Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Shopping u susjedstvu je ugodan i koristan
Datum objave: 28. ožujka, 2019.

Vikend se bliži, a razuzdano nas proljeće zove na nova putovanja. Ne moraju to biti daleke destinacije, a uvijek možemo spojiti ugodno s korisnim, pa, uz uobičajeni shopping u susjednim državama, ponešto i naučiti, razgledati i kušati.

Pa ne moramo se odmah nakon napunjenog prtljažnika vratiti svojem domu, bosanska vruća janjetina ili ćevapčići s lukom teško koga mogu ostaviti ravnodušnima. A tek vino iz mađarskog Villanya, masne langošice sa zdravim kineskim češnjakom... Nekako, ovdje u Slavoniji, kao da se svijet vrti oko nas (internacionalizirani smo) i sve je poprilično blizu pa i ne trebamo puno razmišljati. Dovoljna je osobna iskaznica, nešto malo novca i goriva u spremniku, važeća vozačka dozvola i vozi Miško! Baš tako, dobro provjerite vozačke ako ste mislili da vrijede doživotno i trajno poput osobnih iskaznica za umirovljenike. A možemo i u prirodu, pješačenje i planinarenje može donijeti samo korist, više zdravlja i zadovoljstva. Najgora moguća opcija je ljenčarenje na kauču, ali mi nismo takva kolumna u kojoj propagiramo nezdrave navike!?
Ljetna sezona
Dok će neki puniti prtljažnike i skoknuti do Bosne i Hercegovine, Srbije ili Mađarske, drugi još uvijek mogu iz Osijeka odletjeti do Basela ili s obližnjih zračnih luka u druge destinacije. Ili se možda istim prijevoznikom malo skoknuti do domovine iz Njemačke, Francuske ili Švicarske i podsjetiti se kako miriši svinjska mast s paprikom, kulen i Osječko pivo. Wizzairovcima se više od 15. lipnja nakon dvije godine dobre popunjenosti zrakoplova – ne leti iz Osijeka. Tako je bilo i Ryanairom, koji je nekoliko godina prije naprasno prekinuo slavonsku zračnu vezu s Londonom. Sada bih se trebao pitati u čemu je problem jer bi bilo logično da naš aerodrom nakon modernizacije i ulaganja ima sve više letova, a ne sve manje, ali neću! Možda se ipak pojavi neki avioprijevoznik koji će slavonsku metropolu povezati s drugim gradovima Europe kada već Croatia Airlinesu nije toliko stalo. Ipak, nismo mi na Jadranu da smo prioritet, nego samo skupljamo mrvice, a da nema svjetski poznatog Trade Aira, osječki aerodrom bi se u zimskim mjesecima mogao komotno zatvoriti! Za nekoliko dana (od 31.3.) započinje ljetna sezona u Zračnoj luci Osijek, a s njom i tradicionalni tjedni OU let za Dubrovnik te oni Eurowingsovi prema Stuttgartu i Kölnu. Ima povoljnih karata pa ako još uvijek niste vidjeli Basel, preporučujem da to učinite dok se linija ne ukine jer se u tom gradu ima štošta toga vidjeti. Oni koji žele letjeti malo dalje, imaju čak tri odlične opcije: Zagreb, Budimpešta i Beograd. Sarajevo ne spominjem jer u praksi nisam vidio neke povoljne letove iz toga grada. Najpovoljniji letovi su ipak iz Budimpešte. Nevjerojatno je kako su Mađari od prilično neuglednog aerodroma napravili pravo čudo. Upravo iz Budimpešte vrte se odlične cijene prema gradovima regije (Skoplje, Podgorica, Priština…), ali i prema sunčanim destinacijama, poput Izraela, Jordana, dalekog Azerbajdžana…
Karte za nekoliko eura
Nevjerojatno, ali istinito, u čestim akcijama iz Mađe - cijena aviokarte može biti i nekoliko eura - samo treba pratiti objave najpoznatijih niskotarifnih kompanija. Jest da nakon takvih letova zbog skučenog kaveznog prostora katkad izađete zgrbljeni ili s bolom u koljenima, ali ‘‘koliko para, toliko muzike!‘‘. Nema toga što naš čovjek ne može pretrpjeti, pa je dvosatni let u odnosu prema drugim problemima – prava sitnica. Dobra je vijest i što iz Osijeka do glavnog mađarskog grada prometuje Flixbus, pa je veselje još veće.Cipar je bio moja destinacija tjedna, letio sam Aeroflotom, ruskom kompanijom koja se nalazi u samom vrhu prema uslužnosti, sigurnosti i kvaliteti. Ipak, malo im više osmijeha na letu ne bi škodilo. Godila mi je promjena klime i pusti otok, a što je ljeti kad turisti nahrupe - nemoguća misija. Zato sam izabrao nekoliko proljetnih dana i također, baš kao svi Slavonci, obavio shopping maslinova ulja, vrhunskog sira i nekoliko boca isto tako ukusnog vina. Grčka je kuhinja ukusna i zdrava, a mirisni morski zrak liječi sve rane. Uvijek se divim otočanima koji sve životne rutine obavljaju smireno i bez ikakvog stresa. Za sve imaju vremena, a i vrijeme ima vremena za njih! I nitko se ne živcira - pravi, pravcati raj.Zato bi ovih dana svi trebali osjetiti proljeće i zapjevati koju zaraznu pjesmu. Pokrenimo se, zimski san je prošao, čak su se i medvjedi u Sibiru probudili, a i naši mrki će uskoro. Obrišite prašinu s ruksaka i kofera te put pod noge i pinklec na rame!