Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Završava li epoha zaključanih WC-a?
Datum objave: 22. kolovoza, 2018.
I baš kad čovjek pomisli da je vožnja autobusom prošlo svršeno vrijeme, dogodi se baš suprotno. Stotine fantastičnih ponuda autobusnih “krstarenja” Europom već nekoliko mjeseci omogućuju mladima i onima koji se tako osjećaju – putovanje za samo tri kovanice mrkog medvjeda, dakle za 15 kuna ili nešto više. To se posebice odnosi na putovanja iz Mađarske prema destinacijama u Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj. Za popuste nije dovoljno samo sjediti skrštenih ruku već se treba malo i potruditi. Baš kao što se o ponudama avionskih kompanija neće pričati na lokalnom radiju potrebno se pretplatiti na njihov newsletter. Tako nećete propustiti niti jedan dobar let, a u današnjem slučaju – autobusno putovanje.
Autobusi, iako sam o njima kratkoročno lamentirao, nisu moja velika ljubav. Trude se tako prijevoznici da na dva kata smjeste što više putnika pa vam u takvoj konzervi noga nerijetko završi I u prtljažniku, teoretski naravno, jer nakon osam sati vožnje, putnik ne zna kako bi se naredio I kako bi istu položio. Ali jeftino je, pa trpi. Autobusom i naši državljani na privremenom radu u Dojčlandu I Austriji – često dolaze u domovinu pa tako uštede koji euro pa možda kupe dodatnu obiteljsku kanticu Nutelle. Provjereno.
Jednom sam, ne ponovilo se, busom putovao od Požege do Rima. Impresije sigurno ne želiti čuti, al kad je čovjek mlad, svašta može pretrpjeti, baš poput papira. Putnici na linijama koje ću sada objasniti su uglavnom mladi ljudi, učenici, studenti i bekpekeri.
Iz glavnog mađarskog grada dalje prema Europi po povoljnoj cijeni voze autobusne kompanije Flixbus, Eurolines, DeinBus, RegioJet I mnoge druge. Karte se mogu kupiti putem interneta ili mobilnih aplikacija, a platiti kreditnim I debitnim karticama. Sve te tvrtke imaju moderne I klimatizirane autobuse, ali I domaćicu/domaćina putovanja koji vas na početku pustolovine ponudi I slatkišima. Imaju autobusi I WIFI I električne I USB utičnice za punjenje mobitela. Po povoljnim se cijenama u vozilima mogu kupiti I razne grickalice, čokolada, voda I sokovi. U Njemačkoj I pivo. Ono što će posebno oduševiti putnike sa slabijim bubrezima – toalet je otključan za vrijeme vožnje. Pretpostavljam da ste u svom životu puno puta doźivjeli da na dalekom putovanju ne radi zahod, a šofer baš I ne mari za putničke fiziološke potrebe jer mu se ne da čistiti. Konačno je došlo vrijeme da se I tome stalo na kraj. Za sada samo u razvijenijim državama jer mislim da u Hrvatskoj još uvijek traje doba zaključanih toaleta, ali dolaskom privatnih kompanija I ta se epoha polako mijenja.
Kada putujete autobusom, pokušajte se sprijateljiti s vozačem. Upravo vam on može sugerirati s koje strane autobusa sjesti jer je bolji pogled I obično puno zna o destinaciji u koju putujete. Svakako probudite radoznalog putnika u sebi, pročitajte tijekom vožnje neke informacije o regiji kroz koju prolazite I vrijeme će curiti I curiti. Akvareli pejsaža će se mijenjati, a vi ćete uživati u svojoj playlisti na mobitelu… I da skratim muke, najbolje cijene vlakova I autobusa možete doznati na popularnoj internetskiij stranici www.goeuro.com. Što se pak Hrvatske tiče, provjerite busradar.hr I getbybus.com. Već I sami znate da većina naših autobusa vozi prema razvijenom zapadu, ali ima I onih koji voze prema istoku, doduše, malo lošije kvalitete I ishabanih sjedišta.
Flixbus je I u Hrvatskoj izuzetno popularan. Trenutno nude povoljna putovanja od 39 kuna, voze prema 1700 odredišta u 27 zemalja. Reklamiraju se da devet od deset njihovih buseva stiže na vrijeme, a općepoznato je da je takva vožnjani ekološki prihvatljivija od putovanja vlakom ili zrakoplovom. Iz Zagreba voze za Beč, Rim…, a iz Osijeka, hvala Bogu – do uvijek tako blizu, a tako daleke Pešte (karta od 109 kuna). Eurolines iz glavnog slavonskog grada vozi do Njemačke I drugih usputnih destinacija. Kad sam već stao kod Osijeka, mislim da novi autobusni kolodvor lagano tone, vidim tamo neke slobodne poslovne prostore, ali se toplo nadam da to samo sanjam I da ta zanimljiva građecina ima lijepu budućnost I puno novih linijamprema cijelom svijetu! O kolodvorima diljem Slavonije danas neću, a svi jako dobro znate u kakvom su stanju. Na žalost!
I na kraju priče, ako imate nešto novca I slobodnog vremena, spakirajte ruksak I na nekoliko dana autobusom skočite u Krakov, Varšavu ili Prag. Preko booking.com stranice rezervirajte jeftini smještaj u centru grada (nipošto na periferiji jer plaćate manje, ali kad uračunate putne troškove I izgubljeno vrijeme, dođe vam na isto.)
Ne zaboravite da najljepši dani ljeta tek dolaze...