Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Sve je puno naših zastava, a nismo ni ružni
Datum objave: 4. srpnja, 2018.

Sad ili nikad! Prilika je to koja se ne propušta pa ako štedite u jastucima i čarapama, nama najpovoljnijoj valuti, vrijeme je da „oročenu“ štednju izvadite iz perja i otputujete u topli i tako sočni ruski Soči.

Iako naš narod kuka da love nema, svi znamo da ima. Od Kaljiningrada preko Rostova na Donu i Nižnjeg Novgoroda naših navijača nije nedostajalo. Iako ne možemo parirati uvijek razigranim Meksikancima, Argentincima ili rezerviranim Kinezima, malo nas je, al' nas ima. I na svakom koraku. Ako već hoćete da kažem, u autentičnim restoranima, u pekarnicama te skupim hotelima, pa i u jamama na cesti u Nižnjem Novgorodu – ima nas. Čuju se naše pjesme, vijore naše zastave, odjekuje naš melodični slavenski jezik, a, hvala Bogu, nismo ni ružni! Vole nas Rusi i Ruskinje, rado se s nama fotografiraju i popričaju, iskažu podršku i kažu da su bili kod nas. U Puli, Makarskoj, Vukovaru, Dubrovniku i Zagrebu. Svagdje su oni bili, uživali i vratili se u svoju veliku zemlju punihm usta pohvala i krasnih uspomena… I sve je to živa istina, a ne mit.

Međutim, već ove subote ništa više neće biti kao prije! Rusi će navijati za svoje, a mi za svoje. Na utakmicu će možda doputovati i naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i tisuće navijača već dobro uhodanim čarter-linijama. Pa i iz Osijeka i Slavonije. Za čarter-letove vrijedi standardna procedura kao i za redovne letove. Unaprijed će vam reći koliko prtljage i koliko kilograma možete ponijeti sa sobom. Obično nisu toliko striktni kao kod običnih letova, ali držite se predloženih gabarita.

Zabava na plažama

U zračnu luku dođite na vrijeme kako biste prošli sigurnosne provjere i popili kavicu prije gotovo trosatnog leta. Ako u Soči putujete u svom aranžmanu, zasigurno ćete letjeti preko Moskve i presjesti na lokalni avion prema jugu. Ni to nije tako strašno ni naporno, Šeremetjevo je sada odličan aerodrom s puno terminala i vrijeme će vam u kafićima, restoranima i djutićima brzo proći. Ne zaboravite da provjeru putovnica i carinu morate odraditi u prvoj zračnoj luci u Ruskoj Federaciji, a tamo ćete preuzeti i prtljagu. Tek onda se čekirate za drugi let za Soči! Neke se posebne gužve ne očekuju jer su Rusi odlično organizirali procedure u zračnim lukama. Ruku na srce, to me ugodno iznenadilo jer sam očekivao košmar.

Ako ste jedna od sretnica ili sretnik koji će ovih dana poletjeti u Soči, nije loše zapamtiti nekoliko savjeta koji će vam olakšati putovanje i boravak u Ruskoj Federaciji. Budući da putujete na nekoliko dana, ponesite samo minimalne zalihe tople odjeće. Soči je vreo grad na crnomorskoj obali zapadnog Kavkaza, iako su tamo prije nekoliko godina, kontrasta radi, održane Zimske olimpijske igre. Ponesite i kupaći kostim ili kupaće jer se u Crnom moru već sada na mnogim plažama može kupati i tako odlično zabaviti. Ponesite razumnu svotu i kartice, ali nemojte pretjerivati. Rusija je sigurna zemlja, iako se džeparenje može dogoditi, vjerojatnost da hoće ista je onoj u Budimpešti ili Berlinu. Čuvajte putovnicu kao zjenicu oka svoga jer njezin gubitak donosi glavobolju i dodatne troškove ishođenja putnog lista u dalekoj Moskvi i novih skupih aviokarata. Hrane se ne morate bojati, ukusna je i jeftina, posebice u Sočiju. Čuvajte se alkohola, posebno onog kućne proizvodnje (samogonka – loša domaća jeftina votka) jer vam veće količine možda mogu pomračiti um na nekoliko sati!? Osim ako baš to ne želite. U noćnom provodu pomno kontrolirajte svoj račun i ako nekoga častite, provjerite cijene i najbolje odmah platite rundu kako se na kraju, kada svota naraste, ne bi dogodili problemi s plaćanjem ili možda s autorizacijom kartice jer u sitnim satima katkad zapnu internetske veze s bankama ili konobari malo muljaju jer žele da im se plati gotovinom.

Alkoholni limit

S Rusima ne komentirajte političke teme jer je izuzetno vjerojatno da se u nekim stvarima možda nećete složiti, npr. oko Ukrajine, Krima, odnosa sa EU i Srbijom ili njihova predsjednika. To su škakljive teme. Budite razumni, prisebni i uživajte u svom putovanju, dobrom društvu, hrani i piću. Na povratku u Hrvatsku, kada budete kupovali suvenire i poklone, ne zaboravite na alkoholni limit pri ulasku u EU. Možete unijeti litru žestokog alkohola i šteku cigareta, koje su doista jeftine, te nekoliko litara piva. Ako vam se posreći i naiđete na nestašnog carinika (kakvih obično nema na "Franji Tuđmanu" u Zagrebu) - u Hrvatsku biste mogli i s nešto više „zabranjenog materijala“. Ako se želite kockati, ulog nije velik, jedino što vam se može dogoditi jest da vam uzmu alkohol i cigarete. Ruske votke obično su praktično pakirane u boce od pola litre pa ih je lakše gurnuti negdje duboko unutar kufera. I sretan vam put.

A onim običnim smrtnicima, koji nemaju novca u jastucima, uvijek ostaje besplatni televizijski prijenos i Stipe Pletikosa kao bradati komentator - također sretno! Opustošite Konzume, Spar i Plodine. Kupite kikiriki, čips, bilo vino, črno vino, pivce i nekoliko plata. Objesite zastavu iznad televizora, navijajte i padajte u trans. Našem napaćenom narodu treba kruha i igara, Modrića i Dalića i još malo sreće za prolazak u polufinale. Hrvatska! Hrvatska!