Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Radujte se, narodi, kad čujete zvuk…
Datum objave: 13. svibnja, 2020.
Iskreno, nisam očekivao da će se normalizacija života nakon epidemije koronavirusa u Hrvatskoj dogoditi tako brzo. Granice su otvorene i naočigled sve je kao nekada, a i izbori će uskoro, pa se vraćamo prašnim temama i dilemama. Ipak, mislim da putovanja više nikada neće biti kao nekad. Strah još uvijek lebdi i zemljom i zrakom, čovjek se čovjeka boji, prijatelj prijateljstvo preispituje, virus je možda tamo ili tamo, kapljice lebde…Ne bih o tome više lamentirao jer ste se loših vijesti ionako naslušali, ali pokušat ću zbrojiti sve one važne informacije koje bi svakog običnog putnika mogle zanimati. Već sam prošlog tjedna dotaknuo temu obnavljanja domaćeg zračnog prometa, ali i cestovnog i željezničkog. Prvi su zrakoplovi Croatia Airlinesa nakon proljetnog olovnog sna poletjeli iz Zagreba u Split i Dubrovnik, a šinobusi i lokomotive Hrvatskih željeznica zabrujali iz sve snage. Ali što dalje? Pa nismo sami sebi dovoljni, treba putovati u druge države. Prelaziti granice s maskom i rukavicama, kakvo će to ljeto biti?
Maske i maramice
Prije dolaska na aerodrom izmjerite temperaturu, a ako imate simptome COVID-19, treba nazvati kontaktni centar svoje aviokompanije i razmisliti o putovanju. Zasigurno, ako ste bolesni, nećete moći letjeti. Trenutno se za međunarodne letove treba popuniti i PLF (Passenger Locator Form), koji se može skinuti s interneta. Na aerodrom dođite ranije nego obično jer se putnici ukrcavaju u manjim grupama od stražnjeg dijela zrakoplova prema prednjem uz održavanje minimalne tjelesne udaljenosti od dva metra. Tijekom leta je obvezno nošenje svojih maski ili pokrivala za lice, a posluživanje hrane i pića uglavnom je ukinuto. Jednom riječju, teško, ali što se mora - nije teško. Maske kupujete sami, a vlažne maramice za brisanje sjedala daruje aviokompanija!I polovično uspješno ljeto bilo bi dobro ljeto, jer je uvijek bolje išta nego ništa. Croatia Airlines već od 25. svibnja leti u Amsterdam, od 1. lipnja kreću letovi prema Barceloni, Bruxellesu, Kopenhagenu, Dublinu, Londonu, Muenchenu, Parizu, Sarajevu, Skopju, Beču i Zuerichu. Air Serbia već od sljedećeg ponedjeljka (18. svibnja) leti iz Beograda u Zagreb, a ostale kompanije letove prema Hrvatskoj uvodit će postupno. Turkish Airlines svoje letovea za Istanbul započinje 28. svibnja. Grčki Aegean Airlines liniju Zagreb – Atena ponovo pokreće 1. lipnja, baš kao i Air France prema Parizu, Austrian prema Beču, British prema Londonu, Brussels Airlines prema Bruxellesu, Eurowings prema Stuttgartu, LOT prema Varšavi, a Lufthansa prema Muenchenu i Frankfurtu. Sredinom lipnja Vueling počinje letjeti u Barcelonu (23. lipnja), Qatar za Dohu čak 1. srpnja. Emirates ima planirane letove za Dubai 2. srpnja, a dan poslije i Iberia u Madrid i Air Transat u Toronto. Nizozemski KLM motore pali 4. srpnja, najkasnije od svih.Što se pak Aeroflota tiče, jedino što se zna jest da se ništa ne zna. Kako epidemija virusa u Rusiji još uvijek nije dosegnula vrhunac, upitan je početak letenja te ruske aviokompanije, a šuška se da bi se s e-vizama za Rusiju (koje će moći ishoditi državljani 53 zemlje, pa i hrvatski) – krenulo tri mjeseca ranije od planiranog, točnije, od 1. rujna, ove godine, što bi bila odlična vijest za sve jer svi znaju da je Ruska Federacija onemoćala zbog nedostatka kineskih turista, pojave koronavirusa i velikog pada cijene nafte.
Ja tebi - ti meni
Zanimljivo je da spomenutu vizu ne bi mogli ishoditi državljani Velike Britanije, SAD-a i Kanade, navodno zbog reciprociteta. Ruskim je državljanima teško dobiti turističke vize za spomenute države, a ruska je diplomacija poznata po onoj staroj: Ja tebi - ti meni. Kako piše The Moscow Times, te će online vize vrijediti 16 dana uz cijenu od 50 dolara, što mi se čini razumnom cifrom. Uvijek spominjem odlični ruski izum FAN ID-a, koji je bezgrešno funkcionirao tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu 2018., a vjerojatno se svojih ruskih dana dobro sjećaju naši brojni navijači.I na kraju, skrušeno priznajem, uhu je ugodno čuti zvuk zrakoplova ili vlaka, pa sam i ja veseliji nego inače. Znate već, ti zvukovi podsjećaju na brojne uspomene iz dalekih zemalja, razglednice koje nikada ne blijede, zgode i nezgode na putu i ostale nezaboravne trenutke. Ma svi ih imamo u svojim srcima, zato se iskreno zajedno razveselimo kada se svi vozni redovi opet "puste s lanca" i kada čujemo taj zarazni zvuk putovanja! I vidimo bijele tragove zrakoplova na plavom nebu.