Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Na pogreškama se uči, a vi svoje preskočite
Datum objave: 30. siječnja, 2019.

Savjeta nikad dosta. Vješto nas u Hrvatskoj bombardiraju zanimljivim idejama o svemu i svačemu, od jednostavnog mršavljenja, pa do još jednostavnijeg prestanka pušenja uz neizostavno plaćene reklame u koje je lako povjerovati. Osim što se u Hrvatskoj kao u rijetko kojoj državi u udarnom terminu na televiziji reklamiraju sniženja krastavaca i toaletnog papira kao esencijalnih proizvoda – pozitivnih savjeta sve je manje, baš kao i dobrih reklama. To je dokaz „visokog“ životnog standarda na kojem nam vjerojatno zavidi i konkurentna Švicarska!


I ja ću danas savjetovati, ali na temelju mnogogodišnjeg putničkog iskustva, a kako biste dobro iskoristili moje savjete i postali još bolji putnik – dovoljno je izvaliti se u fotelju i opustiti. Neće biti naporno, ta valjda vas do sada nisam razočarao svojim izborom tema i dilema koje su katkad znale odjeknuti i u susjednim regijama! Svako putovanje počinje prvim korakom. Kupnja karte i sam odlazak od kuće već je putovanje! Ali prije toga, tjedan ili dva, napišite popis osnovnih stvari koje nipošto ne smijete zaboraviti. Na sve što pomislite, odmah zapišite - inače je velika vjerojatnost da se ta stvar neće pronaći u vašoj prtljazi, a trebat će vam. Sve se to može odnositi na lijekove, neki vodič, dar, ili slično.

Čuvajte strpljenje

Mi, koji smo često na aerodromima i na ostalim svjetskim raskrižjima, dobro znamo da uzalud ne treba gubiti nerve. Štogod vam se dogodi na putu ostanite pribrani i čuvajte strpljenje. Ako je to prometna nezgoda, tjelesna povreda, ili propušteni let i izgubljena putovnica, ne paničarite, jer samo otežavate situaciju. Odmah pokušajte riješiti problem, pozovite policiju, hitnu, prijatelje, konzulat… Nema problema koji se ne može riješiti, iako nas naš slavonski temperament tjera da slatko opsujemo. Pa sad, ako treba, i opsujte ako će vam biti lakše, al‘ jednom i ako je psovka namijenjena nekom konkretnom, nadajte se da nije Slaven, jer su sve slavenske psovke iz istog plemena podno Karpata izuzetno razumljive.
Prije puta svakako bi trebalo naučiti i poneku riječ, bar „hvala, molim vas, i oprostite“ na lokalnom jeziku države u koju se putuje. Doduše, kod nas te riječi i mnogi naši zemljaci ne koriste. Ako volite vino poput mene, ili možda pivo, poput nekih drugih novinara – naučite i te riječi. Ta nema profesije koja ne voli popiti čašicu alkohola, osim možda nekih bezgrešnih zanimanja u kojima poneki patetično vjeruju da Djed Mraz još uvijek postoji i da je zemlja ravna ploča, ali iz takvog miljea uglavnom i ne putuju, jer im smjene ne dopuštaju. U muslimanskim je zemljama alkohol izuzetno skup, ili ga uopće nema, a na Zanzibaru sam sreo bračni par iz Luksemburga koji su sa sobom na ljetovanje ponijeli nekoliko boca za ne daj Bože, i kako ne bi pili opskurni tanzanijski bućkuriš. Kada ste se oboružali strpljenjem i s nekoliko dobro naučenih riječi, naoružajte se i tehnikom. Na put ne krećite bez SD kartica i bez bar jedne ili dvije dodatne baterije ili punjača. Trebat će vam ti rekviziti, jer su u nekim državama česti prekidi isporuke električne energije (Azija, Afrika), a kupite i univerzalni punjač kako ne biste mislili na tip električnih utičnica koje nisu iste svugdje u svijetu, baš kao ni napon.
Sve fotokopirati!

Na put ne krećite bez fotokopija važnih isprava, osobne, putovnice i zrakoplovne karte. Uvijek je bolje sve to imati na papiru, jer vam i mobitel mogu ukrasti… Također, nije loše sve to skenirati i poslati na svoj mejl kojemu kasnije možete pristupiti ako se dogodi nešto najgore. Ništa lakše. Tako ćete ubrzati proceduru u slučaju nestanka putovnice i lakše ishoditi putni list kojeg izdaju konzulati. Iako putnicima uvijek nedostaje prostora u njihovim koferima, dodatno spakirajte još jedan par čarapa i donje rublje, jer nikada ne znate gdje možete „zaglaviti“. Kada zrakoplovne kompanije otkažu let ili ga premjeste za sutra, putnike besplatno smjeste u obližnje hotele. Dodatno čisto rublje i čarape mnogo će značiti. Kao papiga ponavljam da bez putnog osiguranja ne treba kretati na put, ali obavezno kupite osiguranje koje u paketu ima i odštetu u slučaju kašnjenja prtljage. Osobno, nikada ne bih kupio osiguranje i bez toga detalja, pa budite oprezni kad vam osiguravatelji nude brda i doline. I za kraj, u ručnu prtljagu uvijek spremite sve ono bez čega na putovanjima ne možete, uključujući kupaće, ako letite na more, lijekove, dokumente…

Na pogreškama se uči. Ja sam svoje naučio, a vi ih preskočite i već na sljedeće svjetsko putovanje otputujte kao pravi profesionalac! Jer svijet je poput knjige, a oni koji ne putuju – pročitali su samo jednu stranicu. A to jamačno niste vi!