Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Ako se spremate u Afriku, zaboravite na eure
Datum objave: 29. kolovoza, 2018.

Kad poželite drukčiji odmor, više egzotičniji – i kada ste možda obišli Tajland, Tursku, ili Šri Lanku, vrijeme je za Afriku. Nema ni jednog mjesta na planetu koje toliko odolijeva vremenu, godinama je sve isto, ljudi, životinje, gradovi. Da, Afrika se putniku tako lako uvuče pod kožu, pa joj se uvijek vraćamo. I dobra, stara i dinamična Severina opjevala ju je u svojoj eurovizijskoj pjesmi, ako vam to što znači, ili ne znači.


Nakon Južne Afrike i Etiopije, pronašao sam se na Zanzibaru, poznatom tanzanijskom otoku i ljetovalištu s magičnim plažama i zanimljivim ljudima. Uvijek tvrdim da Maroko, Egipat ili Tunis – nisu ona prava, stara Afrika, kakve se sjećamo iz udžbenika zemljopisa. Ako ju kao kontinent želite upoznati, najbolje je otputovati što južnije, gdje je možda tužnije, ali pustolovina neće nedostajati. U Afriku nije tako lako kao u Njemačku.

Viza

Većina država za hrvatske državljane traži vizu koja se u većini slučajeva može kupiti na granici i za maksimalno pedesetak američkih dolara. Prije svakog putovanja, pa i afričkog, treba napraviti precizan plan putovanja i odličnu organizaciju, a kako bi sve prošlo u najboljem redu. Nekada je plan teško napraviti, jer se na internetu ne mogu pronaći svi potrebni podaci, rute i cijene. Ne brinite, probleme ćete rješavati u hodu, ali nikada ne odbijajte šalicu čaja i bajoslovne zalaske sunca. Ne odbijajte ni društvo, većinom su to jednostavni ljudi koji nemaju mnogo novaca, ali imaju nevjerojatni šarm i osmijeh koji će poput zarazne bolesti ubrzo prijeći na vas. I godit će vam, kad vam kažem.
Mislio sam da će mi na Zanzibaru nakon dva tjedna biti dosadno, ali sam se grdno prevario. Ocean, plaže, voće, jastozi i lokalni gin Konyagi – postali su moji favoriti. Ako već dugo planirate u neku od afričkih država, nije loše obratiti pozornost na nekoliko stvari. Iako u većini turističkih odredišta (Madagaskar, Mauricijus, Zanzibar…) nema malarije, razmislite o prevenciji tabletama protiv malarije koje pokatkad izazivaju „simpatične“ halucinacije, pričaju mi neki turisti. Za ne daj Bože, cijepite se protiv žute groznice i hepatitisa, to je danas bar lako i jeftino.
Svaki putnik mora imati i koristiti zdrav razum. A ako u pomanjkanju zdravog razuma još nije kupio putno osiguranje koje bi tu bolnicu platilo, tada mu nema spasa. Na svojim putovanjima susrećem razne ljude s različitim temperamentima i katkad se pitam kako su uspjeli doputovati tako daleko!? A živi! Dobro pazite što i gdje jedete i pijete. Pijte iz boca, led izbjegavajte da vam se želudac ne bi uznemirio, ili jače zarazio nekom od mnogih strašnih bakterija.
Riža, voće...

Afrika je blizu. Već za tri tisuće kuna mogu se kupiti avionske karte iz Venecije ili Rima za Etiopiju, Keniju ili Tanzaniju. Luksuzni hoteli nisu jeftini, iako mi automatski mislimo da se radi o cijenama tipičnim za zemlje Trećeg svijeta iz Pokreta nesvrstanih. Obična soba u Etiopiji košta stotinjak dolara. Konobari u tom hotelu možda rade za istu takvu mjesečnu plaću, ili upola manju. Hrana je bazirana na riži, voću i povrću te na nešto manje mesa. U Zanzibaru, primjerice gdje živi većina muslimana, u trgovinama ne prodaju alkohol. Ali zato ga po paprenim cijenama prodaju u hotelima i restoranima. Ako ste ljubiteljica ili ljubitelj dobre kapljice i letite u sličnu zemlju, moj je savjet da u takve zemlje ponesete zalihu omiljenog pića kupljenu u duty free shopu usputne zračne luke. Ako se spremate u Afriku zaboravite na eure. Američki dolar tu je kralj. Iako će vas u vašoj banci možda čudno gledati, dolare usitnite u novčanice od jednog, dva, ili pet USD. Tako ćete lakše plaćati, a i nećete morati odmah trčati na bankomat. Ah da, bankomati. Obično ne rade, a kad padne kiša, ili kad ptica stane na telefonsku žicu – ugase se! Na njih se nemojte osloniti, ponesite dovoljno gotovine i pazite na nju. Bankomat u Africi neka ostane zadnja opcija, a za svaku transakciju, osim provizije vaše banke, dodatno će vam uzeti oko sedam dolara manipulativnih troškova. Toliko primjerice košta večera u osrednjem restoranu. Bez riže nema ničega, a kruh je u većini država raritet.
U prtljagu ugurajte i zaštitnu kremu s dobrim faktorom, jer ovdje sunce ne grije nego peče. Ako ste soloputnik, velika je vjerojatnost da ćete na plaži biti usamljeni. Nađite si društvo i probudite sokove života, putujte, istražujte, spavajte na pijesku.
Možda je baš Afrika vaša točka na „i“.