Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Langošice, noćno kupanje i vunene rukavice
Datum objave: 5. prosinca, 2018.

Slatki miris dobrog Božića već se osjeti u zraku. Oni koji su do sada spavali, mogli bi se probuditi, trgnuti i razmisliti o najljepšem dobu godine. Zakoračili smo u taj prosinac i krajnje je vrijeme da od šarolike ponude brojnih turističkih agencija izaberete kamo ćete za došašće – ili kako se to sada moderno po latinski kaže – advent.


A izbor je doista velik, od Zagreba, Beča, Praga, Salzburga, Graza pa do obližnje Budimpešte. Kako bih omastio brk u masnim langošicama i zaljutio nepce pravom csipős paprikom u još ljućim kobajama – opet sam pucao na sigurno i uputio se u glavni mađarski grad. Iako mađarski ne divanim, to mi nije predstavljalo nikakav problem. Ono što vječne putnike razlikuje od običnih ljudi je da oni nikad ne miruju. Nikada ne treba stati, vječno treba putovati, planirati, maštati…

Gradski prijevoz

Slučajno ili ne, a i vjerovali ili ne, novi vozni red Hrvatskih željeznica koji stupa na snagu za nekoliko dana - opet uvodi prometovanje četiri dnevna vlaka od Belog Manastira do Pečuha, tj. od Osijeka do Budimpešte. Za sada će se presjedati dva puta, ali bolje išta nego ništa. Posebice ako se uzme u obzir da će povratna karta koštati nešto manje od dvjestotinjak kuna (uzimajući u obzir popust od 70 posto). Eto još jedne prilike za jeftini odlazak u Peštu, a podsjećam samo da Osijek i taj grad već spaja autobusna kompanija FlixBus. Ništa ne kažem, zna se da je vlak vlak, a autobus autobus – pa tko voli, nek‘ izvoli.
Sad kad smo riješili prometnu povezanost, kako se snaći u Budimpešti, a ako na put krećete u svom aranžmanu u cijelosti iskorištavajući svoju kreativnost. Izuzetno jednostavno, gradski prijevoz autobusima, trolejbusima i metroom izuzetno je efikasan, ali i jeftin. Svima savjetujem kupnju jednodnevne karte koja košta 1650 forinti (tridesetak kuna) i vrijedi točno 24 sata ili možda one trodnevne ako u tom gradu ostajete malo više po cijeni od 4150 forinti (stotinjak kuna). Turistima i putnicima je neisplativo kupiti običnu kartu po cijeni od 350 forinti pa se ne morate previše dvoumiti. Osim ako se odlučite švercati, ali "kondora" ima toliko da je bolje i ne pokušavati.
Eto, riješili smo i gradski prijevoz pa nam ostaju hoteli i hosteli. Nije baš toliko skupo jer se sobe u običnim hotelima mogu iznajmiti i za stotinjak kuna za noćenje. Hosteli su još jeftiniji, ako ste mlađi i još imate živaca na bacanje. Uvijek napominjem da birate hotele koji su bliže središtu grada, konkretnije Deak Ferenc trgu i ulici Vaci, najpoznatijoj po shoppingu. Prvo ćete opaziti golemi okićeni bor. A upravo je to mjesto koje tražimo. Tamo se smjestio Advent u Budimpešti, mnoštvo malih štandova na kojima se prodaju mađarski specijaliteti, ljute dimljene i pečene kobasice, langošice s bijelim lukom kojih se rado sjećamo iz Harkanya, božićni kolači te uvijek slasno kuhano vino s cimetom i klinčićima.
Paprene cijene

Ono što me je malo iznenadilo su paprene cijene, a u Mađarskoj je meso u principu jeftinije nego u Hrvatskoj. To ipak mogu pripisati Budimpešti kao turističkoj destinaciji. Tako se npr. pečene kobasice prodaju po cijeni od 2000 forinti (pedesetak kuna), a u mirisnom kuhanom vinu može se uživati i za deset kuna. Bezbroj je tu klupa, puno naroda sa svih kontinenata i odlična atmosfera. A vino grije pa grije... A kada isprobate neke od mesnih specijaliteta, nekoliko vas metara dijeli od slatkog raja. Tu se nalazi poznata slastičarnica Gerbeaud po kojoj su ime dobile žerbo kocke, fini kolači s orasima, pekmezom i čokoladom. Lokacija je elitna, a zato i cijene. Ako u harmonija okusa planirate uživati na toplom i u slastičarnici, jedan kolač košta pedeset kuna, a ako ga želite ponijeti, tada je cijena upola manja. A kada se dobro najedete i napijete, a ako je baš vikend, onda noć možete provesti na još jednom lijepom mjestu. Što kažete na noćno kupanje u drevnom Rudas termalnom kupalištu uz Dunav?
Svakog petka i subote noćno kupanje po cijeni od 5100 forinti (130 kuna) započinje u 22 sata i traje sve do 4 ujutro. Eto pravog načina kako provesti romantičnu noć punu slatke pare. Adventi su doista lijepi i velika je šteta ne otputovati na bar jedan i opustiti dušu i tijelo. I kupiti koju sitnicu, specijalitet, kolač i počastiti svoje prijatelje, ljubav i roditelje. Ako niste u mogućnosti putovati, probudite radost u srcu i prošećite se do osječkog Adventa…
Ipak je sada najljepše doba godine. I samo jedno vas molim, ne zaboravite vunene rukavice i šal. Zahvaljivat ćete mi poslije!