Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Vrag ne spava
Datum objave: 21. veljače, 2018.

Ma tko još ne bi želio kupiti jeftinu aviokartu i rezervirati mondeni hotel po povoljnoj cijeni? Kada nam je internet nadohvat ruke sve se čini tako jednostavno, iako to katkada u sebi krije i razne zamke koje novac znače. Zato često treba podsjećati kako doći do najjeftinijih zrakoplovnih karata i na što treba obratiti pozornost. Opreza nikada dosta kod izbora dana putovanja, a prije potvrđivanja rezervacije i terećenja kreditne kartice - još jednom provjerite datume te upisano ime i prezime. Poneke će vam kompanije masno naplatiti promjenu čak i jednog slova vašeg imena na svježe kupljenoj avionskoj karti. KLM primjerice neće, jer smatraju da je pogriješiti ljudski, a što je slatki marketinški potez koji je dočekan s dobrodošlicom?! Promjena broja putovnice uvijek je besplatna. Nešto je drukčije kada kartu kupujete kod teta u turističkoj agenciji, jer tada ona snosi troškove za moguće propuste ili probleme u zračnoj luci. Bez obzira na sve, uvijek sam više za poslovanje na internetu i tim načinom kupujem čak i autobusne karte, ulaznice za kazališta, koncerte i kina. Jeftinije je, naravno, jer je kupnja neposrednija i jer cijena tada ne uključuje izdašne provizije koje prilikom prodaje uračunavaju agencije i drugi posrednici. A i dodatni popusti nisu rijetki. Kako bi se uvjerili, provjerite primjerice cijenu nekog leta Croatia Airlines u njihovoj internetskoj trgovini s cijenom istog leta ako kartu kupujete u vašoj najbližoj turističkoj agenciji.

Jeftine karte

Naravno, dok je svijeta i vijeka, računalno potkovani uvijek će se odlučiti za internetsku kupnju, a oni možda starijeg kova koji se baš u enter ne razumiju i koji u internet nemaju povjerenja – i dalje će pješice do agencije u kojoj mogu malo i popričati, usputno sresti susjedu i završiti na rasprodaji jorgana u središtu grada, ili otići na pićence uz obalu Drave?!

Što se avionskih karata za nekoliko eura tiče, više od pedesetak puta godišnje niskobudžetne kompanije, poput Wizzaira (koji leti i iz Osijeka i drugih gradova šire regije), EasyJeta i Ryanaira nude jeftine karte. Pratite njihove internetske stranice i ubrzo ćete doznati o kakvim je akcijama riječ pa se počastite čokoladom u Baselu, ili kavom u Berlinu. Kao dugogodišnji putnik, svakako želim spomenuti dvije vodeće internetske stranice za kupnju kvalitetnih i povoljnih avionskih karata te rezervaciju hotela i hostela. Tim stranicama više ne treba reklama i mislim da su već postale opće dobro. Skyscanner je nevjerojatni internetski stroj koji vam u nekoliko sekundi ponudi najpovoljnije cijene letova, a onda vas preusmjeri na internetske trgovine u kojima po toj cijeni možete kupiti karte. Budite oprezni, često se cijena na kraju razlikuje zbog vašeg načina plaćanja. Ako plaćate primjerice Visa debitnom karticom, tada ćete dobiti povoljniju cijenu, jer u principu prihvaćanje debitne kartice košta nešto manje nego one kreditne. U svakom slučaju, ako ste ponosni vlasnik nekoliko kartica, pokušajte označiti nekoliko njih pa ćete vidjeti oscilacije u cijeni koje pokatkad znaju biti i po nekoliko desetaka eura. Zašto je Skyscanner još dobar? Pa ako ste konačno dobili slobodni vikend, a neznate kamo jeftino otputovati, u tražilicu unesite samo polaznu destinaciju i datum. Tamo gdje treba upisati odredište, upišite everywhere (engl. svugdje, svuda), i ta će vam korisna stranica napisati destinacije za koje je u izabranom razdoblju najeftinija avionska karta. Korisno je u desnom kutu stranice izabrati engleski jezik, a hrvatsku valutu jer je veća vjerojatnost da će karte biti jeftinije (svako tržište ima druge cijene).

Druga korisna stranica koju preporučujem za sve svjetske putnike svakako je booking.com. Riječ je o još jednoj instituciji koja nudi najpovoljnije cijene boravka u hotelima, hostelima i privatnom smještaju. Tu nema nikakvih skrivenih cijena, sve je transparentno i uvijek znate na čemu ste. I tu svakako provjerite datume smještaja kako vam se ne bi dogodilo da rezervirate mjesec ranije ili kasnije, a pritom upišete i broj svoje kreditne kartice.

Oprezno s podacima

Internet nam svakako pomaže, ali traži smirenost prilikom naručivanja i plaćanja. Kod rezervacije karata i hotela ne dopustite nikomu da vas ometa, nego to radite u potpunom miru i onda kada niste umorni od posla. Dakle, žena nek' peče kolače, klinci nek' se igraju, a vi birajte! Samo tako ćete postupak plaćanja sigurno dovesti do kraja i bez ikakvih pogrešaka koje bi vas kasnije mogle skupo koštati. I još nešto. Neka su ispitivanja dokazala da su internetske aviokarte najjeftinije ako se kupuju četvrtkom. Donedavno je to bio utorak, ali sada se sve promijenilo. Jedno je sigurno - izbjegavajte kupnju aviokarata nedjeljom jer su tada najskuplje, osim ako putujete baš u ponedjeljak ujutro! I budite oprezni kod upisivanja “podataku” (vidite kako se lako zabuniti!), jer vrag na internetu ne spava, a svaka se škola plaća. Zato polako i staloženo u nove letove...

Neka su ispitivanja dokazala da su internetske aviokarte najjeftinije ako se kupuju četvrtkom