Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Svatko ima svoje pjesme i svoje snove
Datum objave: 12. prosinca, 2018.

Interkontinentalni let ne mogu zamisliti bez zabave za putnike! Putovati 13 sati u Aziju ili puno više u Australiju bez nekih dobrih filmova, serija, igara ili omiljene glazbe izuzetno je teško.

Pokatkad mi je jednako tako teško putovati i četiri sata ako nisam ponio prijenosno računalo jer većina aviokompanija našeg okruženja u svojoj floti nema zrakoplove opremljene IFE sustavom (in-flight entertainment system). Taj sustav može biti grupni ili individualni, baš kao i neke druge ne baš slične stvari. U novije doba individualni je češći, a poglavito se to odnosi na avione renomiranih kompanija koji na naslonjačima sjedišta imaju vrhunske velike LCD zaslone (u poslovnom razredu još veće) i popratno nude stotine vrhunskih filmova i pregršt ostale zabave. Grupni se nudi na kratkim i srednjedugim letovima na starijim avionima, a monitori su smješteni u pregradama iznad sjedišta na svakih nekoliko redova.
Zabava za putnike
Ako npr. putujete daleko, na sjedištu će vas dočekati slušalice, pa uz zakusku i vino možete pogledati neku komediju, a zatim lagano utonuti u san te se potpuniji i odmorniji - probuditi na odredištu. Sva zabava za putnike ovisi o dužini puta, tipu aviona i zrakoplovne kompanije. Naravno da WizzAir ili neka druga niskotarifna kompanija nemaju tako skupo opremljene avione, pa se sva zabava svodi na njihov časopis i duty free katalog sa zanimljivim cijenama. Širok izbor, nema što! Usporedbe radi, baš kao i u kabini Croatia Airlinesa, samo što mislim da je inflight časopis hrvatske nacionalne aviokompanije nezanimljiviji i svodi se uglavnom na marketing i suhoparne reportaže bez dojmova uz nabrajanje pukih činjenica iz promidžbenih kataloga Lijepe Naše. Jednostavnije, prije kratkih letova – posjetite kiosk i kupite ljubavni roman ili više intelektualnije časopise poput Moja sudbina, istina, tajna ili kako se već zovu. Možda dobro dođu uz čips i vino, posebice ako ste romantična duša s proširenim osjećajem za druge. U avionu je zgodno čitati i vjerske publikacije i tiskovine, posebice na visinama iznad deset kilometara na kojima štivo samo klizi.Svakako moram spomenuti Turkish Airlines koji i na nekim svojim letovima iz Zagreba prema Istanbulu nudi IFE, iako let ne traje baš toliko dugo. Za pristup zabavnom sadržaju Aeroflota ili Air Serbia pokatkad će biti potrebna aplikacija za mobitel koja se mora instalirati prije leta!? Odličnu ponudu filmova svih žanrova (od Hollywooda pa sve do indijske Bollywood produkcije) na dužim letovima uz spomenuti Turkish imaju KLM, Emirates i Qatar Airways. Filmovi su uglavnom s engleskim podnaslovima ili bar na svim većim jezicima. Nađe se tu i dobrih starih albuma Tine Turner, grupe ABBA ili klasične muzike.
Tražite svoja prava
Netko za vrijeme leta ipak više voli igrati igrice, grickati kikiriki, ljubiti se, odgovarati na kviz pitanja, a oni nervozniji pratiti putanju leta i koliko je još milja ostalo do cilja. Ako je na vašem letu dostupan IFE sustav, mora besprijekorno raditi. Često se dogodi da ipak nešto ne funkcionira, pa stjuardesu ili stjuarda možete zamoliti da vas premjeste nekamo drugdje ili da možda zamijene slušalice koje su obično "žnj" kvalitete, pa se zvuk prekida. Tko pita, ne skita, pa se okuražite i tražite svoja prava! Možete im se mejlom žaliti i naknadno pa će vam kao kompenzaciju za tehnički nedostatak na letu poslati voucher za popust ili dodati milje na vaš račun ako ste njihov česti putnik. Kako biste izbjegli Tantalove muke – ponesite svoj laptop, tablet ili pametni mobitel većeg ekrana, pa nećete ovisiti o nekom drugom. Naravno, psihički se pripremite da će vas stjuardese prije polijetanja i slijetanja upozoriti da isključite uređaje ili ih bar prebacite u inflight mode, tj. profil bez mreže. Ne uzrujavajte se, to je njihov posao, a i ponekad putniku iza kojeg je desetak sati leta dobro dođe da ga malo iz sna trgne ljupko nasmiješeno lice.Osim svega navedenoga, putnici mogu slušati i radiokanale koje mogu birati preko tipki u naslonima sjedišta odmah uz utičnice za slušalice. Ako putujete s djetetom, osim crtića i dječjih obrazovnih serija, aviokompanije djeci poklanjaju bojanke s priborom i druge poklončiće, ali ih znaju i provesti pilotskom kabinom!I na koncu konaca, mnogim putnicima za vrijeme leta nije potrebna zabava. Negdje duboko u sebi - svatko ima svoje pjesme i svoje snove.