Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Nakinđurenost i suze na peronu!
Datum objave: 20. lipnja, 2018.

Nekada je putovanje bilo glamur, a sada je postalo čista normala pa je tijekom godina izgubilo i neke svoje magične čari. Čari iščekivanja, planiranja i ekskluzive. Odlazilo se u turističke agencije i nekoliko mjeseci ranije kupovalo aviokarte ili možda one željezničke za spavaća kola. Ah, to je bio doživljaj. Godina po godinu i sada svatko sa svojim mobitelom putem raznoraznih aplikacija može šopingirati kartama i hotelima bez ikakvih ograničenja. Ima to i svojih dobrih strana, ali uvijek se sa sjetom sjetim dobrih i starih vremena. Sada je odlazak na aerodrom postao putovanje! Tamo se već mora stići tri sata prije leta, a kako stoje stvari, uskoro bi se i to vrijeme moglo produljiti. Nema mi veće noćne more od sigurnosnih procedura i provjera prtljage, skidanja cipela na nekim aerodromima i otvaranja one ručne prtljage, kako bi se pronašao zaostali gel za kosu u pakiranju preko 100 ml koji se vidi na skeneru. Naravno, svoju sam životnu školu u vezi s pakiranjem prtljage i putovanjima već odavno prošao, ali me čudi kako tisuće putnika dnevno, unatoč tomu što često putuju, još uvijek - nisu!Zato, ne budite zbunjeni putnici i prije nego što zakoračite na tlo zračne luke, sjetite se ovih crtica koje će vam možda uštedjeti i vrijeme i novac. Na svojim sam putovanjima diljem svijeta na mnogim aerodromima, pa i na nekim međunarodnim autobusnim stanicama, vidio puno uplakanih lica. A sve zbog gluposti samih putnika jer nisu provjerili sve što su morali! Posljedice su velike - novi troškovi, boravak u hotelu i kupnja nove avionske karte. Treba li vam to?


Još kod kuće i prije puta provjerite jesu li vam sve isprave i karte na mjestu. Ono što je posebno važno je provjeravanje do kada vam vrijedi putovnica ili osobna iskaznica. Stotine putnika dnevno ne misli o toj sitnici i zbog toga propušta letove, vožnju autobusom i vlakom te na kraju krajeva - doživljaje. Za ulazak u neke države valjanost putovnice mora biti bar još šest mjeseci ili tri mjeseca prije isteka, stoga budite pažljivi. Također, u putovnici mora biti i nekoliko slobodnih stranica, najmanje dvije u slučaju viza i produljenja boravka. Iako sami sebi kažete da nećete produljivati boravak u nekoj državi, npr. Tajlandu, što ako se dogodi neka nezgoda i morate “na silu” ostati još koji dan više nego što ste planirali? Na korice putovnice carinici ne mogu “udariti” veliki pečat!


Na velikim se aerodromima izuzetno lako izgubi pojam o vremenu. Brojni mirišljavi djutići, trgovine i rasprodaje često okupiraju našu pažnju i zaboravimo da naš zrakoplov polijeće za, primjerice, jedan sat. A onda zaboravimo da zapravo ne znamo odakle polijeće jer to nismo provjerili. Često kasno doznamo da do našeg “gejta” treba pješačiti ohoho i tada nastavak putovanja postaje nervoza i lutrija. Dakle, budite svjesni veličine aerodroma i na mjesto ukrcavanja dođite bar 15 minuta prije nego što je napisano na ukrcajnoj propusnici, za svaki slučaj i posebno ako ste prvi put na tom aerodromu. Ne zaboravite i na vremenske zone i podesite svoj ručni sat jer su polasci uvijek navedeni prema lokalnom vremenu! Vjerujte, nije zanimljivo trčati aerodromom i biti zadnji znojni putnik koji će u kabinu uletjeti kao bez duše, a usputno još možete biti i kažnjeni jer trčanje zračnom lukom nije dozvoljeno prema postojećim pravilnicima. A onda ste obrali bostan i trostruko kažnjeni Strogo pazite na ograničenja, kilograme i centimetre. Najgore što vam se može dogoditi je da masno platite “višak” kilograma pa uvijek budite naoružani viškom gotovine ili kreditnim karticama. Tu doista nema pravila i često procjena veće prtljage od dozvoljene ovisi o ljudskom raspoloženju i faktoru. Kod “čekiranja” se lagano nasmijte, budite opušteni, vedri i spontani. Naš narod taj gen ima usađen pa će vas često u tuđini pustiti u zrakoplov i bez dodatnih plaćanja, a sve zbog simpatičnosti. Ukoliko ste nakinđureni lošim raspoloženjem i nemate svoj dan, ugrizite se za jezik i hitno se “iskulirajte”, a za svoje dobro. Pa i ja bih vam naplatio prtljagu da vas vidim takve smrknute. I neka vaše putovanje bude glamur, a na dvojbe, brige ili probleme barem na tjedan ili dva - taktički zaboravite! Dok se potpuno ne odmorite!