetak centimetara kako bi ogulio jabuku! Ali to je već drugi par opanaka.Pri putovanju zrakoplovom svaki putnik mora biti svjestan da će alkohol, koliko god da ga popije, u zraku imati puno jači utjecaj pa se nepridržavanje strogih pravila ponašanja snažno sankcionira. Zato je najbolje opustiti mozak na samo vama svojstven način, uzeti časopis ili knjigu, pojesti nešto fino (što je utopija u vrijeme korone jer je aktualna štednja pa se dijele splačine i tužna bočica vode), popiti koje pićence (KLM, Air France, Delta...) i ako je riječ o dugom letu – utonuti u san pravednika. I toliko toga nedosanjanog sanjati.