Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Kulen zvan “bomba” na letu za Peking
Datum objave: 7. ožujka, 2018.

I nema mjeseca kada se ne promijene neka pravila vezana uz prijevoz prtljage na domaćim i inozemnim letovima. Nekada je ta promjena izuzetno mala, ali zbog neinformiranosti iz vašeg džepa može izmusti mnogo kuna. Zato se prije svakoga putovanja treba dobro informirati i pripremiti da se ne biste šokirali. Iako su šokovi sastavni dio života u Hrvatskoj i kada ih ne bilo – osjećali bismo se nekako neobično?! Nedavno su pravila prijevoza prtljage izmijenile kompanije Wizzair i Aeroflot. Wizzair sada dopušta besplatni prijevoz deset kilograma ručnog prtljaga dimenzija 55x40x23 cm. Kilogram više uglavnom vam neće naplatiti, ali opet budite oprezni, jer niskobudžetne kompanije žive od dodatnog naplaćivanja prijevoza prtljage i drugih usluga. Aeroflot je, vidi vraga, baš ususret Svjetskom prvenstvu u nogometu zabranio dodatnu besplatnu torbu, primjerice za fotoopremu, jer je nestandardna. Pritom je i dalje besplatna ručna prtljaga od deset kilograma te prijavljena (čekirana) prtljaga do 23 kilograma.

Domišljatost

Svjedok sam bezbrojnih problema s kojima se putnici suočavaju u brojnim zračnim lukama diljem svijeta kroz koje prolazim. Pokatkad trebate biti i domišljati pa od dva kovčega umotovanjem u celofan napraviti jedan, a sve kako biste mnogo manje platili i kako bi vam dopustili ukrcavanje!

Sreća je nevjerojatna stvar, iako ovom rečenicom nisam osvojio Ameriku, a i sami znati ostale inačice poslovica o rođenju bez sreće. Bezbroj se puta putnik može provući s mnogo više prtljage nego što je dopušteno. Tako sam i ja jednom prilikom iz Pariza kompanijom Ryan Air doputovao s dva veća kovčega, unatoč samo jednim dopuštenim. Jednostavno, nitko me ništa nije pitao, a ni sam se nisam baš previše trudio progovoriti o višku prtljage i sve je prošlo nekažnjeno. To inače ne činim, ali taj dan sam se osjećao baš umorno i nije mi se mnogo razgovaralo... Radilo se o dopuštenih desetak kilograma besplatne ručne prtljage, ali „puta dva“, simpatični poklon.

Avion vas nikada neće čekati. Dođite na aerodrom na vrijeme i sa spremnom prtljagom kako biste stigli obaviti sve formalnosti prije leta. Dobro, nemojte se uplašiti ako vaše ime prozovu na razglasu i pozovu vas da dođete otvoriti kovčeg, ili nešto objasniti. To se događa. Meni su probleme stvarali kuleni na letovima iz Budimpešte u Peking! Mađari su se valjda čudili obliku te slavonske slastice misleći da je bomba. Priznajem, hrana mi je strast pa se često nađe u mojoj prtljazi. I sve sam tužniji, jer se sve teže može prevoziti. A na aerodromima i obični kišobran – neobičnim ljudima može izgledati kao sumnjiv i opasan predmet. O ostalim predmetima neću, ali sigurno razumijete o čemu pričam.

Nekada ste sa sobom u ručnoj prtljazi smjeli prevoziti i svježu ribu, ali više ne. Međutim, i tu postoje izuzeci i sve ovisi o tome na kakvu osobu naletite. Moja se moskovska kolegica prošle godine iz Hrvatske vratila sa svježim jadranskim šanpjerom. Smilovali su se Ruskinji na sigurnosnoj provjeri, jer doista nije znala to „novo pravilo“, a dalje je opušteno nastavila putovanje ruskom nacionalnom kompanijom Aeroflot. Bilo pa prošlo, iako se ne bih usudio eksperimentirati s ribom, ili viškom boca alkohola – poklona za mnoge drage ljude. Sve se više pazi i na unos boca iz aerodromskog Duty free shopa, pa se one kupuju sve manje. Ako vas to tješi, još uvijek nisu zabranili prijevoz cvijeća u kabini zrakoplova, primjerice tulipana iz Amsterdama.

Restrikcije

Pojedine zemlje imaju restrikciju oko uvoza alkohola, a bezbroj sam puta vidio kako na zagrebačkom aerodromu naši disciplinirani EU carinici nediscipliranim putnicima oduzimaju višak votke i viskija, a nekima i cigarete. To je sada postalo dosta popularno, pa osobito pripazite ako stižete letovima Qatar Airwaysa ili Emiratesa, jer su putnici s tih destinacija za naše carinike (dokazano nap.a.), – omiljena lovina. Zato proučite carinske zavrzlame ako ne želite puniti državnu blagajnu i plaćati dodatne poreze. Došla su vremena da ako ne platite na mostu – platite na ćupriji. Iako mi se sve više čini da se ta vremena kod nas nikada nisu niti mijenjala.