Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
O zdravlju i kokosovim orasima
Datum objave: 10. listopada, 2018.

O zdravlju nikada dovoljno, posebice ako se pripremate na veće putovanje i ako je prtljaga već spremna. Preporučujem da se dobro informirate o možebitnom cijepljenju, ali i posavjetujete sa svojim liječnikom kako bi sve prošlo u najboljem redu, posebno ako bolujete od nekih kroničnih bolesti. Ipak, na mnoge bolesti ili nesretne slučajeve – ne možemo samo tako utjecati, nego se jednostavno dogode. Ne trebam ni podsjećati da se to odnosi na razne iznenadne lomove prilikom pada s motocikla, uganuća, zubobolje… i ostalih sitnica.



Putno osiguranje

Upravo sam zbog te vražje zubobolje nedavno završio kod zubara u Italiji, ništa strašno, samo sam ostao kratak za stotinjak eura tešku intervenciju koja je trajala nekoliko minuta. S druge strane, osiguran sam putnim osiguranjem te mi je ta svota u procesu vraćanja na račun. Ukratko, ni na putovanju kao ni kod kuće - ne treba se kockati sa zdravljem, nego brzo reagirati i odmah se početi liječiti, ma koliko koštalo! Putno osiguranje svugdje u svijetu nije baš tako skupo, lako ga je ugovoriti te uglavnom obuhvaća zdravstveno, osiguranje prtljage, otkaz putovanja te osiguranje nezgode za nepredviđene događaje. Iako možda zvuči smiješno, ali u nekim državama više ljudi nastrada kada im kokosov orah padne na glavu nego od prometnih nezgoda. Budući da sitne i krupnije nezgode vrebaju, iako zvučim kao da prodajem osiguranje, preduhitrite ih na vrijeme. Dakle ovako!
Prije putovanja na određenu destinaciju, bacite se u istraživanje zdravstvenog sustava zemlje u koju idete. Naravno da vam to neće pasti na pamet ako ste srednjoškolac ili planirate feštati na nekom pustom otoku, ali neka padne na pamet vašim najbližima. Proučite ima li ta država javno zdravstvo i u kakvom je stanju, privatne klinike i bolnice. Lako je to pronaći na internetu i na raznim Lonely planet forumima. Ako već znate ime hotela, za svaki slučaj provjerite ima li u blizini ambulanta, bolnica ili hitna pomoć i zapišite adrese i telefonske brojeve. Sve je to sastavni dio planiranja putovanja, pa odmah provjerite kako do tih ustanova doći, imaju li Uber ili obični taksi ili drugu alternativu. U nekim ćete se državama umjesto u automobilu voziti na motociklu, biciklu i ostalim nestandardnim prijevoznim sredstvima, ali neću vam kvariti zadovoljstvo spoznaje.
Ako živite i putujete u EU, dobro provjerite koje vam pogodnosti daje Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO), koju mogu besplatno dobiti sve osigurane osobe preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Provjerite i ima li možda Hrvatska potpisane ugovore s odredišnom državom o zdravstvenom osiguranja, što je iznimno važno jer se neinformiranost uvijek skupo plaćala.
Zdravstvena zaštita

Ovo sigurno niste znali. Nakon našeg pristupanja Europskoj uniji, na snazi su ostali ugovori o socijalnom osiguranju s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Turskom. Nemojte zaboraviti, iako to gotovo nitko ne radi, da prije puta u te države možete u HZZO-u podnijeti prijavu boravka u inozemstvu na tiskanici T4, jer ćete samo tako moći koristi besplatnu zdravstvenu zaštitu. Obveza plaćanja postoji samo za troškove participacije ako postoje i za osigurane osobe države boravka, a ako ipak nešto platite, povrat također možete zatražiti na temelju pisanog zahtjeva, medicinske i računske dokumentacije prevedene na hrvatski jezik. Tu vam želim puno sreće jer znam kako HZZO s kiselim osmijehom nekome vraća novac, ali ne želim vas obeshrabriti. Jednostavno postoje institucije koje samo žele primati novac, a ne davati, ali vi to već jako dobro znate.
Ono što je posebno važno lokalni je kontakt koji može pomoći kada stvari pođu po zlu. Kad dođem u nepoznatu zemlju ili regiju, uvijek se s nekim sprijateljim, a što i vama savjetujem. Poznavati osobu koja zna lokalne običaje, jezik, kulturu, ali i institucije i procedure, pravo je bogatstvo. To može biti i vlasnik stana (ako ste smješteni u AirBnB-u), netko s recepcije i da ne nabrajam. Stvaranje novih prijateljstava pomaže i kod stresnih situacija, a prema uglednom časopisu Psychology Today (Psihologija danas), najbolji način da se sprijateljite s nekim je da pitate nekoga za pomoć. Čemu kvariti njihovu teoriju?
I da se vratimo kokosovim orasima. Ako putujete u afričke i tropske zemlje te na pusta otočja, doista zaobilazite gužve u prometu, opasnosti sa strane i visoke kokosove palme. Više se posvetite koktelima i novim prijateljstvima. Sigurnije je i zdravije.