Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Stižu besplatne e-vize za Veneciju Sjevera!
Datum objave: 18. rujna, 2019.

Vize su mnogima trn u oku, a one ruske - balvan! Ne da se ljudima fotografirati, ispunjavati anketu pa putovati do konzulata jednom te nakon određenog vremena i drugi put. Troškovi su to koji katkad znaju biti velika stavka, često i presudna.

Veliko je iznenađenje na viznom nebu prije nekoliko dana napravila Ruska Federacija. Od 1. listopada zainteresirani će turisti moći posjetiti legendarni Sankt-Peterburg samo s e-vizom, koja će se, zamislite, moći dobiti besplatno i na rok od osam dana?! Ako se mene pita, prava je to ponuda za sve one kojima je nedosanjani san otputovati u Rusiju, a još kad pročitate kako vaše putovanje može izgledati jeftino i kako vam je pala žlica u med, od šoka ćete morati popiti votkicu. Bez sumnje, bivši Lenjingrad na Nevi, sa svim svojim muzejima, parkovima i galerijama - prava ruska turistička meka, mnogima je i ljepši od Moskve.
53 države
U čemu je zapravo "caka", jer kada je Rusija u pitanju, uvijek postoji ono nešto napisano sitnim slovima. U početku se treba popuniti anketa na internetskoj stranici konzularnog odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova i priložiti dostojanstvena fotografija, što ozbiljnija, ali manje ozbiljna nego kada ishodite američku vizu. To se može napraviti najkasnije četiri dana prije planiranog ulaska u Rusiju, a najranije – 20 dana. A sada slijedi važan dio – viza vrijedi samo za boravak u Sankt-Peterburgu i regiji, a svrha putovanja može biti turizam ili posao. Jednostavnije rečeno, to znači da s tom vizom ne možete odsjesti u moskovskom hotelu, nego za odlazak u Moskvu trebate uobičajenu vizu, koja i nije baš tako jeftina. Prema informacijama sa stranica Ruskog viznog centra u Zagrebu, turistička viza za Rusiju stoji od 35 do 70 eura, ovisno je li postupak običan ili žuran, a na to se dodaje 200 kuna pristojbe za uslugu te 115 kuna za uslugu hitne obrade zahtjeva, ukupno stotinjak eura. E sada, ako u Rusiju uđete preko Petrograda (staro ime za Sankt-Peterburg), teorijski na dan možete skočiti do Moskve, brzim vlakom Sapsan ili zrakoplovom, jedino što nećete moći odsjesti u hotelu, a ako u Moskvi imate prijatelje, onda su baš sve opcije otvorene!Početkom srpnja, slična je akcija besplatnih e-viza započeta u ruskoj Kalinjingradskoj oblasti, ali i u Vladivostoku i u zračnim lukama diljem ruskog dalekog istoka. Ne mogu se državljani svih država svijeta koristiti tom pogodnošću pa su trenutno na popisu 53 države. Osim hrvatskih državljana besplatno će u Piter (tako Rusi od milja zovu Sankt-Peterburg, nap. aut.) moći i državljani Slovenije i Sjeverne Makedonije, Srbije (inače im za Rusiju nije potrebna viza, pa mi nije jasno zašto su na popisu?!), Sjeverne Koreje, Meksika, Turske… Državljanima BiH i Crne Gore vize ionako nisu potrebne. Zanimljivo, na popisu nema Velike Britanije, s kojom Ruska Federacija baš i nema najbolje odnose.Prije ishođenja vize potrebno je kupiti zrakoplovnu kartu za Sankt-Peterburg, ako se na put odlučujete tim prijevoznim sredstvom. Ako ste iz Slavonije, najjeftinija je opcija ta lijepa Budimpešta i Wizzair, koji katkad košta samo tristotinjak kuna za oba smjera. Najbolje je učlaniti se u Wizzair Club i svakodnevno motriti cijene karata ili očekivati njihove česte akcije, kada unutar 24 sata karte nude 30 posto jeftinije! Druga je opcija Croatia Airlines i njihov izravni let iz Zagreba. Ako se požurite, do petka (20. rujna) imaju 30 posto jeftinije karte pa vas let u nekom razdoblju od 1. studenoga može izići nešto više od 1.000 kuna.
Jeftine kombinacije
Što se pak tiče smještaja u Peterburgu, doista možete naći razne kombinacije, od 100 kuna za noć u skromnom ali normalnom hotelčiću sve do nekoliko tisuća kuna ako volite luksuzna mjesta poput Kempinski hotela Moika ili Radisson Royal hotela. Kada sve zbrojite, putovanje u taj prekrasni sjeverni ruski grad može vas stajati 200 eura, ako vam padne grah pri kupnji Wizzair karte. Puno prije Rusije besplatne je vize ponudila i susjedna Bjelorusija, ali samo ako vaš zrakoplov slijeće u glavni grad Minsk. Bjelorusija je izuzetno zatvorena država pa je taj potez začudio mnoge putnike i turiste, a još više dozvola boravka od čak 30 dana.Kocka je bačena, sada je sve na vama. Rusija je lijepa u svako godišnje doba, a malo hladnoće neće vam štetiti. Možda baš u Veneciji Sjevera pronađete svoj mir, izaberete jedan od tristo muzeja, kušate domaće specijalitete, ribu korušku i votku koja i bez Red Bulla ne samo što daje krila nego i puno više. Zajamčeno!