Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Došlo doba da se aerodrom Osijek proba
Datum objave: 23. listopada, 2019.

Nervozna je mater sve pokušavala kako bi umirila svoje plačljivo čedo na letu OU627 iz Splita u Osijek. Ni tanka bojanka koju su prije polijetanja donijele živahne stjuardese odjevene u nacionalne boje nije pomogla, a dijete je od samog uzlijetanja plakalo i plakalo... Putnici su se komešali, mnogi nesvjesno smješkali glumeći smirenost pri prvoj turbulenciji i grčevito stiskajući plastičnu čašu obične voda koja se valjda kao vrhunac gostoprimstva na domaćim letovima Croatia Airlinesa besplatno dijeli svim zainteresiranima.


Zapravo, kad bolje razmislim, u početku ih je većina hipnotizirano buljila u nezaboravnu boju Jadrana u akvarelu s rujanskim suncem. Dok smo tako plačljivo i uplakano napuštali naš morski biser, osjećao sam neizmjernu radost, jer ću već za pola sata biti u Slavoniji. Sjedio sam u posljednjem redu zrakoplova i nezainteresirano listao ruske novine s velikom slikom ozbiljnog ruskog predsjednika Putina na naslovnici, još nepročitane od jučerašnjeg leta iz Moskve. Ispred mene su sjedile dvije uglađene dame, bečka škola, učinilo mi se prosvjetarke koje su dobrim dijelom leta ljubazno ogovarale svoje radne kolegice i kolege iznoseći prljavo rublje i ostale pikanterije koje ni pas s maslom ne bi pojeo, a i svatko bi, tko ih čuje, lagano mogao završiti na psihološkom savjetovanju. Srce mi je kucalo jače, trudio sam se ne slušati njihov pretihi razgovor koji se čuo i do pilota, a sve mi je ukazivalo na to da sam kod kuće. A kako smo se i zračno približavali Osijeku i niže nego sam naviknuo nadlijetati pitome bosanske šume i gore, učinilo mi se da se dječji plač stišava, a otračano odlazi tamo gdje i treba biti.
Nevjerojatno, ali u dobro popunjenom zrakoplovu je zavladala potpuna tišina. Više nitko nije pričao, ili su ljudi drijemali, ili su listali tanki katalog gore spomenutog avioprijevoznika koji je za velik novac na tom letu prodavao proizvode s cijenama u eurima koji se inače u svakoj slavonskoj trgovini mogu kupiti za mali novac - Bajaderu, čips i ostale grickalice, pa nismo mi Slavonci veslo sisali. Istina je, iako to možda strašno zvuči, da mnogi putnici ne vole dječji plač tijekom leta, posebice oni koji do svojeg odredišta moraju promijeniti još nekoliko zrakoplova i koji love svaku minutu tišine kako bi bar malo odspavali. Istina je i da je japanska aviokompanija Japan Airways pronašla rješenje za takve putnike koji će sada prilikom rezervacije sjedišta vidjeti ona koja su označena za djecu mlađu od dvije godine. Odmah je ta vijest izazvala sablazan na društvenim mrežama, pa su mnogi komentirali da bi avioprijevoznici trebali označavati i sjedala za ljude koji glasno jedu, kojima smrde čarape kada se raskomote na duljim letovima, ili se možda nježno spuste u krila drugih putnika kada utonu u carstvo snova! Još se nije rodio, tko bi cijelom svijetu ugodio.
Naš zrakoplov je bio mali, udoban i zvao se prigodno - Slavonija! Priznati moram, davno nisam letio na domaćim letovima, a ovom sam relacijom zabrazdio prvi put. I bio sam ponosan na sve putnike koji su iz Splita u Osijek letjeli tog toplog rujna, jer smatram da Osijek jednostavno mora imati pravu zračnu luku koja treba vrvjeti putnicima, pa ako hoćete i dječjim plačem, cikom i grajom, a ne umjetnu u kojoj će šalteri samo skupljati prašinu, a zečevi se igrati mame i tate na uzletno-sletnoj stazi!? Vjerujte, nema ljepšeg osjećaja od dolaska kući iz dalekih krajeva – zrakoplovom. Hendikepirani smo jer nam od Slavonije do Zagreba ili Budimpešte treba nekoliko sati strepnje, a kada se vraćamo svojim najmilijima, mnogo je to. Zato i sada apeliram da letite s osječke zračne luke (let do Zagreba košta dvjestotinjak kuna), iako se destinacije mogu na prste izbrojiti. Nemojmo nikoga kuditi i prozivati nego djelujmo. Neka Grad Osijek i Osječko-baranjska županija pod svaku cijenu pomognu da se druge niskobudžetne kompanije dovedu u Osijek. Pečuška zračna luka nekada je bila u funkciji, a sada zjapi prazna! Osijek nipošto ne smije dočekati takvu sudbinu. Vratite nam u Slavoniju Wizzair, žamor na aerodromu, ciku i graju! Ljetni red letenja Zračne luke Osijek vrijedi do ove subote (26.11.), a zimski je na snazi do 28. 3. 2020. Na veliku žalost iz za plač, on ne donosi letove ni prema Koelnu ni prema Stuttgartu, nego samo domaće letove Trade Aira. Kao i uvijek, aerodrom čeka putnike. Zato ljudi, došlo je doba da se osječki aerodrom proba!