Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Daleko je bablje ljeto, živio kolovoz!
Datum objave: 31. srpnja, 2019.

Daleko je bablje ljeto! Cijeli je kolovoz ostao za uživanje, plaže, jezera, toplice, roštilj i vino. Ako se možda spremate na putovanje života ili kratke skokove u obližnje glavne gradove poput Beča, Bratislave, Budimpešte ili Sarajeva, dobro proučite itinerer i uvjete rezervacije putovanja.

Od viška savjeta glava na boli pa ću danas podsjetiti na što sve trebate obratiti pozornost i što u slučaju da vas na putu zadese neke nevolje ili, ne daj Bože, da vam pukne guma, a ne rukujete alatom. Za početak, kupite putno osiguranje, a ako putujete automobilom – ne bi bilo loše kupiti i neku autoasistenciju ili se učlaniti u HAK. Ako odlazite u neku daleku zemlju, provjerite je li vam potrebno cijepljenje ili viza.
Sitna slova
Kada ste rezervirali let ili smještaj, pristali ste na određene uvjete pokatkad napisane sitnim slovima. A što su slova sitnija – to je tematika važnija. Provjerite s aviokompanijom koliko zapravo prtljage smijete nositi kako se u zračnoj luci ne biste šokirali. Dobro izmjerite dimenzije kofera i kilažu jer niskobudžetne kompanije baš na prekoračenjima najviše zarađuju. Kompanije poput KLM-a ili Croatia Airlinesa možda će vam i oprostiti kilogram više, ali Wizzair teško. Djelatnice spomenute kompanije se u Budimpešti obrušavaju na putnike i poput ptica grabljivica škicaju veličinu prtljage kako bi nekoga oglobile. Ako vas ne svrbi pedesetak eura, držite se pravila ili unaprijed kupite više prtljage!Problemi se mogu pojaviti i prilikom smještaja rezerviranog preko booking.coma ili sličnih internetskih agencija. Naime, mnogi privatni iznajmljivači goste pokušavaju preveslati na razne načine prisiljavajući ih da plate dodatne iznose za čišćenje apartmana ili možda korištenje klime. Nipošto ne pristajte na nešto što ne piše u uvjetima koje ste prihvatili. U slučaju bilo kakvih dodatnih problema, uvijek kontaktirajte booking.com ili agenciju, a oni će sigurno znati kako pomoći. Meni su nekoliko puta dopustili prelazak u drugi hotel i odobrili povrat novca za razliku u cijeni, a što smatram izuzetno korektnim. Ako letite iz Zagreba, Sarajeva, Ljubljane, Beograda ili Budimpešte, unaprijed provjerite transport do zračne luke. To je posebice važno ako imate jutarnji let, a potrudite se na registraciju putnika doći i prije napisanog. Uvijek računajte na to da su mogući neki zastoji na granici, problemi s informatičkim sustavima ili jednostavno povećan promet.Još uvijek nemamo blagodati Schengena pa moramo čekati na pustim granicama prilikom izlaska iz domovine prema Mađarskoj i Sloveniji. Provjerite i svoju putovnicu ili osobnu iskaznicu jer neke zemlje pri ulasku zahtijevaju da one budu valjane bar tri mjeseca prije isteka.
Provjerite i kartice
Provjerite i svoje kreditne kartice, nazovite banku i raspitajte se da slučajno nisu blokirane za neke zemlje u koje putujete pa ih zamolite da ih odblokiraju. To se zna dogoditi ako je riječ o dalekim državama poput Tajlanda, Kambodže, Argentine… Ako trošite neke lijekove, na putovanje ponesite dobru zalihu jer sigurno je sigurno, a svakako ne zaboravite na tablete protiv glavobolje ili za snižavanje temperature. U nekim je državama teško doći do antibiotika pa savjetujem da za svaki slučaj ponesete i azitromicin, zlu ne trebalo! Spakirajte i nešto hrane, ne baš cijelu šunku ili kulenovu seku već neke grickalice jer nikada ne znate gdje na aerodromu može zapeti i u koje doba dana ili noći možete ostati gladni i žedni. Tekućinu iznad 100 ml ne smijete unositi, ali smijete praznu plastičnu bocu koju jednostavno napunite na aerodromu. Što se pak vašeg autora tiče, do daljnjega je na Baliju. Tu je pronašao svoj ljetni mir bez loših vijesti, crne kronike, požara te prirodnih i ljudskih katastrofa. Kolovoz valja iskoristiti do kraja i prije babljeg ljeta! Samo jednom se živi, a mnogi će to shvatiti prekasno ili nikada. Nadam se da to nećete biti vi. Zapravo, znam da nećete!